Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политическите сили нямат интерес към редовно правителство

Теодор Димокенчев: Политиките сами по себе си са просто думи, наистина важното са действията на избраните

Не извличаме ползи от геополитическата си политика

Снимка: Личен архив
Какво показват последните социологически данни за електоралните нагласи? Могат ли везните да бъдат наклонени от предизборната кампания?

Отговор на тези въпроси потърсихме в навечерието на националния ни празник, на който стартира и обратното броене до изборите, които ще излъчат новия Парламент.

Темите, посланията и приоритетите: потърсихме за коментар Теодор Димокенчев, юрист и автор в дясната платформа Консерваторъ.

Радио ВИДИН: Започва официално предизборната кампания. С оглед на това, че в България тези кампании, този месец, са насочени по-скоро към грешките на миналото, отколкото политиките на бъдещето, чудя се дали е възможно случващото се в следващите 30 дни да повлияе на крайния резултат?

"Не мисля, най-вече с оглед, че политиката в България в момента се води повече на база геополитическите случвания, отколкото на това какво се случва вътре в държавата. Ще продължаваме да гледаме вътре в държавата кои са мафиоти, които са антимафиоти и в общи линии предизборната кампания ще бъде насочена към това да се очернят максимално опонентите. Това е по-убедително за избирателите, по-лесно човек се плаши и се страхува, както казваше Делян Пеевски в един запис, отколкото да се предложи такава визия за бъдещето, която да грабне по такъв начин хората, че да гласуват за дадена политическа формация. Дори да има някаква такава визия, тя обикновено ще бъде съчетана със страхуване от опонентите, от геополитически развития".

Радио ВИДИН: Болшинството от хората в България предимно гласуват за личности, не за политики.

"Това е точно наблюдение. Аз в миналото го разглеждах това като негатив, но с годините промених виждането си. В крайна сметка политиките сами по себе си - това са просто думи. Има една максима, че законът не действа, само човекът действа. Какво е написано в закона, какво е написано в политиката, в програмата на дадена партия - няма наистина чак толкова много значение. Въпросът е хората, които биват избирани, доколко имат необходимите качества да се адаптират към постоянно променящата се среда на политиката, доколко имат способностите да мислят дългосрочно, да успяват да въвеждат работещи дългосрочни решения. Това е по-дълбокият проблем. Може би да се фокусираме върху това, че хората избират личности, не е правилната точка за фокус. Няма лошо да се избират личности, въпросът е, какви са резултатите, които произвеждат. Това, което произвеждат в последните две години, е едно неработещо управление".

Радио ВИДИН: Изборите сега ще бъдат по-различни. Открито дадени партии казаха, че хоризонтът за тях е местният вот, който обаче е след половин година. Можем ли да очакваме правителство? Ако оставим настрана клишираните фрази, партиите искат ли да има правителство?

"Това наистина са общи приказки за пред избирателите. Мисля, че повечето политически сили нямат никакъв интерес да има редовно правителство сега, по-скоро интересно е, че вече е премината психологическата бариера от това Продължаваме промяната и Демократична България да се коалират официално. Това са идеологически подобни партии, така че това по-скоро е хубаво за този сегмент от политически активните хора. Имаше, разбира се, преди това театралничене на няколко избори между двете формации, но те са от едно котило, най-естественото нещо е да влязат в коалиция. Продължават театралните движения по отношение на коалиция между ПП, ДБ и ГЕРБ. Идеологически там няма съществени разлики. Разликите са персонални. Това, че ПП дойде на бял кон срещу Борисов и съответно на ДБ дълго беше основната опорка, че ще се борят срещу мафията, която е в лицето на Борисов и ДПС, това също може да бъде преодоляно след още няколко извъртания на изборния процес. И трите политически субекта достатъчно дълго са в безтегловност и достигна точка на отчаяние това. Тя беше достигната от ПП, защото просто техният електорален резултат върви надолу, не постигнаха нищо, а навредиха доста. Беше естествено да направят тази отстъпка: да се коалират с ДБ. Възможно е това да стане и с ГЕРБ, да видим нещо под формата или на широка коалиция за спасението на България, или даже нещо като програмен кабинет, в който неофициално ще бъдат в коалиция. За да не се прекрачва тази граница, че се коалират с т.нар мафия, да го направят чрез програмен кабинет. Това нещо се лансираше и след сегашните избори. Помните, че г-н Янев се лансираше като програмен премиер с третия мандат. Тази формула пак ще я предъвкаме наесен".

