Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Българите пътуват повече зад граница - кои са предпочитаните дестинации?

Снимката е илюстративна
Снимка: БГНЕС

Пътуванията на български граждани в чужбина през първия месец на годината са 504 хиляди, или със 7.2% над регистрираните през януари 2022 година, сочи изследване на Националния статистически институт. Най-голям брой пътувания са осъществени към Турция, Гърция, Сърбия, Румъния, Република Северна Македония, Германия, Австрия, Испания, Италия и Обединеното кралство. Най-голям дял от общия брой пътувания на българи формират пътуванията с други цели, като гостуване, обучение, посещение на културни и спортни мероприятия- 48.1%, следвани от тези с цел почивка и екскурзия- 27.3%, и със служебна цел- 24.6%. Кои са предпочитаните дестинации от българите за пътувания в чужбина и доволни ли са родните туроператори? Потърсихме за коментар Павлина Илиева, председател на обединение "Бъдеще за туризма".

"Това, което ни се случва тази година не ни се е случвало досега. След пандемията всеки е тръгнал и иска да излезе някъде. Може би хората търсят свободата. Тук 90% от туроператорите работят с българите в чужбина. Когото и да попитате, ще ви каже, че хората пътуват наистина много. Тази година колегите могат да ви споделят, че надминават дори и 2019 година като обем от туристи, които имат до момента. Целите на пътуванията са туризъм, като това, което виждаме в момента, са чартърните пътувания и далечните дестинации."

По време на пандемията туризмът беше един от секторите, които бяха силно ощетени от въвежданите мерки. Успява ли браншът вече да стъпи на краката си - това попитахме още Павлина Илиева.

"Хората искат да пътуват и нещото, което ги движи, това е любопитството и желанието за мобилност и движение. Благодарение на това ние ще продължим да съществуваме и работим. Хубавото е, че отмина тази ситуация с COVID-19 и аз мисля, че тази година ще има доста по-голямо движение на хората, независимо дали е в България или в чужбина. Всеки има възможността да си избере кътче за отдих или за почивка и в тази връзка мисля, че тази година ще е доста по-успешна и гледаме с надежда към нея“- допълни още Павлина Илиева.

Пресиян Лозанов е туроператор от Северозапада и фирмата му отчита ръст на групите пътуващи в чужбина, особен към по-екзотични дестинации.

"Определено има скок на търсенето и на пътуванията от страна на българите. Пътуванията са повечето с цел туризъм, като по-интересно е, че започва да става по-голям интересът към екзотичните дестинации, като Занзибар, Малдиви, Мексико, Доминикана, Куба, Тайланд сега стана супер популярен. Разбира се, масовите си седят като приоритет и това са Египет, Тунис, Италия, Гърция, но е засилен интересът и към екзотиката ... Със сигурност вече не се усеща това, което беше миналата и по-миналата година и го няма този застой, който беше преди“- уточни Пресиян Лозанов.

Видинчани изказаха разнопосочни мнения, относно пътуванията в чужбина и възможностите им.

"Това е пълна лъжа и измама. При тази стегнация къде да пътуват? Никъде не съм пътувала и няма такова нещо. Хората са станали още по-бедни, а цените стават все по-високи... Аз се прибрах от чужбина и повече не съм пътувала. Бях 20 години в Италия и заради пандемията се върнахме повечето от нас... Аз лично нямах възможност да пътувам много, защото бях доста зает и имах много работа. Колеги и приятели, обаче си позволиха и имам такива впечатления. Като най-предпочитани са дестинациите Турция и Гърция... Много неща ни пречат да пътуваме. По-младите могат да си го позволят, но който вече е в запаса, колкото и неприятно да ни е, тук трябва да обърнем внимание на българите“- коментираха видинчани. 

От общия брой чужди граждани, посетили България през януари 2023 г., делът на гражданите от Европейския съюз е 45.5% и достига 324 хиляди, като най-голям е броят на посещенията на граждани от Турция, Румъния, Гърция, Република Северна Македония, Украйна и Сърбия.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още
Първан Симеонов

Първан Симеонов: Най-трудно създадените неща са най-трайни

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Теодор Димокенчев: В политиката какво трябва и какво се случва са две различни неща

102-рото правителство в историята на България вече е факт.  Представен като програмно управление, чиято цел е да рестартира парламентарната република, кабинетът "Денков-Габриел" е изправен пред редица съдбоносни задачи, сред които новият бюджет, законите по Плана за възстановяване, съдебната реформа и потвърждение на прозападната ориентация на..

публикувано на 08.06.23 в 10:00

Драстичен ръст на регистрациите по настоящ адрес в страната преди местните избори

За драстично увеличение на регистрациите по настоящ адрес в страната месеци преди местните избори сигнализират от Института за развитие на публичната среда . От началото на годината до края на април, когато изтече шестмесечният срок за уседналост преди вота, регистрациите са 38 683. Увеличението е със 78% в сравнение със същия период на..

публикувано на 07.06.23 в 16:05

Ще успокои или ще задълбочи напрежението правителство "Денков-Габриел“

Номинираният за премиер от Продължаваме промяната-Демократична България Николай Денков върна изпълнен мандат за съставяне на правителство на президента Румен Радев и днес кабинетът ще бъде гласуван в Народното събрание. ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ декларираха, че ще подкрепят предложеният от Николай Денков министерски съвет в името на стабилността и..

публикувано на 06.06.23 в 11:36
Градушката с размери на лешник

Защитен ли е Северозападът от унищожителна градушка

Активният сезон по градозащита с ракетен способ започна тази година на 14 май, съобщиха от Изпълнителна агенция "Борба с градушките" (ИАБГ). Противоградова защита се осъществява над около 22 милиона дка в 9 области- Пазарджик, Пловдив, Стара Загора, Хасково, Сливен, Видин, Монтана, Враца и Плевен от 11 командни пункта и 263 ракетни площадки към тях...

публикувано на 05.06.23 в 16:26

Тополовец - село без кражби

Тополовец е малко, но красиво село, с прекрасни природни дадености, което се намира в община Ружинци.  Разположено е на река Лом и в миналото тя е използвана за всякакви дейности - поливане, риболов, отдих. Климатът е умереноконтинентален, с изобилие от подпочвени води и възможност за отглеждане на селскостопанска продукция. Преди години е била..

публикувано на 02.06.23 в 12:55

Димитър Къцарков: Парламентаризмът в България е под обсада

От идеологически врагове към постепенно стопляне на отношенията под предлог бъдещето на България, та до повторно замразяване на контактите: диалогът между двете водещи политически сили продължава да се развива като в "ледена епоха". Държавният глава връчи втория мандат за съставянето на кабинет със заявката, че той не трябва да се реализира...

публикувано на 01.06.23 в 10:05