Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

До края на деня ЦИК решава броя на избирателните секции в чужбина

Снимка: БГНЕС

В 62 държави ще има секции за гласуване в чужбина на предсрочния парламентарен вот на 2 април, съобщи Калин Анастасов от Министерството на външните работи.

Очаква се Централната избирателна комисия (ЦИК) да вземе решение и за точния брой и местата на секциите. Очакванията на министерството са те да бъдат между 730 - 740.

Властите в Германия налагат лимит от 40 места, на които могат да се разкрият секции за гласуване за сънародниците ни на изборите на втори април. В ЦИК постъпват предложения от българи, пребиваващи на територията на Германия с предложения, къде да се образуват секции, но не всички ще могат да бъдат удовлетворени, въпреки че за тези места са подадени 40 и повече заявления за гласуване зад граница. Въпреки това проблеми с гласоподаването няма, коментира за Радио Видин видинчанка, живееща в Германия.


"Целият процес минава доста гладко, доста добре е направена организацията тук, във Франкфурт. Не ми се е случвало да попадаме в опашки-влизаме и подаваме и си документите. Хората са доста вежливи, насочват те, обясняват ти всичко."


Според нея лимитът от 40 места за разкриване на секции трябва да е базиран на определена статистика, колко българи има в страната и къде. По думите и така няма да има ощетени. 


"Би трябвало да се пусне някаква статистика и вече според нея да се види колко българи има в Германия и да се види, дали от всеки един район ще успее да стигне човек до секцията и да гласува. Това като цяло трябва да е съобразено с посолствата. Ние си имаме посолство, но не във всички градове е така. 40 места-не знам.. Аз като съм ходила да гласувам си имаше хора, но имам чувството, че много повече хора от това, което виждах на изборите, живеят в Германия. Може би не искат да гласуват, като че ли са се отказали, не знам.." 


Предстои ЦИК да се разгледат и мотивираните предложения на външното ни министерство, за това къде да има секции зад граница, окончателното решение трябва да се вземе до края на днешния ден.Вижте още

Прекъснат ток възпрепятства подготовката за изборния ден в община Ружинци

Работи се по отстраняването на аварията, която остави част от община Ружинци без ток.  От няколко часа в част от Ружинци, Дражинци, Бело поле, Роглец, Черно поле, Плешивец и Гюргич е прекъснато електроподаването. "Прекъсва захранването в района между Дражинци и Черно поле, локализиран е районът, търси се къде точно се намира повредата, за да бъде..

обновено на 01.04.23 в 15:01

500 полицаи и пожарникари охраняват изборите във Враца

Изборите в област Враца ще бъдат охранявани от 500 полицаи и пожарникари.  Още днес ще бъдат предприети допълнителни мерки, с които да бъдат ограничени последствията от евентуални бомбени заплахи, съобщи началникът на "Охранителна полиция" в областта Иван Коцев. "Допълнително, което ще направим, е тези хора, които ще охраняват нощта, когато..

публикувано на 01.04.23 в 13:25

ЦИК с указания за сгъването на хартиената бюлетина

Гласуващите с хартиена бюлетина да я сгъват два пъти, а за да бъде валидна тя - трябва да има два печата на гърба. Това препоръчително указание направи днес Централната избирателна комисия, разяснявайки к ак да се сгъват хартиените и машинните бюлетини преди да бъдат пуснати в прозрачните урни, за да се запази тайната на вота в утрешния изборен ден...

публикувано на 01.04.23 в 13:07

Предават хартиените бюлетини на СИК-овете днес

Днес Секционните избирателни комисии в област Видин ще получат хартиените бюлетини. Първите бюлетини - 50 000 на брой, пристигнаха в крайдунавския град на 23 март, след което бяха приети за съхрание. Втората част от ценните книжа беше доставена на 27 март. Охранявани са денонощно от полицията. "Идват оттук с Общините и наши представители,..

публикувано на 01.04.23 в 07:50

Над 152 хиляди са гласоподавателите в област Враца

Районната избирателна комисия е готова да посрещне изборите за парламент. В неделя ще се гласува в 325 секционни избирателни комисии в област Враца. Освен стационарните СИК, има 9 допълнителни секции и 25 подвижни – това стана ясно от брифинг на областния управител Георги Митов, в който участваха и представители на РИК – Враца. Машинно ще се гласува в..

публикувано на 31.03.23 в 18:27

"Галъп": Победителят в изборите се решава в последния момент. Интрига и за другите места

Ако изборите бяха в последната десетдневка на март, резултатът щеше да е следният: ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС щяха да имат сходна подкрепа с 26,9% и 26,5%, ДПС и "Възраждане" биха оспорвали третото място, съответно с 13,3% и 13%. На пето място е БСП със 7,2%. В борба за шанс за достигане на бариерата "в пакет" са "Български възход" с 3,5% и "Левицата" с 3,3%...

публикувано на 30.03.23 в 14:34
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Партиите са чудесни кандидати за властта, но не са подготвени да я упражняват

Избори. След изборите – отново избори. Изречение, което обрисува живота в България през последните почти три години. Ще бъде ли втори април първата стъпка към излизането от кризата? Ще сложат ли изборите край на политическата нестабилност? Патовото положение, породено от изхабяването на партийно-политическата система, трудните и..

публикувано на 30.03.23 в 10:00