Радио ВИДИН: Мисля си по темата за политическото номадство. Божанков вече е в трета формация. Каримански и Ива Митева бяха част от сериозен проект, след чиито крах основаха свой такъв. Дори в Промяната, която се представя като нещо ново, има стари функционери. Притеснително е, че хората толкова често си сменят политическите възгледи.

"Това е продукт на това, че политиката е деполитизирана - така, както си говорихме, че се избират лица, вместо да се гласува за политики и идеологии. Политическите партии по-скоро са квазикорпоративни образования, приличат повече на фирми. Когато работите за една фирма, нормално е, ако не ви изнася, ако фирмата потъва, да отиде в друга. На фона на тази деидеологизирана среда в българската политика - нормално е такова поведение от индивидуалните играчи. Те не са в партиите заради дълбоко идеологически виждания, а са там или защото към този момент идеологическите им виждания съвпадат, но при промяна ще отидат в друга партия, или просто защото партията за отделните лица е начин да осъществят политическите си въждаления".

Радио ВИДИН: В дълбока изолация прекара последните години ГЕРБ. Напоследък се наблюдава повече раздвижване, може би съживяване. На фокуса отново излиза Борисов, правещ необичайни послания, срещу които обаче е работил в продължение на години. Къде се вписва партията в цялата картинка?

"ГЕРБ си има своя стабилен електорат. Прибързани са вижданията за смъртта на тази партия. ГЕРБ обаче е много уморена формация, много изхабена формация. Борисов прави това, което прави най-добре: да лавира, да търси какво може да мине. За мен Борисов е нещо като изкристализирана версия на политика като типаж и характер, той е много гъвкав, пробва различни неща, казва определени неща, които иска да види дали ще хванат дикиш. Съответно ако хванат, продължава, ако не хванат - променя с нещо друго. Това не е задължително лошо, защото в крайна сметка политиката е изкуството на компромиса. Борисов е идеален в тази си роля. За мен ключов момент би бил кога ще се пречупи психологически тази граница между новата десница и ГЕРБ, тъй като това са идеологически близки формации, които няма причина след някои персонални промени и минаване на определено време от последното управление на ГЕРБ да не се сближат по някакъв начин".

Радио ВИДИН: Една от големите теми преди старта на предизборната кампания е случващото се в Промяната, където Александър Дунчев отправи тежки обвинения за задкулисие. Възможно ли е дясното обединение да получи по-малък процент, отколкото се очаква?

"Няма партия, която да може да работи без т.нар задкулисие. Така работи политиката: определени олигархични интереси прокарват своите интереси в държавната политика чрез политическите партии. А партиите се хранят и финансират от тези олигархични интереси. Не става дума задължително за нещо престъпно. Олигархичен интерес може да бъде някои НПО-та, олигархичен интерес може да бъдат такива организации, които не са във формалната икономика, може да бъде дори някаква групичка по интереси. Нямам предвид олигархия в смисъла на нещо лошо. Имам предвид организирани групи, които имат единен интерес. Така работи политиката. Не мисля, че образът на ПП все още е толкова очернен, че тази коалиция с ДБ да получи неочаквано ниски резултати. Не мисля, че ще бъдат първата формация на изборите, но няма да имат и катастрофален резултат".

Радио ВИДИН: Има ли значение дали изборите са на машина или на хартия?

"Това е класически пример на прокарване на олигархичен интерес. От една страна, имате бизнес интереса някой да доставя тези машини, а от друга страна, имате идеологическия интерес на една клика в градската десница, която идеологизира всичко дигитално. Интересно е, че същата клила идеологизира и всичко, което се прави на Запад, а там не се ползват такива машини, ползват се във Венецуела. Това е по-скоро съчетание на олигархичен и идеологически интерес на една определена група, която се опитваше през него да бори мафията, като в крайна сметка боренето на мафията беше на същата идеологическа група най-голямата опорка години наред и един от елементите на мафията беше фалшифицирането на вота. Има една приказка, знаете, не е важно как се гласува, а кой брой, така че тази приказка е напълно права".

