Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 24 февруари 2023 година

Снимка: Радио ВИДИН

Партиите се споразумяха за съставите на Секционните избирателни комисии в Община Видин за изборите на 2 април. Секретарят на Общината Емилиян Енчев откри консултациите и обясни, че е взето предвид служебното разпределение от Районната избирателна комисия (РИК) – Видин от изборите, които се проведоха през месец октомври миналата година. След дискусия представителите на партиите и коалициите постигнаха съгласие по така предложените състави, с особено мнение от Коалиция "Продължаваме Промяната – Демократична България", което е прикрепено към протокола от консултациите и ще бъде взето под внимание от РИК – Видин. Разпределиха местата и в секционните комисии във Врачанско.  Без решение завърши консултацията за секционните избирателни комисии в Монтана


На 24 февруари се навършва 1 година от началото на руската военна инвазия в Украйна. В хода на военните действия са атакувани много украински градове, включително и столицата Киев. В навечерието на първата годишнина от началото на агресията в Украйна е оповестено проучване, което гласи, че България е страната в Европейския съюз, изпратила най-малка финансова и военна помощ. Данните са на „Стандартен Евробарометър“.


Общинските съветници на Монтана приеха удължен бюджет на община Монтана за 2023 година. Прогнозната рамка е от 69 милиона и 700 хиляди лева.


На среща във Враца обсъдиха разширяването на социалните услуги в региона.  


Приключи обновяването на кабинети за социално-здравни услуги в почти всички населени места. Помещенията вече са обезпечени и с необходимото обзавеждане.


"Оттук започва България – посети и остани!" – това е посланието, което ще представя Видин и ще бъде гравирано на мраморната плоча в основите на Пилон "Рожен", който се изгражда в рамките на Националната кампания "България заслужава!", съобщават от областната администрация. 


Почистване на общинската пътна мрежа започна видинското Общинското предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство". Отстранява се крайпътната растителност, почистват се банкетите. В момента се работи на пътя между Свободна безмитна зона и с. Антимово, местност "Къмпингите". Около 100 км е общинската пътна мрежа, 200 км е дължината на банкетите. 


До дни се очаква да приключи ремонтът по пътя за природната забележителност водопад Боров камък при село Згориград. Асфалтирането се финансира от община Враца. 


Екипът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Монтана беше награден с почетен знак III степен на Президента на Република България Румен Радев за висок професионализъм, себеотрицание и изпълнен дълг при спасяването на човешки живот след опустошителното земетресение в Турция. 


Българският Червен кръст (БЧК) продължава кампанията за подпомагане на пострадалите от земетресенията в Турция и Сирия, като акцент вече е приемането на зимни палатки, които са по-добре подплатени, подходящи са за по-ниски температури и са пригодени за семейства, които могат да живеят вътре. Събират се и отоплителни уреди, обясни директорът на БЧК-Видин, Цветелина Петрова.


Филип Попов ще оглави листата на БСП във Видин за предстоящите на 2 април избори. В Монтана лидер ще бъде Стоян Мирчев, водачът във Враца е Атанас Зафиров. Листите за вота бяха утвърдени на заседание на Националния съвет на социалистическата партия.


Обучение за първа долекарска помощ премина екипът на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин. То се провежда на пет години чрез Българския Червен кръст и опреснява уменията за оказване на помощ на пострадали до пристигането на медиците.


Хореографът Стоян Стоянов и треньорът по баскетбол Славко Димитров стават почетни граждани на Монтана. Общинският съвет реши двамата да получат най-високото почетно отличие. 


Дебютната книга на Антонио Митков "Транспортът във Видин" излезе от печат. Младежът събира информация и снимки, свързани с автобусния транспорт в града през годините. 


Национален парк-музей "Шипка-Бузлуджа" гостува в Берковица по повод Националния празник на България с фотодокументалната изложба "Строителите на Паметника на свободата". Експозицията е посветена на откриването и освещаването на Паметника на възраждането и освобождението на българския народ на връх Свети Никола, който всички днес наричаме Паметник на свободата. 


Регионален математически турнир ще се проведе на 25 февруари във Враца. Участие ще вземат около 60 ученици от V до XII клас от природо-математическите гимназии от Видин, Монтана и Враца. Домакин ще е Профилирана природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" Враца. Турнирът ще се състои в конферентна зала на гимназията.


Видин ще посрещне Баба Марта с жива мартеница на площад „Бдинци“ за шести път. Повече от 300 ученици, облечени в бели и червени тениски ще вземат участие в инициативата, като тази година ще бъде изписано името на града.


Готова е програмата за честване на 3 март във Видин. 


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

И във Видин не се разбраха за състава на Районната избирателна комисия

Политическите партии и коалиции не постигнаха съгласие за състав на Районна избирателна комисия – Видин за предсрочните парламентарни избори на 27 октомври. На проведените днес консултации о бластният управител Ани Арутюнян представи квотното разпределение в съставите на районните избирателни комисии. РИК 05 в област Видин ще се състои от 13..

публикувано на 01.09.24 в 17:35

Видинският драматичен театър откри новия творчески сезон

Общинският драматичен театър "Владимир Трандафилов" откри днес новия творчески сезон с първа репетиция "на маса". Заглавието, което видинският театър ще подготви за публиката е "Бог високо" - пиеса на проф. Кирил Топалов. Режисьор на постановката ще е Минчо Събев, а сценографията ще бъде дело на Богдан Гешев. Пиесата е свързана с историята на Видин и..

публикувано на 01.09.24 в 15:00

Назначават служебно РИК - Монтана

Централната избирателна комисия ще трябва да определи състава на Районната избирателна комисия в Монтана. Това стана ясно след като к онсултациите за избор на Районна избирателна комисия в Монтана, при областния управител инж. Калин Хайтов, се провалиха. 13 са членовете на РИК Монтана. За председател ГЕРБ – СДС предложи Габриела Николова, която бе..

публикувано на 01.09.24 в 13:44
Община Враца

Избраха директор на общинско предприятие във Враца

Сашко Вълков остава директор на общинското предприятие "Спорт и туризъм" във Враца. Той ще бъде начело на дружеството през следващите 3 години, след като спечели конкурс за поста. Възложител на състезанието беше Община Враца. Вълков спечели овакантената позиция от предишния началник Кирил Кирков с оценка от Много добър 4.50. На този етап не е ясно..

публикувано на 01.09.24 в 13:00

Кметът на Враца инспектира строителството на Е-79

Кметът на Враца Калин Каменов инспектира строителството на международния път Е-79 в отсечката между Мездра и Ботевград. Градоначалникът опроверга медийните спекулации, че по трасето не се работи. По думите на Каменов най-голяма активност има на подлеза при Мездра. Изцяло е премахната старата железопътна линия и контактната мрежа, което позволява..

публикувано на 01.09.24 в 11:00

Бойница отбеляза празника си

С празнична програма Бойница отбеляза традиционния събор на селото. Откриването на празничните дни бе вчера на площада от кмета Анета Генчева, която пожела на жителите и гостите: "По стара традиция в Бойница отбелязваме Богородица. Закрил ница на семейството, на майките и  на децата. Пожелавам ви от все сърце да посрещате много, много такива..

публикувано на 01.09.24 в 08:30

Свикват консултации за РИК Враца

Областният управител на Враца Николай Николов ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции за състав на РИК – Враца. Консултациите за избор на членове на Районна избирателна комисия ще се проведат днес, 1 септември от 11.00 часа в Заседателната зала на областната администрация. Съгласно Изборния кодекс, консултациите при..

публикувано на 01.09.24 в 07:42