Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Драстичен скок при цените на храните за домашни любимци

Снимка: Полина Тодорова, Радио Видин

Инфлацията удари по джоба и собствениците на домашни любимци. От години Гроздан Володиев отглежда куче и котка. За издръжката на животните той посочи, че миналата година тя е излизала месечно около 20 лв., а сега стига 60 лв.

"До миналата година котката беше по-евтиният вариант от кучето. Сега нещата се обърнаха. Ако цената на определената храна за кучето преди беше 8 лв., в момента тя минава 17-18 лв., дори може да се намери за 20 лв. За котката - най-голямото увеличение е при консумативите за тоалетна. Преди силикона беше 4,60 лв., сега е 12 лв.", посочи той. Според него не стига че се качва цената, но и качеството намалява. 

Поскъпването може да бъде засечено и в големите вериги магазини, където също се предлага храна за домашни любимци. Илюстрираме с цената на чувал от 10 килограма гранули за кучета от популярна марка в средния сегмент. От месец тя е 55 лева, а миналата година няколко месеца е била 41 лева. Преди това е струвала 30 лева, като често с намалението е предлагана за 19 лева. Примери за значителен ръст на цените могат да бъдат посочени и за друго любимо лакомство на четириногите - консервите и т.нар. паучове.

Драстичният троен скок на храните за домашни любимци има само едно обяснение за Гроздан:

"Има спекула и тук. Понеже много от големите складове имат много ресурс, който е бил на склад, сега те изкуствено оскъпяват своята продукция и така са на много по-голяма печалба."

Съмненията за спекула могат да бъдат потвърдени косвено. В условията на тотална инфлация е обяснимо да поскъпват и храните за домашни любимци, но подозрителното е във въпроса "С колко?". Оказа се, че е възможно увеличението да е в рамките на официалното обявения инфлационен индекс, но то се отнася за специализирани храни за кучета и котки, които така или иначе са с висока себестойност.

Доктор Ива Георгиева е ветеринар със собствена клиника. По думите ѝ няма съществено поскъпване на специализираната храна за болните животни, която използват в клиниката. Всяка година има някакъв ръст на цените в рамките на 5 до 8%, добави тя и каза, че през есента е имало актуализиране на цените, като очаква и пролетта да има такова. Ако се вземе сумарно, това ще бъде под ръста на обявената инфлация, посочи д-р Георгиева.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Вижте още

Снимката на 31 май 2023 година

Ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин научиха повече за последиците от  тютюнопушеното . Пред възпитаници на учебното заведение лекция на тема "Вредата върху човешкия организъм от употребата на тютюн" изнесе младши експертът в Регионалната здравна инспекция Наталия Милкова. Продължаваме промяната-Демократична България подновиха..

публикувано на 31.05.23 в 17:55

Видински ученици научиха за вредата от тютюнопушенето

Ученици от училище "Св. св. Кирил и Методий" във Видин научиха повече за последиците от тютюнопушеното . Пред възпитаници на учебното заведение лекция на тема "Вредата върху човешкия организъм от употребата на тютюн" изнесе младши експертът в Регионалната здравна инспекция Наталия Милкова. Учениците наблюдаваха и демонстрация с пушещата кукла Сю, с..

публикувано на 31.05.23 в 17:37

Делегация от Германия посети Видин

Делегация от област Ортенау, Германия, посети Видин по покана на областната администрация. В делегацията участваха местни политици и предприемачи. Двустранният обмен бе съсредоточен върху темите за професионалното обучение, туризъм, икономика и бъдещи начини на сътрудничество. Приоритет в партньорството е продължаване на програмата за образование, за..

публикувано на 31.05.23 в 16:41

"Щуроландия" посреща видинските деца за празника им

За поредна година по повод Международния ден на детето Фондация "Подкрепа за реализация", в партньорство с Община Видин и Областния съвет на Българския Червен кръст (БЧК) - Видин и Общинския съвет по наркотични вещества, организират детския празник "Щуроландия" . На 1 юни в Крайдунавския парк, около галерията ще бъдат разположени множество арт..

публикувано на 31.05.23 в 16:19

Атракционно влакче и детско шоу с клоуни в Лом на 1 юни

Общинската управа в Лом е подготвила празнична програма по случай 1 юни – Международния ден на детето. Общината кани децата да се повозят на атракционно влакче, което тръгва в 10.00 ч. от площад "Свобода" и ще пътува по ул. "Дунавска" до паметника на Дядо Цеко Войвода и обратно до 20.00 ч. От 17.00 ч., в градинката с шадравана зад паметника..

публикувано на 31.05.23 в 16:11

Здравната инспекция в Монтана проведе Ден на отворени врати

Ученици от Монтана участваха в Деня на отворени врати в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) днес, 31 май. Гост бе областният управител Валери Димитров : "Този Ден на отворени врати във всички държавни институции за мен е знак, че държавните институции трябва да имат и граждански контрол. Именно това е доверието между хората и..

публикувано на 31.05.23 в 14:36

Детска градина "Синчец" във Видин изпрати бъдещи първокласници

Колективът на Детска градина "Синчец" във Видин изпрати своите възпитаници, които от 15 септември ще бъдат в първи клас.   Дворът на детското заведение се превърна в сцена за децата за повече от час . Р одители също  присъстваха н а тържеството .  Евгения , изпраща малкия си син в първи клас, но преживява емоцията за втори път: "Винаги е..

публикувано на 31.05.23 в 12:40