Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Видинските "Северняци" празнуват с концерт

| обновено на 24.03.23 в 14:51

Фолклорна студия "Северняци" ще отпразнува своята 11-годишнина с концерт-спектакъл "Празник край реката" във Видин. Формацията е създадена от няколко ентусиасти, спомня си художественият ръководител Ерик Петров


"Точно преди 11 години се събрахме няколко ентусиасти - мои танцьори, танцьори, с които аз съм танцувал и решихме да създадем Фолклорна студия "Северняци". Започнахме 5 момчета и 5 момичета, доста работа отхвърлихме. През годините съставът се разрасна, дообогатихме репертоара и така до днес..."


На сцената на концерта ще излязат 95 танцьори, най-малките са четиригодишни:


"В няколко възрастови групи са децата, ФС "Северняци", "Работилницата за хора" са малко по-възрастни, но ентусиасти и танцуващи добре... Тези формации ще напълнят Спортната зала... На малките успявам да им втълпя, че това, което правят, което слушат, е хубаво, и те го виждат... От съвсем малки се опитвам да ги приобщя към фолклора..."


Концертът за 11-годишнината на "Северняци" символично е разделен на две части:


"... Първата част ще бъдат танци от нашия край, а втората част - един фолклорен спектакъл "Българска сватба". Идеята ми е отдавна, харесвам Тракийската сватба на ансамбъл "Филип Кутев" - оттам е идеята... Ще бъде истински празник..."


За рождения ден на "Северняци" Ерик Петров пожела на танцьорите: 


"Да са здрави, да продължат това дело, да покажат на хората своята любов и привързаност към родния фолклор... На нашите почитатели - да са здрави и да можем заедно да разнасяме славата на българския фолклор." 


Концертът е днес, 24 март, от 18 часа, в Спортна зала "Фестивална" и ще бъде предаван на живо във Фейсбук страницата на Радио ВИДИН. Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55