Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как ще посрещнем 3 март в Северозапада

| обновено на 03.03.23 в 07:26
Снимка: Радио ВИДИН

145 години от подписването (1878 г.) на Санстефанския мирен договор и Освобождението на България от османско владичество ще отбележим утре, 3 март. 


Заупокойна молитва пред паметника на румънските воини, загинали за Освобождението на България от османско владичество ще започне утре в 9 часа във видинското село Иново. Празнично шествие тръгва в 10:45 от музей „Конака“ във Видин до площад „Бдинци“. Венци и цветя ще бъдат поднесени пред паметника на площада в 11 часа. Историческа възстановка на освобождението на Видин ще започне в 11:30 часа. Венци и цветя ще бъдат поднесени и пред паметника на опълченците от видинския край (срещу сградата на Драматичния театър) в 12 часа.


Поп звездата Орлин Павлов и примата на Националния музикален театър в София Еделина Кънева ще участват в концерта на Симфониета Видин, с който Община Монтана ще отбележи Националния празник на Република България. С тях ще свирят и младите цигулари Антон и Атанас Георгиеви – лауреати на наши и международни конкурси. Под диригентството на Георги Патриков ще прозвучат популярни творби на Панчо Владигеров, Андрю Лойд Уебър, Ленард Бърнстейн, Енио Мориконе, Фредерик Шопен, Дмитрий Шостакович и др. Концертът ще започне в 11:00 ч. на 3 март в Народно читалище „Разум 1883”. Безплатни покани за концерта се раздават във фоайето на читалището от 12:00  до 14:00 ч. и от 17:30 до 19:30 ч. до изчерпването им. Преди концерта – в 10:00 ч. на площад „Жеравица”, ще бъде издигнат националният флаг. Тържественият ритуал ще осъществи Военно формирование – Враца, под звуците на духов оркестър “Дико Илиев” към НЧ „Разум 1883”. След церемонията приветствено слово ще произнесе кметът на Монтана Златко Живков. Благодарствен молебен и заупокойна молитва за душите на всички, пожертвали живота си за освобождението на родината ни османско владичество, ще отслужи Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия. В знак на признателност ще бъдат положени венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните за национално обединение. 


С празнично шествие, което ще бъде предвождано от 25-метров национален флаг, ще започне тържественото отбелязване на 145-годишнината от Освобождението на България във Враца. Пъстрата колона ще тръгне в 10.30 часа от площада пред заведението „Тракийска принцеса“ и ще продължи до площад „Христо Ботев“, където от 11 часа ще започне официалната церемония. От Община Враца призоваха врачани да излязат на празничния 3 март и да се включат в инициативите, посветени на националния празник. Жителите на областния град бяха провокирани да закачат националните флагове по прозорци и тераси, за да покажат съпричастността си.


 Заместник-кметът Александър Владимиров:

"Кметът и екипът каним врачани да се включат в празничното шествие, ще опънем един огромен трикольор, с който ще стигнем до площад "Христо Ботев"... След края на официалното честване, ще има традиционно българско хоро на площада."

В навечерието на националния празник над 600 първокласници от Враца получиха българското знаме с послание. Кметът Калин Каменов призова възпитаниците на учебните заведения да бъдат помнят историческо си минало и да бъдат горди наследници на предците си. Български знамена бяха раздадени на всички първокласници, като в кампанията се включиха: заместник-кметовете Петя Долапчиева, Александър Владимиров и Цветан Стойчков, секретарят на местната администрация Нина Дакева и председателят на Общинския съвет д-р Владимир Христов. От стартирането на родолюбивата инициатива на Община Враца до момента, броят на подарените трибагреници е близо 16 000.


Общоградско тържество и Републикански шосеен пробег ще има в Мездра по повод Националния празник на Република България - 3 март. Тържеството, с което ще бъде отбелязана 145-ата годишнина от Освобождението ни от османско владичество, е в петък от 9:15 часа на градския площад „България“. В празничната програма ще вземат участие Вокална група „Детски свят“, мажоретните състави, група за художествено слово и група „Приказен свят“ при Център за подкрепа за личностно развитие - гр. Мездра. Честването включва още издигане на националния трибагреник, знамето на общината и флага на Европейския съюз, слово на кмета на Мездра Иван Аспарухов и поднасяне на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните за национално освобождение и обединение. В 10:10 часа официално ще бъде открит XXI Републикански шосеен пробег „3 март“, в който ще вземат участие атлети от цялата страна. Награждаването на призьорите в отделните възрастови групи е в 12:30 часа.


Националният празник ще се чества в два поредни дни в град Оряхово. Днес, 2 март, от 18:30 ч. на площад "Дико Илиев" Община Оряхово и Военно формирование 54990 – Враца канят граждани и гости на града на тържествена заря - проверка и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите румънски воини за освобождението на Оряхово. На 3 март от 11:00 ч. на площад "Дико Илиев", кметът на Община Оряхово  Росен Добрев и председателят на Общинския съвет Румяна Декова ще издигнат тържествено националния флаг на Република България.


Община Лом организира тържествено честване по повод 145 години от края на Руско-турската война 1877-1878 г. и Освобождението на България. Местната общинска управа кани гражданите на община Лом на Националния празник на Република България - 3 март, петък, от 11,00 часа пред паметника на Дядо Цеко Петков-Войводата. Ще бъде отслужен молебен и поднесени венци и цветя в памет на загиналите за народна свобода. В програмата ще вземат участие фолклорни танцови състави, творчески колективи от НЧ „Постоянство 1856”, а вокалната формация „Светоглас” ще изпълни патриотични и възрожденски песни.  


