Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Професионалното образование - мост към пазара на труда

Снимка: Радио ВИДИН

Професионалното образование продължава да произвежда кадри – около 40% от завършващите всяка година ученици (и около половината от учащите след VIII клас). Така всяка година образователната система осигурява по близо 20 хиляди младежи с професионална квалификация. В същото време данните показват силен недостиг на подходящи кадри. Около ¾ от работодателите имат трудности при намиране на нужните им специалисти и работници, както показва редовното проучване на Агенцията по заетостта.


„Ние, от Института за пазарна икономика, изработваме един индекс на съответствието между професионалното образование и пазара на труда и виждаме голямо несъответствие. Обучават се ученици за придобиване на професионална квалификация в специалности, за които после няма насрещно търсене в икономиката. Така например, ето, от едно време са останали селскостопански техникуми, селскостопански професии, такива за готвачи, за фризьори, например, в които няма такова насрещно търсене. Ние го гледаме и по области, там се вижда още по-голямо разминаване... Видин, Враца и Монтана са от тези области с по-голямо несъответствие в образованието и заетостта, точно заради селскостопанските техникуми, които продължават да работят“, коментира Зорница Славова - старши икономист в Института за пазарна икономика.


Добри примери за успешна реализация на учениците на пазара на труда, след като завършат училище, са няколко професионалните гимназии в Северозапада.  


Снимка: ПГ- МездраПрофесионална гимназия „Васил Левски“ в Мездра ще отбележи 75 години от основаването на училището на 15 април. През 1948 г. в града отваря врати Практическо училище за земеделски машини, наследник на Допълнителното земледелско училище, просъществувало през периода 1931-1944 г. През годините учебното заведение се именува Машино-тракторно училище (МТУ), СПТУ по Механизация на селското стопанство „Георги Димитров”, Професионална гимназия по механизация на селското стопанство (ПГ по МСС), а от учебната 2022/2023 г. – е Професионална гимназия „Васил Левски“. Директор на училището е Мирослав Павлов.


„На този етап в училището, което ръководя, се обучават ученици в 6 паралелки в няколко специалности. Едната специалност е „Техник по железопътна техника", другата специалност е „Техник по автотранспортна техника", имаме „Електрообзавеждане на железопътна техника". Новото, което може да предложим на учениците за новата учебна година 2023/2024 е дуално обучение в направление "Железопътна инфраструктура" или така наречения "ръководител движение". Дуалното обучение се реализира на базата на подписани договори с фирмите работодатели. Ние имаме такива подписани договори с БДЖ- Пътнически превози, както и Национална компания „Железопътна инфраструктура“. Учениците получават допълнителни договори с фирмите работодатели, след което могат да постъпят на работа при свое желание“, каза Мирослав Павлов.


100% от завършилите средно образование, които не продължават да учат висше, си намират работа, каза още директорът на Професионална гимназия „Васил Левски“- Мездра.


Снимка: ПГТ- ВладимировоОт 1958 г. гимназията в село Владимирово, община Бойчиновци, се трансформира в селскостопански техникум, като гимназията остава да функционира като отделно учебно заведение до 1961 година. 10 години по-късно, през 1968 година се открива Средно професионално техническо училище (СПТУ) за машинисти на пътно-строителни машини в с. Владимирово, а СПТУ по селско стопанство е закрито постепенно. Училището е било към Главно управление „Пътища“, защото по това време започва строителството на пътища. Директор на професионална гимназия по транспорт „Владимир Петков Минчев“ е Цанка Карчева.


„Нашата гимназия е професионална гимназия по транспорт с традиции в обучението по транспортни специалности. Когато е създадена в посока за обучение на машинисти на пътно-строителна техника и до днес всяка година ние приемаме ученици точно по професия „Монтьор на транспортна техника", специалност "Пътностроителна техника“. За следващата учебна година отново сме обявили такъв прием и той се реализира всяка година. А защо избираме него? Защото на пазара на труда има необходимост от такива кадри и като монтьори на такава техника, и като машинисти, които управляват пътностроителните машини. Учениците, които успеят да се дипломират и да придобият квалификация и правоспособност, веднага си намират работа по специалността. Т.е. тази специалност е обявена от Министерството като такава с недостиг на кадри на пазара на труда“, каза Цанка Карчева.


Другите специалности, по които се обучават учениците в гимназията са монтьор на автотранспортна техника, монтьор на селскостопанска техника, а от миналата година има още една специалност – "Организатор по експлоатация на автомобилния транспорт". Завършилите тази специалност ще могат да работят като управители на транспортни фирми, ръководители на транспорт, диспечери. За следващата учебна година освен пътностроителна, другата специалност е "Монтьор на автотранспортна техника", допълни директорът на Професионална гимназия по транспорт „Владимир Петков Минчев“- село Владимирово.


Снимка: ФСПГ- МонтанаФинансово-стопанска професионална гимназия „Васил Левски” - Монтана е първото търговско и първото средно професионално училище в Северозападна България. Открито е през 1921 г. В стогодишната си история гимназията е подготвила много финансисти, икономисти, счетоводители, администратори и специалисти в сферата на услугите. При определяне на специалностите за прием през учебната 2022-2023 година ръководството на училището се опитва да намери пресечната точка между потребностите на работодателите и желанията и възможностите на учениците и техните родите, да се съобрази с нивото на професионалните компетенции на преподавателите, с някои традиционни за училището специалности, които са широко приложими в днешните пазарни условия. Финансово-стопанска гимназия „Васил Левски” – Монтана обучава ученици по специалността „Митническа и данъчна администрация“.


„Финансово-стопанска гимназия е единственото училище в област Монтана, което осъществява прием по тази специалност. Тази професия на данъчен и митнически посредник осигурява широко поле за изява и реализация, което улеснява намирането на работа след придобиване на професионална квалификация. Успешен старт в кариерата може да бъде положен като счетоводител, финансов ревизор, данъчен инспектор, митнически инспектор и митнически сътрудник. Втората предложена от нас специалност е специалност „Икономика и мениджмънт“. Специалността е сред най-предпочитаните във Финансово-стопанска професионална гимназия и в същото време е традиционна за нас“, каза директорът на училището Веселка Иванова.


Другата специалност, която училището предлага на вниманието на кандидат-гимназистите е „Бизнес администрация“. Завършилите могат да намерят успешна реализация в администрациите, да си намерят работа в международни екипи, в частни фирми от всички сфери на икономиката. Четвъртата специалност, по която ще има прием и през 2023-2024 година е „Организация на туризма и свободното време“. Училището разполага с модерна учебна база по хотелиерство за практическо обучение по тази специалност. Приемът ще е в 3 паралелки. „Икономика и мениджмънт“ и „Организацията на туризма и свободното време“ са предпочитаните специалности от учениците, допълни директорът на гимназията.


Още по темата може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Успешно ли е лято 2024 за туристическия бранш?

Посланието, което туристическият сектор в България излъчи за лято 2024 е "В България си желан". Около това се обединиха представители на туристическия бранш, държавни институции, експерти в областта на туризма, учени и общественици по време на форума "БГ туризъм - лято 2024", организиран в курортния комплекс Албена през юни. Служебният..

публикувано на 22.07.24 в 10:45

Хората в Челопек: Селото ни е хубаво и спокойно

Красива природа, чист въздух, богата история, спокойни и усмихнати хора. Така ни посреща Челопек - едно планинско село, сгушено в полите на Врачанския Балкан. Част е от община Враца и е разположено на по-малко от 10 км от големия град. Близостта до него е предимство, казват местните . В града намират работа, а децата им ходят там на училище...

публикувано на 19.07.24 в 14:50

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53