Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ стартира проучване за нарушения на трудовите права

Снимка: knsb-bg.org

КНСБ започва национално проучване за нарушения на трудовите права. Целта е да се установят реалните измерения на проблема. Резултатите ще бъдат обобщени в доклад.

Изпадали ли са в подобна ситуация видинчани и знаят ли какво да предприемат, за да защитят трудовите си права, проверихме с анкета.

„За момента, не. Ако ми се случи, най-вероятно първо трябва да се сезира Инспекцията по труда. След това не знам, честно казано... Не ми се е случвало. Не знам към кого да се обърна, ако се случи... Работила съм в Англия и не мога да ви помогна. Там правата се спазват, не ми се е случвало да имам нарушени трудови права... Не, не ми се е случвало... В момента съм безработна, по-рано не съм имала такива случаи...

Това е много сложен въпрос, защото според мен зависи от естеството на работа. Първо, знаете как има сива икономика, там изобщо не може да става дума за трудови права. В държавните институции смятам, че трудовите права трудно могат да се нарушат, освен ако хората се страхуват да кажат каквото и да е, поради причина да не останат без работа в зависимост от политическите настроения и какво правителство имаме в момента. Лично аз съм потърпевш от това. Аз реагирах, обаче пострадах още повече...“, казаха жители на Видин.

Проучването за нарушения на трудовите права ще се провежда през онлайн платформа, като чрез нея едновременно ще се извършва и консултиране на работниците. Това обясни председателят на Регионалния съвет на КНСБ-Видни Любен Любенов:

"Допитването е под формата на анкета, която включва идентифицираните до момента най-чести нарушения на трудовите права в България и ще позволи постоянно наблюдение на проблемите на работното място. След попълването ѝ работниците и служителите ще получават автоматично правна консултация от платформата по посочените от тях нарушения.

Първият етап от проучването ще продължи до 7 април тази година, след което КНСБ ще оповести обобщените резултати чрез своя Годишен доклад за нарушения на права, свързани с упражняване правото на труд в България.

Освен индивидуални консултации на база посочените нарушения в анкетата, работниците и служителите могат да получат отговори на въпроси, свързани с трудовите права, и чрез вграден чатбот в сайта на КНСБ. Тази онлайн консултация също е безплатна."

Според моментните резултати, най-голям процент от участниците посочват като проблем при започване на работа възлагането им на задачи, които не са част от техните задължения по длъжностна характеристика. По отношение на почивките като проблем работещите посочват това, че почиват по-малко от 12 часа между две смени. След прекратяване на трудовите правоотношения, не се изплаща последната заплата или обезщетение, става ясно още от проучването. Досега най-активни са работещите от София и Стара Загора, най-малко са включилите се от Ямбол, Видин и Враца.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00
Д-р Олга Папушева, лекар по дентална медицина

Кога скърцането със зъби е проблем

Скърцането със зъби се получава във всички възрастови групи, но ако при децата е нещо нормално, то при възрастните може да е проблем. Това каза лекарят по дентална медицина д-р Олга Папушева и обясни с какво е свързано то в различните възрастови групи.  "При децата от 1 до 2,5-3 години скърцането със зъби е нещо нормално, ако родителите го..

публикувано на 16.07.24 в 09:50

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

обновено на 16.07.24 в 09:47