Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алманах събра историята на Трети пехотен Бдински полк

Снимка: Радио Видин

Излезе от печат алманахът „Бдинци, лъвове, титани“. Книгата е събрала историята на славния Трети пехотен Бдински полк. Съставена е от издателите на вестник „Видин“ - Николай Асенов и Роберт Николаев и е техният пореден опит да съживяват паметта за достойните видински граждани. 


Алманахът съдържа материали, публикувани на страниците на вестника през неговото над 30-годишно съществуване. Сред авторите са проф. Андрей Пантев, Тодор Диков, Светлана Кръстева, Рачо Миланов, Генади Вълчев, проф. Дойно Донев, Христо Лишков, свещеноиконом Йордан Василев. Посветен е както на Трети пехотен Бдински полк, така и на 110 години от Балканската войска, обясни Роберт Николаев:


"В книгата е събрана последователно и хронологично цялата история на полка от неговото създаване с указ №41 на княз Александър Батенберг от 1884 година. Уводната статия към книгата е на нашия съгражданин и познат историк проф. Андрей Пантев. Също така книгата съдържа и първата написана история, чийто автор е майор Иван Диков. Тя е издание на Трети  пехотен Бдински полк от 1899 година. Освен това проследява хронологично участието на бдинци във войните, като започнем със Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световна война, където бдинци проявяват нечувана храброст и много от тях записват имената си в историята. Също в алманаха ще могат да се открият имената и портрети на всички командири на полка и на много от командирите на дружини. 


В книгата могат да бъдат прочетени някои любопитни истории, които хората вече знаят, и други, които не са толкова популярни, обясни издателят:


"Държа да акцентирам върху материалите, свързани със защитата на Видин още през Сръбско-българската война, които разказват историята за капитан Атанас Узунов и спасителя на Видин от сръбска окупация мичман Владимир Люцки, който със своето корабче по Дунав снабдява града с провизии. Едва ли много хора знаят, че те двамата са първите почетни граждани на Видин, обявени с постановление №39 от 2 април 1886 година от Видинския градски общински съвет.“


Любопитство предизвикват и историите, разказващи за жени от Видинския край, участвали в сраженията, редом с мъжете, разказа още Роберт Николаев:


"Йонка Маркова от село Бойница, Кулско, известна като Йона Мъжката, която е опълченка още в Руско-турската освободителна война, след това доброволка в Сръбско-българската, Балканската, Междусъюзническата и Първата световна. Едва ли много хора знаят коя е Софица Хаджицанова, която е потомка на големия Шишманов род. Софица Хаджицанова е милосърдна сестра, спасила много ранени и пострадали при обсадата на Видни и сраженията през Сръбско-българската война от 1885 година. Тя е отличена с почетния знак "Червен кръст", но тя е и първата жена в България, наградена от княз Батенберг със сребърен войнишки кръст "За храброст" за проявеното безстрашие, а Народното събрание ѝ отпуска пожизнена пенсия…"


В алманаха е поместена и историята на бойния марш на Трети пехотен Бдински полк. Мобилизираният учител Никола Попов пише стихотворението си „На бдинци“ през 1917 година, а капел майсторът на полка Боньо Кирчев сътворява музиката. 


Чуйте повече в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47