Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кошница - подарък с душа и още нещо

4
Снимка: личен архив

Съвсем отскоро във Видин можете да поръчате за подарък кошница, пълна с вкусни изкушения и още нещо. От близо 7 месеца сестрите Диана и Цветомира Димитрови имат свое местенце, където сътворяват най-различни красоти под формата на подаръци, които се консумират. И не само - често те съдържат и по нещо мъничко, което ще ви остане за спомен. Идеята за тези подаръци е на Диана:


"Тъй като имам едно помещение, което много дълго време се чудехме и със сестра ми, и с моите близки как да го направим, тъй като мястото е много ограничаващо откъм възможности какво точно да има в това помещение, а пък стои празно... И просто в един момент започнах да си задавам въпроси от типа на какво обичам да правя, какво най-много ми доставя удоволствие. Като всяка жена започваме с пазаруване, със срещи с хора и общуване и вече започваш да мислиш в посока, в която как да се получи това нещо, за да го предадеш на другите хора, тази радост и емоция, докато пазаруваш, докато правиш тези подаръци и да го предаваш на другите."


Често близките на Диана са се обръщали към нея за подаръци.


"В един момент моят приятел и моите роднини ми казаха, че това е нещо, което мога всъщност да го създам като нещо в нашия град, което няма. И аз точно това започнах да мисля, че наистина няма. Защото това беше едно от условията за Видин - нещо, което хората имат нужда от него и ще доставя удоволствие на всички. Твърде рисковано е, защото това не е нещо, което отиваш, виждаш го и казваш - това искам, защото ми харесва, а е нещо, което трябва да ми се довериш изцяло, за да го направя."


Диана предпочита подаръци, които влизат в употреба и самата тя винаги прави такива.


"Не съм за неща, които подаряваме и те стоят... И винаги и аз самата, когато сме ходили на гости, подарявам именно нещо, което ще се ползва, нещо което ще е емоция, нещо което макар и да е нещо, което този човек ще иска да подари на друг човек, така съм също съгласна... И реших, че мога да пълня и да слагам, и да давам, и да предлагам."


Освен продуктите, които слага в нейните кошници, Диана добавя и по нещо, което остава за спомен:


"Първо са свещите, защото за мен свещите са символ на уют, на топлина и на едно смирение. И когато човек, макар и сам да е, когато си запали една свещ и си напълни една чаша вино у дома или един мъж си сипе едно уиски, няма да си запали свещ, но ще си сипе една хубава чаша, едно малко уиски след дълъг ден - това е красотата, това са тези малки подаръчета, които слагам, защото слагам чаши, слагам рамки за снимки, които да останат неща, които да са отново емоционални. Слагам одеялца, които да му стане топло, уютно на човек, да се чувстват хората прекрасно у дома. Да преоткрият това блаженство от насладата, когато дори си сам. Да не го мислят, че това е самота, а че е свобода някаква и да се наслаждават, и да го предават нататък. Слагам и неща, които те сами да си аранжират, като плато, като панер. Като платата могат и с храна, могат и не с храна "


Стойността на самата кошница я определя клиентът.


"Това е основно, много важно при мен е. Първият ми въпрос е какъв е поводът, мъж, жена и съответно каква стойност да бъде. Клиентът определя колко пари и вече аз влизам в тези пари, съответно така, че да мога да продължавам да се занимавам с това нещо. И вече си говорим и за човека, който ще получава... Сега имам отново поръчка - ще ходят на гости в ново жилище в София и ми се разказва за момичето какви цветове обича, каква е по принцип, дали в този стил, дали в другия и когато хората говорят за приятелите си и ги описват, тази емоция идва при мен и просто се случва."


Диана се грижи за приготвянето на кошниците, а нейната по-малка сестра Цветомира - за доставянето им:


"Вчера преди да отида на работа, започнах с една доставка при една възрастна дама, която имаше рожден ден и когато отидох да ѝ занеса подаръка, тя толкова много се развълнува и разтрепера и точно това е хубавата част от моята задача, като съдействам на кака - моментът, в който предавам подаръка, предавам кошницата, защото виждам реакцията и преживявам този момент заедно с хората, на които дарявам тези неща и става много красиво, много хубаво."


Какви подаръци правят Диана и Цветомира можете да видите тук.


Чуйте целия разговор в прикачения звук.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45