Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 19 март 2023 година

14
Снимка: Красимир Каменов

Много вкусни и забавни неща има в този "Неделник". 
"Животът е вкусен, когато е забавен!". Цитирам колежката от Радио България, Миглена Иванова, която ни срещта с "Готварска книга за големи деца". В нея ще намерите 28 сладки и солени рецепти… в комикси. Необичайната книга е дело на Аля Маркова, обединила в нея двете си големи страсти – илюстрацията и готварството.
 Представям ви и националната инициатива “Пазител на традицията”, организирана от Фондация „Пазител на традицията – Пазителите“. “Пазител на традицията” е национална инициатива, подкрепяща съхраняването на българските бит, култура и обичаи. Националната инициатива "Пазител на традициите" има за цел да съхрани и популяризира традиционните български обичаи. Създадена през 2009 г., инициативата цели да насочи вниманието към хора, оставили трайни следи в развитието на българската култура и традиции. Повече за инициативата от Пеньо Иванов – Васко, Управител на Фондация "Пазител на традицията - Пазителите".
И внимание- Юлия Йорданова ще ни потопи в спомените си за...село Дреновец. И тези спомени остават в нея и намират място в книгата и "Хлапета".
Кулинарен фестивал ще се проведе в Монтана на 23 март. Той е част от голямото изложение на местни продукти произведени на териториите на местните инициативни групи от цялата страна. То се организира от Министерството на земеделието. Изложбената част ще бъде отворена за посетители през целия ден и ще бъде разположена в Общински младежки дом – Монтана. На форума посетителите ще могат да вкусят и да си закупят традиционни български млечни продукти. Всеки ще може да открие и ръчно изработени занаятчийски стоки, като бижута, както и разнообразие от козметични продуктина местни и фермерски храни. Повече за кулинарния фестивал обаче ще научим от Стоян Стоянов, инициатор на "Кулинарните фестивали на България"
Ще ни готви и Дедо Скръц.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Защо се забави изпълнението на двата големи проекта на ВиК - Видин

Близо до приключване е реконструкцията на довеждащия водопровод от помпена станция "Сланотрън" до град Видин . Другият голям проект на дружеството е реконструкцията на главния канализационен колектор , който е продължение на водния цикъл от 2015 година. Това съобщи управителят на ВиК- Видин инж. Илко Илиев.  "И двата проекта се забавиха..

публикувано на 28.02.24 в 17:25

Хилда Казасян изнася концерт-спектакъл във Враца

"Да обичаш Гершуин" - новият концерт-спектакъл на Хилда Казасян и Плевенската филхармония, стартира своето турне от Враца . Градът е избран не случайно, каза известната джаз певица, която досега гостува в българския Северозапад с двата си филмови проекта „Да послушаме кино“ с любими песни от български филми, „Световното кино в музика“ със..

публикувано на 28.02.24 в 15:29

Защо децата лъжат и как да се справим с това?

В съвременното общество, в което взаимодействието се изгражда върху основата на доверие и честност, лъжата представлява сложен проблем, особено когато става въпрос за деца. Лъженето при децата е явление, което изисква внимание и разбиране, тъй като може да има дългосрочни последици за тяхното социално и емоционално състояние.  Днес търсим..

публикувано на 28.02.24 в 14:33

Ученици във Видин: "Бъди приятел, а не тормозещ"

"Бъди приятел, а не тормозещ" . С този призив ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" - Видин се обърнаха към своите връстници по повод Световния ден за борба с тормоза в училище, който се отбелязва в последната сряда на месец февруари. Направиха го под формата на интерактивна игра. В нея три групи ученици трябваше да..

публикувано на 28.02.24 в 13:57

Елена-Стефани Асенова от Видин е финалист в певчески конкурс

Елена-Стефани Асенова от Видин стана финалист във второто издание на певческия конкурс "Next Artist", което се проведе на 10-и и 11 февруари в известен столичен клуб. Ели е на 17 години и е дъщеря на вокалния педагог Живка Сливенова и нашия колега музикалния редактор  Силви Сливенов . Една от задачите пред изпълнителите бе да се направи..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Идва Баба Марта

Баба Марта е празникът в българските традиции, който е символ на пролетта и носи пожелание за здраве и плодородие в началото на новия цикъл в природата. Първи март бележи идването на Баба Марта - митологичния образ в българския фолклор, олицетворяващ променливия месец март. На 1 март се закичваме с усуканите бяла и червена вълнени нишки...

публикувано на 27.02.24 в 15:20

Средновековната крепост "Баба Вида" очаква своята реставрация

Средновековната крепост "Баба Вида" във Видин се нуждае от цялостна реставрация и консервация.  В момента се извършват проектни дейности от Министерство на културата, които включват виза за проектиране за консервация, реставрация, реконструкция, експониране на обекта на етапно строителство. Ще бъде изготвен проект за цялата крепост,..

публикувано на 27.02.24 в 14:30