Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще наблюдаваме "кампания за двама", в която основният спор ще е по темата статукво/промяна

Първан Симеонов: Kлючът към съставянето на правителство не е толкова вътрешен, колкото външен

При ниска активност изненадите могат да дебнат отвсякъде

Първан Симеонов
Снимка: Личен архив

Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи? Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?

Отговор на тези въпроси потърсихме в навечерието на националния ни празник, на който стартира и обратното броене до изборите, които ще излъчат новия Парламент.

Темите, посланията и приоритетите: потърсихме за коментар Първан Симеонов, изпълнителен директор "Галъп интернешънъл".

Радио ВИДИН: В навечерието сме на официалния старт на кампанията. Какво показва последната социология?

"Не знам. Няма актуални данни. Последните актуални данни бяха към средата на февруари. Не бих могъл да говоря".

Радио ВИДИН: Предрешена ли е битката за челото: да бъде категорично между ГЕРБ и обединението на десните сили? 

"Това е много хубав въпрос, защото последните години ни дадоха доста поводи да се изненадваме. Разбира се, нямаме право да се изненадваме от нищо на този фон. Има формации, които биха могли да поднесат някакви изненади. Традиционно трябва да наблюдаваме Възраждане. Що се отнася до челната битка между либерали и консерватори, най-общо казано, тази битка може би ще всмуче повечето енергия в тази кампания. Ще се превърне в кампания за двама. Тук наистина може би се крие потенциалът за изненади, за който и вие загатвате. Аз лично с най-голямо любопитство ще гледам какво ще направи Възраждане, но далеч не само. Около бариерата ще е интересно. Ще видим процесите в БСП какви са всъщност, защото ние ги наблюдаваме политологично, сега ще ги видим и демоскопски, вероятно ще се отразят и на тази нова формация от иначе не толкова нови лица - Левицата!. Любопитен ми е рестартът на НДСВ, любопично ми е дали Слави Трифонов ще съумее с тази подписка да се енергизира отново. Донякъде любопитно е това около Ива Митева и Каримански, интересен беше и ходът на ВМРО. Г-н Стефан Янев и неговата формация, с оглед на последните развития, също ще бъдат на доста любопитно място. При ниска активност евентуално изненадите могат да дебнат отвсякъде".

Радио ВИДИН: Споменахте Възраждане. Традиционно подобни националистически формации стигат 14-15-16 % максимум. Струва ми се обаче, поради една или друга причина, тези гласове могат да бъдат надминати.

"Все още не ги е достигнала. Не съм много сигурен обаче дали това са точно националисти, това по-скоро е конгломерат от всякакви протестни настроения в страната. Няма своя физиономия все още".

Радио ВИДИН: Може би малките формации държат ключа към съставянето на следващото правителство. 

"Малките формации са потенциален ключ към съставянето на коалиционни формации. Да го кажем откровено: ключът към съставянето на правителство в България не е толкова вътрешен, колкото външен. Една евентуална ескалация на войната или един продължаващ натиск от западни партньори - това са по-скоро механизмите, които могат да натежат в посока правителство, а малките формации могат да се окажат само улеснение или съответно затруднение за този процес".

Радио ВИДИН: Въпреки откровените си различия, като цяло водещите партии все пак са изразено евроатлантически. Целият конфликт между тях е изключително интересен, защото и в програмите виждаме категорични сходства.

"Програмите нямат никакво значение, това отдавна е ясно. Дали са откровено евроатлантически? Да. Едните са, либералите, прогресистите, западняците, са откровено евроатлантически. ГЕРБ не са откровени. Те играят евроатлантици, даже преиграват. Малко е смешно да видиш как хора, които до вчера са били балансьори, сега отиват в крайности. Какво да се прави, длъжни са да оцеляват. Оцеляването, излизането от политическата изолация, за партии като ГЕРБ и ДПС е свързано със строго равняване по евроатлантическия дневен ред. Длъжни са да го правят. Нямаме съмнение, нали, че Борисов е добър в тези промени и дегизировки, така че не ме изненадва".

Радио ВИДИН: ГЕРБ като че ли съумяха да излязат от изолацията. Виждаме, че и Борисов отново се появява гръмко на сцената.

