Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Асен Масларски: "Риболовният клуб по мухаро-спининг в Монтана е пример за подражание"

Снимка: Фейсбук: FlyFishing.bg - Да поговорим за мухарски риболов!

Открит урок изнесоха знаковите имена на българския риболовен спорт пред децата от мухаро-спининг клуб „Огоста” от Монтана. На срещата в Монтана бяха двамата водещи на предаването “И рибар съм, и ловец съм” на БНР - Асен Масларски и Росен Мирчев.


„Всъщност още преди година се оказа, че въпросните професионални рибари са откликнали на поканата на Николай Иванов - председателя на клуба „Огоста“, да дойдат да изнесат това показно пред най-малките членове на мухаро-спининг клуб „Огоста“. А те се оказаха, че са много. Действително, имаше страшно много хлапета около реката, което пък радваше очите на такива хора като нас. Защото това са хора, които са спечелени за каузата да опазят живота в българските реки“, каза Асен Масларски.


Опазването на живота в река Огоста е била основната тема на срещата. Усилията са резултатни, смята Асен Масларски:


„Правилно са се насочили към най-малките членове, защото те от съвсем мънички живеят вече с идеята "хвани и пусни". Нещото, което е основното в дейността на този клуб „Огоста“, които искат да запазят живота и разнообразието в тази река и най-вече, разбира се, на т.нар. балканска пъстърва... И в това отношение съм страшно доволен, защото видях деца, които, за разлика от „Синьото лято“, където се практикува риболов на всякакъв вид риба, тук стават едни малки професионалисти в това как да опазят рибата и как да ѝ съхранят живота. Защото, естествено, когато хвърляш въдицата в реката, на нея се закачва и риба. Но, тук основното нещо е, че всички куки, които се използват, те са без контри. Като целта на това занятие е да няма контри, за да не се нанасят рани на рибите. Една кука без контра се вади много лесно, рибата продължава да си живее, а особено пъстървата е един малко капризен вид, те не могат да живеят дълго време извън вода.“


В река Огоста има риба и това се дължи на хората, които бдят над реката и над живота на рибите, каза още Асен Масларски. Членове на риболовния клуб доброволно охраняват реката.


„Не само това. Те правят и друго. Те са направили около реката 6 беседки, където може да отидеш да се срещнеш с колеги, да си говориш. Поставили са указателни табели с инструкции какво трябва да се прави, когато хванеш рибата и по-скоро какво не трябва да правиш. Почистват региона около реката. Преследват и прогонват бракониерите, което е най-важното нещо.“


Членовете на клуба са зарибили река Огоста с 10 хиляди балкански пъстървички.


Какво разказа още за срещата Асен Масларски може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Датско криминале за почивното време

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но..

публикувано на 31.03.23 в 17:15
Снимката е илюстративна

Бездомно коте беше открито с изгаряния във Видин

Малко к оте беше намерено с изгаряния в областта на муцунката и предните лапи в жилищен комплекс "Панония" във Видин . То е открито от  Юлия Иванова , председател на Сдружението за защита на животните "Добрина, Хуманност, Състрадание"- Видин. По думите на жената к отето е изгорено умишлено и е станало поредната жертва на човешката жестокост...

публикувано на 31.03.23 в 15:20

Ина Данчева: Правилно хранене, спорт и качествен сън е най-добрата формула за всеки

С идването на първите топли дни изведнъж се сещаме, че лятото се задава и искаме бързо да се отървем от килограмите, натрупани през зимата. Но дали бързото отслабване е полезно за тялото ни? Кой е най-ефикасният и бърз начин да отслабнем и същевременно да изваем тялото си? Съществува ли перфектният хранителен режим?  Всъщност е невъзможно да..

публикувано на 31.03.23 в 14:30

Видин се обединява в подкрепа на 4-годишния Симеон

Благотворителен базар , средствата от който ще бъдат предоставени за лечението на  4-годишния Симеон от Видин ще се проведе утре, 1 април , на пазара пред стадиона в града. Началото е от 8 часа.  Симеон се ражда нормално, растежът и развитието му са нормални до поставянето на многокомпонентна детска ваксина, която предизвиква отлагането..

обновено на 31.03.23 в 11:47

Усмихни се, Видин!

Казват, че усмивката е най-красивото нещо, което човек може да носи. Но тя не само прави човека по-красив, а го одухотворява, защото както знаем от една любима българска песен „разбудила е тя човешкото в човека“.  Именно това цели и видинчанинът Едуард Тодоров, който от половин година се опитва да превърне Видин в най-усмихнатия град в..

публикувано на 31.03.23 в 10:00

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от..

публикувано на 30.03.23 в 17:00

Зимите не са това, което бяха

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека". Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения.  В Европа изминалата зима е с положителна аномалия..

публикувано на 30.03.23 в 16:31