Община Берковица организира традиционното Факелно шествие по повод 3 март под надслов „Да запалим огъня на родолюбието!”. Началото е от 18:30 часа на ски писта „Ком“ в Берковския Балкан.
В 17:30 ч., се тръгва от град Берковица в посока към ски зоната. Сборният пункт е паркингът на стадион „Мрамор“. Придвижването на гражданите ще се осъществява с личен превоз. Факлите за празничното шествие са осигурени от Община Берковица, съобщават от местната администрация.


3 март в Белоградчик, Снимка: Иванка Петрова

На 03. март от 10:30 часа Белоградчик ще отбележи 145 години от Освобождението на България и на града. Тържеството ще започне с изпълнение на Духовия оркестър пред сградата на Младежкия дом. В 10:50, под звуците на националния химн, ще бъде издигнат националният флаг. Свещеноиконом Рафаил - архиерейски наместник на Белоградчишка духовна околия, ще отслужи панихида в памет на загиналите за Освобождението на България и Белоградчик. Слово по повод празника ще произнесе кметът на община Белоградчик Борис Николов. Тържеството ще продължи с празнична програма с участието на ученици от Детски комплекс - Белоградчик и мъжки камерен хор към Народно читалище „Развитие – 1893 г.“ в салона на Младежкия дом. 


Само пет дни преди България да бъде освободена от османското владичество, жителите на Белоградчик вече са свободни. В боевете за града участие взимат румънски войски. На командващия турския гарнизон Сюлейман ефенди било ясно, че не може да окаже сериозна съпротива на по-добре въоръжените румънски части, но той отказва да предаде крепостта, без нареждане от командващия видинския гарнизон Иззет паша. Обсадата на Белоградчишката крепост продължава след сключването на Одринското примирие на 31.01.1878 г. На 25.02.1878 г. ключовете на крепостта символично са предадени от Сюлейман ефенди на капитан Димитри Вукович Караджич. С цветя и гръмко „ура” гражданите на Белоградчик посрещат руските и румънските войски. Днес в памет на освободителите и жертвите в борбата с поробителя много от улиците на града носят техните имена.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 26 август 2024 година

Продължават дейностите по гасене на  пожар  в землището на село Долно Церовене, община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа.  Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди.   Консултанти ще помагат при попълването на заявленията на..

публикувано на 26.08.24 в 18:00

Пожар гори край село Долно Церовене

Продължават дейностите по гасене на пожар в землището на село Долно Церовене , община Якимово, съобщават от Северозападно държавно предприятие - Враца. Пожарът е възникнал вчера около 18:00 часа. Днес на терен са 6 служители на Държавно горско стопанство -  Монтана с две пожарни коли. Унищожена е близо 250 дка акациева гора. Потушен е пожарът в..

публикувано на 26.08.24 в 16:37

Публично обсъждане на отчета на общинския бюджет за 2023 г. се проведе в Мездра

Публично обсъждане на отчета за касовото изпълнение на общинския бюджет за 2023 г. и на отчета на сметките за средства от Европейския съюз (ЕС) се проведе в Община Мездра, съобщават от местната администрация. На обсъждането присъстваха представители на Общинската администрация, кметове и кметски наместници на населени места, ръководители на бюджетни..

публикувано на 26.08.24 в 16:07

Два автомобила се удариха между Дунавци и Арчар

Тежка катастрофа е станала по пътя Дунанвци- Арчар . Временно беше ограничено движението и в двете посоки, съобщават от Агенция пътна инфраструктура (АПИ). Инцидентът е станал след депото за битови отпадъци около 14:00 часа. Челно са се блъснали два автомобила. Единият от тях е с разградска регистрация, а другият - с видинска, съобщи източник на..

публикувано на 26.08.24 в 16:02

Във Видин заработи консултантски офис по програмата за смяна на отоплителните уреди

Консултанти от днес помагат при попълването на заявленията на хората, които ще кандидатстват за подмяна на отоплителните уреди по проект на Общината. Открит е офис за техническа подкрепа, който е на адрес улица "Баба Тонка" №3 във Видин. Целта е да се подобри качеството на атмосферния въздух чрез намаляване на нивото на фини прахови частици...

публикувано на 26.08.24 в 14:48

С две премиери, турнета и гостуващи спектакли врачанският театър започва новия сезон

Драматично-куклен театър-Враца  (ДКТ-Враца) стартира новия творчески сезон. През септември програмата на театъра обещава разнообразие от постановки, турнета, гостуващи спектакли и две впечатляващи премиери, посочват от културната институция. Още на 5 септември, четвъртък, Врачанският театър ще зарадва публиката в село Габаре с две..

публикувано на 26.08.24 в 14:00

До края на август се приемат заявки за "Балканът пее и танцува" в Берковица

31-ви август е крайния срок за подаване на заявки за участие в традиционния фолклорен фестивал в Берковица "Балканът пее и танцува" , чието начало е поставено в далечната 1937 година с подкрепата на легендарния Дан Колов.  Фестивалът ще се проведе на 7-и и 8 септември в Берковица. Организатори са Община Берковица и Народно читалище "Иван Вазов 1872"...

публикувано на 26.08.24 в 12:00