"Не, още не са успели. Кампанията, която ще наблюдаваме, ще бъде "за" и "против" ГЕРБ. Това означава, че двата блока - от едната страна консервативният балкански блок - ГЕРБ, ДПС, БСП, а от другата страна - либералният, прогресисткият, западният - ПП и ДБ, които са заедно, те ще спорят точно на тема статукво/промяна. Това не е още излизане от изолацията. Излизане от изолацията ще е някой да им подаде ръка. Това би станало възможно при някои малко по-екстремни обстоятелства. Би могло да има конструкция на тези, както вие ги нарекохте, евроатлантически сили. Не казвам коалиция, а форма на колаборация. По-вероятният вариант все пак остава отново блокаж, който да направи възможни още едни избори, защото непоносимостта между тези два блока е толкова сериозна, че буквално не се слушат един друг. Изборите ще възпроизведат тази ненавист, ще станат сблъсък на две основни алтернативи, в тази черно-бяла подялба много трудно после ще се намери диалог".

Радио ВИДИН: Вие съгласен ли сте, че българската политика се реди от външни фактори, от чужди посолства - теза, която се дискутира често на сцената.

"Не, не е толкова буквално. Санкциите "Магнитски" вероятно имат своите много други измерения, юридически, политически, геополитически, свързани с ядрено гориво и т.н, но имат и своите вътрешно-политически последици. Те ясно показаха на Борисов, че кръгът около него се стеснява. Г-н Горанов беше негов финансов министър дълго време. Това, така да се каже, е дясната ръка в политически смисъл на всеки един премиер. Струва ми се, че това е послание към г-н Борисов, че ще трябва да прави още усилия да излезе от изолацията, а едно от тях - прословутата съдебна реформа. За добро или зло, според мен не толкова за добро, но напоследък се изразява главно в това "да премахнем този главен прокурор". Това е дълга и отделна тема, но в общи линии ми се струва, че на Борисов ясно му се показва, че трябва да направи още стъпки, ако не за излизане от изолацията, то поне за гарантиране на продължение на личната си политическа биография".

Радио ВИДИН: Скандалът около Александър Дунчев, който каза, че в Продължаваме промяната има задкулисие, може ли да окаже влияние върху резултата на 2 април?

"Вероятно може, но това пространство - прозападните либерали в България... това винаги е индивидуалистично пространство. Там винаги ярки личности, винаги припламват искри, накрая - техните хора отиват и гласуват за тях. Тук голямото предизвикателство не са "техните хора". "Техните хора" са свикнали да се карат из фейсбук, след това излизат и гласуват за тях, особено следобед на 2 април. Предизвикателството е да посегнеш към други хора, да разшириш тази периферия. Демократична България е нишов играч, а Продължаваме промяната е формация, обръщаша се към всички. Много би било опасно Продължаваме промяната да заприлича на Демократична България в тази кампания. Ако Демократична България заприлича на ПП, ще е по-добре, защото ПП има повече отворени врати, включително отляво, по-центристка е, по-отворена към всякакви прослойки и формации. Част от тези скандали могат да направят така че ПП да заприлича на ДБ, т.е автоматично да отиде да играе в Б група. Това е опасността. Г-н Дунчев показва един от традиционните проблеми на това пространство, но пак казвам - толкова традиционен, че вече сме свикнали. На всички избори се карат, накрая няма драма. Като почнат да се състезават с преференции, ще си вдигнат общия резултат, което е добре за тях, няма особена драма. Това, което Дунчев, аз много го уважавам, направи, показва че много често в това пространство - либералното - хората, които са свикнали да действат в неправителствения сектор, в гражданския сектор, понякога малко трудно овладяват правилата в политическия сектор. Това е голям проблем. Продължават да са много индивидуалистични, много ярки, много патетични на моменти. Когато се занимаваш с партията, трябва понякога да си по-обран, колаборативен, по-мъдър, да не кажа и по-циничен на моменти. Това са правилата на играта, за съжаление".

Радио ВИДИН: Дали един от проблемите е липсата на подготвена политическа класа? Частният сектор е доста по-различен, отколкото политиката.

