Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Документален филм разкрива живота в село Превала

Снимка: Радио Видин

Документален филм разказва за хората на село Превала, община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си предава на студентите си в Националната академия за театрално и филмово изкуство и Нов български университет. Чипровското село привлича вниманието му, след като прочита за него в репортаж на журналиста от Лом Любомир Йорданов.

Знаете, че режисьори и всякакъв род такива писачи са привлечени от теми, които са топ теми на деня. За съжаление, на Северозапада му се носи славата на най-бедната част от Европейския съюз, така че той не можеше да не привлече по някакъв начин и моето внимание. Прочетох във вестник "Труд" един репортаж на Любомир Йорданов за едно село в Северозапада, което, изоставено от всички, брани своите ниви с една самоделна артилерия срещу градушките. Стана ми много любопитно, свързах се с него и в едно много мразовито утро се срещнахме в Монтана. Той ме заведе в Превала и нямаше нищо общо с тези представи за беднотия, за изостаналост. Напротив, срещнах едни лъчезарни хора - балканджии, яки, вкоренени в земята си, обичащи тази земя до полуда и това всъщност беше най-важното. И искам да ви кажа, че на проучването забравих дори да питам къде е тази артилерия, така ме плениха тези балканджии. Това, което ме привлече истински, за да седна и правя филм, беше всъщност тази любов към родното място, това вграждане в земята, в къщата и семейството – все неща, много банални и трудни за разказване, но се надявам, че сме ги направили интересни и ще бъдат любопитни за всички.“


Проф. Мелтев нарича правенето на кино едно опознавателно пътешествие, а Превала се оказва една от спирките в него.


Журналистът от Лом Любомир Йорданов е един от сценаристите на филма. Благодарение на работата си познава добре Превала и района, но признава, че много често всички ние вперваме поглед надалеч, а пропускаме близкото до нас.


"Когато за първи път преди много години отидох в село Превала бях дълбоко впечатлен от това село. При целия колорит на нашия Северозапад, в него има нещо много интересно, много магично – едни хора, които живеят на границата между равнината и планината, те за това са и Превала, защото са на превала, на билото. С много жилави корени с неутолим стремеж не просто към оцеляване, а към един нормален живот… Никога не съм се занимавал с кино, за мен беше интересно, всъщност се оказа един огромен шанс да работя с един страхотен екип и да направим нещо за едно много интересно село. Надявам се да хареса и на зрителите."


Още преди премиерата си, документалният филм спечели награда от фестивал на изкуствата в Германия. Официалното му представяне у нас ще се състои на 30 март в рамките на София филм фест. След това се очаква "Превал" да бъде показан и по българските телевизии.

Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55