Радио ВИДИН: БСП за няколко години загуби исторически голям процент подкрепа. В момента в партията има откровен трус. Срещам сравнително редовно едно мнение в социалните мрежи, че се нуждаем от "истински лява страна". Буквалното значение мен по-скоро ме подсеща за един грузински диктатор. Има ли нужда страната от по-качествено ляво представителство, което да защитава интересите на обикновените хора?

"Страната има нужда от по-качествена популистка партия - народняшка партия, която да изразява интересите на обикновените, да го прави кадърно, чрез кадърни държавни политики и като цяло чрез работеща държава. В крайна сметка в интерес на обикновените хора е да има оправени пътища, инфраструктурата да е добре, администрацията да работи добре, това са неща, които засягат абсолютно всеки човек. Това би трябвало да е приоритет на една качествена партия, независимо лява или дясна. На България и трябва такава партия. Дали е лява или дясна? В България това не значи кой знае какво. Мисля, че е третостепенно на фона на задачите, които трябва да се решат. Трябва да има работеща администрация, да се поддържа инфраструктурата, да се реши демографският проблем, да се реши огромния проблем с осигурителната и здравната система, които са фалирали от десетилетия. Те са най-големият финансов проблем на държавата. Няма значение лява или дясна партия, въпрос на качество е".

Радио ВИДИН: Вие сте от хората, които казват, че България има нужда от българско правителство.

"Не е проблем да имаш определена геополитическа ориентация. Проблемът е, когато ти се самопревръщаш в подлога на определени геополитически интереси и не получаваш абсолютно нищо срещу това. Проблем е - нещо, с което съм съгласен с президента Радев, когато искаш да си дадеш цялото въоръжение на Украйна или на който и да е, а насреща да получиш 10 танка, които са и на хартия. Това е безумно. Едно българско правителство трябва да защитава интереса на България, независимо от геополитическата ориентация да се опитва по максимален начин да извлича ползи за България. Едно българско правителство не би позволявало НПО-та, финансирани от Холандия и Швейцария, да блокират инфраструктурни проекти като автомагистрала Струма и години наред да тероризират цялата инфраструктура на България и директно да са виновни за огромния брой жертви. За мен това значи, пак казвам - не става дума за автархия, не става дума да сме си самодостатъчни, тъй като България няма такива ресурси, не става дума дори да сме самостоятелен геополитически център, нямаме демографията и икономиката, но става дума да сме хитри, да сме умни и да можем в рамките на НАТО и ЕС ние да изстискаме максимално много от тези организации за наша полза. Имаме доста предпоставки да го правим, тъй като сме на границата, много кризи минават през нас - мигрантската, имаме много начини да натискаме болни места в Европа и в НАТО, за да можем да получим повече от тях. Просто ние в България имаме някаква криворазбрана доброта да даваме винаги всичко на останалите каквото поискат, а после мрънкаме защо не ни се получават нещата".

Радио ВИДИН: Разбира се, ако не отидем да упражним правото си на глас, това е в полза на политическите играчи. Не ги наказваме, по този начин им помагаме. Аз разбирам хората, които не искат да отидат до урните. Ако един човек не вижда лицето, партията, за която да гласува, длъжен ли е да отиде и да пусне бюлетина?

"Не мисля, че има особена разлика в броя хора, които гласуват. Лично не съм привърженик на масовото право на глас, трябва да има ценз. По-скоро оставям на всеки да реши за себе си".




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Видинският музей представя нови издания

Две нови издания на Регионален исторически музей - Видин ще бъдат показани за първи път на започващото днес в София Международно туристическо изложение "Ваканция и Спа Експо". "Спомени от стария Видин" е книжка с кратки текстове, снимки и гравюри на града. От нея читателите ще могат да научат както за миналото на Видин, така и за бележити негови..

публикувано на 13.03.24 в 09:52

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34