"Имахме доста години да подготвим политическа класа. Моето голямо опасение е, че качеството на част от тази политическа класа е такова, че тези хора трудно биха си намерили работа в частния сектор, т.е не знам какво биха работили, ако не са политици. Част от тях, разбира се. Идващите от гражданския сектор, от частния бизнес, от иновативните бизнеси, каквито са Продължаваме промяната, те доказаха, че не са наивници. Доста хитро играят играта. Главното обвинение, че са аматьори, не издържа, напротив - успяха да останат живи на политическия терен, продължават сериозния сблъсък с ГЕРБ, което ги поддържа живи. Тази опозиция черно и бяло стяга и двата лагера. И аз бих се радвал да имаме по-подготвени политици, но виждате какво иска народът - той иска нови лица винаги. Ние му казваме "вземи подготвените", но той отвръща "дай новите", защото "подготвените по всяка вероятност крадат". Това е големият проблем: едно недоволно общество, а е такова, защото в него има много бедност, разслояване, едно застаряващо общество. Ние нямаме право да се сърдим на нашето общество, че е толкова взискателно към българската политическа прослойка, че не може да я понася дълго, камо ли да и остави време да професионализира и еманципира".

Радио ВИДИН: При БСП се наблюдава исторически регрес. Обясним е вероятно и с напредването на годините. От друга страна, в ерата Нинова доста гласове бяха загубени.

"И доста бяха спечелени преди това. Това е големият проблем. Нинова приложи терапия, която енергизира партията, прочисти я, върна я от 500 хиляди на 1 милион гласа. Аз това си спомням. По времето на Михов положението беше достигнало много тежки нива. Проблемът на Нинова е, че продължи със същата терапия тогава, когато вече нямаше нужда, когато БСП беше енергизирана, отново монолитна сила, стъпила вече беше на крака. БСП обаче продължи да се чисти. Това чистене прерасна в чистка. БСП прекалено посегна да монополизира това пространство, което все пак не е техен монопол. В това пространство има и други сили - там са Радев, там е и Манолова, там е и Йотова, кой ли още не. Вътрешната опозиция в БСП също съдържа много сериозни фигури. Изведнъж на този фон, ти да се самозатваряш, вместо да се отваряш към тези фигури, това е политическа грешка. Това, струва ми се, е плод на личен политически стил, който наистина води до погрешни решения. Парадоксалното е, че БСП може да се окаже ключ към следващото управление на страната, защото може да наклони везните в една или друга посока - към либералния или консервативния блок. Тя беше и в двете. Само допреди 1 година беше част от прозападно правителство. След това стана част от т.нар Хартиена коалиция. Видно е, че БСП може и на двете страни. Няма съмнение, че Нинова може да подходи максимално гъвкаво, когато става въпрос за личния и политически път. Това, разбира се, са хипотези към момента, но давам тази парадоксално звучаща бележка, че БСП може да се окаже, както вие го казахте, малките формации да са ключ за следващото управление. Тук не знам дали е радостно за БСП, че може да е ключ към следващо управление или е тъжно за БСП, че вече може би е малка формация".

Радио ВИДИН: Започва предизборната кампания. Ще слушаме за Nexo, за Магнитски, познатите теми. Разбира се, тези кампании се изчерпаха от съдържание, от смисъл. Какво очаквате да видим в следващия месец?

"Някак много тиха ми е тази кампания засега. Може би пък ние живеем в постоянна кампания и аз не мога да отлича старта на новата кампания. Не знам какво да очакваме вече. По-скоро навън да наблюдаваме: ако войната ескалира, а България е близо до фронта, може да има подтик за съставяне на някакво правителство. Най-интересното, разбира се, е добрата стара интрига в изборите: кой ще победи. Това ще наблюдавам с любопитство - дали монолитността и опитността на ГЕРБ, плюс гласуването с хартиени бюлетини, ще им помогне да върнат гласове. Дали ПП и ДБ ще вземат анти-ГЕРБ добавка от хора, които биха гласували срещу статуквото. Навремето много такива гласуваха за БСП, по различни оценки между 100 и 200 хиляди. През 2017 година на 26 март БСП взе 950 хиляди гласа, а сега не знам дали ще вземе и 250 хиляди. Изборна кампания, в която ще има състезание за двама, а някой ще се опита да се позиционира като третия в състезанието. Връщане на биполярния модел наблюдаваме в момента. Да изчакаме. След изборите ще е по-интересно".


  


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34