Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Документален филм разкрива живота в село Превала

Снимка: Радио Видин

Документален филм разказва за хората на село Превала, община Чипровци. „Превал“ е създаден от проф. Михаил Мелтев – режисьор на игрални и документални филми, сценарист, бивш изпълнителен директор на Българската национална телевизия и председател на Съюза на българските филмови дейци, автор на няколко книги и множество публикации, опита си предава на студентите си в Националната академия за театрално и филмово изкуство и Нов български университет. Чипровското село привлича вниманието му, след като прочита за него в репортаж на журналиста от Лом Любомир Йорданов.

Знаете, че режисьори и всякакъв род такива писачи са привлечени от теми, които са топ теми на деня. За съжаление, на Северозапада му се носи славата на най-бедната част от Европейския съюз, така че той не можеше да не привлече по някакъв начин и моето внимание. Прочетох във вестник "Труд" един репортаж на Любомир Йорданов за едно село в Северозапада, което, изоставено от всички, брани своите ниви с една самоделна артилерия срещу градушките. Стана ми много любопитно, свързах се с него и в едно много мразовито утро се срещнахме в Монтана. Той ме заведе в Превала и нямаше нищо общо с тези представи за беднотия, за изостаналост. Напротив, срещнах едни лъчезарни хора - балканджии, яки, вкоренени в земята си, обичащи тази земя до полуда и това всъщност беше най-важното. И искам да ви кажа, че на проучването забравих дори да питам къде е тази артилерия, така ме плениха тези балканджии. Това, което ме привлече истински, за да седна и правя филм, беше всъщност тази любов към родното място, това вграждане в земята, в къщата и семейството – все неща, много банални и трудни за разказване, но се надявам, че сме ги направили интересни и ще бъдат любопитни за всички.“


Проф. Мелтев нарича правенето на кино едно опознавателно пътешествие, а Превала се оказва една от спирките в него.


Журналистът от Лом Любомир Йорданов е един от сценаристите на филма. Благодарение на работата си познава добре Превала и района, но признава, че много често всички ние вперваме поглед надалеч, а пропускаме близкото до нас.


"Когато за първи път преди много години отидох в село Превала бях дълбоко впечатлен от това село. При целия колорит на нашия Северозапад, в него има нещо много интересно, много магично – едни хора, които живеят на границата между равнината и планината, те за това са и Превала, защото са на превала, на билото. С много жилави корени с неутолим стремеж не просто към оцеляване, а към един нормален живот… Никога не съм се занимавал с кино, за мен беше интересно, всъщност се оказа един огромен шанс да работя с един страхотен екип и да направим нещо за едно много интересно село. Надявам се да хареса и на зрителите."


Още преди премиерата си, документалният филм спечели награда от фестивал на изкуствата в Германия. Официалното му представяне у нас ще се състои на 30 март в рамките на София филм фест. След това се очаква "Превал" да бъде показан и по българските телевизии.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Румяна Димитрова: Естествените материи, цветове и свободните кройки са подходящи това лято

С настъпването на летния сезон няма как да не поговорим за модните тенденции. Всяка година те ни предлагат свежи и ярки решения, които да отразят топлината и веселото настроение на този период от годината.  Летните цветове през тази година са вдъхновени от природата и ярките нюанси, които създават усещане за лекота и жизнерадост. Сред..

публикувано на 15.07.24 в 17:00

Червен индекс за пожари, расте рискът за възникването им

Трети ден за цялата страна е обявен оранжев код за високи температури , които на места се очаква да надхвърлят 40 градуса. За утре остава в сила същото предупреждение. Високите температури и засушаването увеличават риска и всяко невнимание може да доведе до запалване, което да застраши живота и здравето на хората, както и да нанесе сериозни щети на..

публикувано на 15.07.24 в 16:55

Двойки с репродуктивни проблеми могат да кандидатстват за финансова помощ от Община Видин

Община Видин започва от днес, 15 юли, втория прием на заявления за финансово подпомагане на изследвания и процедури при лечението на двойки с репродуктивни проблеми . 20 000 лева са предвидени тази година за подпомагане на 10 двойки, каза заместник-кметът Борислава Борисова :  "С първия прием от началото на годината Общината финансира 8..

публикувано на 15.07.24 в 16:32

Магическите аудио приказки - новата колекционерска лудост

Днес ще ви разкажем за една нова мода сред родителите на малки деца. Става въпрос за Магическите аудио приказки. За хората, които за пръв път чуват за тях, накратко - това са книжка и фигура на приказен Дисни герой. Приказката може да се чете, но понеже живеем в ерата на новите технологии и дигитализация, фигурката може да бъде сложена върху..

публикувано на 15.07.24 в 14:30

Започна записването на приетите в 8-и клас ученици

Записването в Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин започна тази сутрин в 8:00 часа и се извършва в сградата на училището. Ръководен екип съдейства на децата и техните родители за бързото и безпроблемно попълване на документите.  В рамките на работния ден ще бъдат записани само учениците, класирали се на първия етап..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00