Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

60 домашни помощници ще се грижат за хора от уязвими групи в община Видин

Снимка: Радио Видин

В община Видин назначиха 60 домашни помощници, които да се грижат за хора от най-уязвимите групи. Кметът Цветан Ценков и заместник-кметът Борислава Борисова връчиха трудовите им договори.

"Община Видин продължава да се бори за всеки един наш съгражданин, който е в тежко положение, с невъзможност да си намери работа. И този проект, по който днес ще подпишат договори над 65 човека, дава глътка въздух на Вашите семейства," каза кметът Цветан Ценков.

Проектът е за 13 месеца. Домашните помощници ще са на пълен работен ден. Финансирането е по програма „Развитие на човешките ресурси“, по която са осигурени над 1 600 000 лева. Дейностите са продължение на предишни проекти на общината, каза заместник-кметът Борислава Борисова:

"Основната цел на проекта "Грижа в дома" е да продължи осигуряването на подкрепа в домашна среда на възрастни хора в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания, като по този начин се защитава общественият интерес и се отговаря на нуждите на жителите на Видин. По проекта ще бъде осигурена грижа в домашна среда на над 301 потребители - възрастни хора в невъзможност за самообслужване, лица с увреждания, самотно живеещи, майки с деца до 12 години в невъзможност да се грижат сами за тях. Това са част от най-уязвимите групи от населението, които ще получат навременна и професионална подкрепа в зависимост от техните индивидуални потребности чрез предоставяне на богат спектър от услуги в домашна среда." 

Валентина Тодорова, която е сред назначените, вече има опит като домашен помощник.

"Кандидатствах заради възможността за развитие както моето, така и на хората, които ще обслужвам. Ще могат да се развиват социално. За мен пък е възможност с тази работа да помогна на себе си."

Цветана Цветкова има опит като домашен помощник от предишни инициативи на общината. Сега ще се грижи за по-малко хора, но ще може да им отделя повече време.

"Тази програма е много хубава, както за нас безработните, така и за хората, които обслужваме. Имаме хора, които не могат да излизат от вкъщи. Те са с проходилки. За тях това е голяма помощ. Взимаме им храна, пазаруваме, почистваме, плащаме сметки, всичко, което трябва да се свърши извън дома."  

Освен домашни помощници, са назначени трима сътрудници и координатор, а на четиричасов работен ден ща са четирима психолози и 6 медицински сестри.


Вижте още

Снимката на 9 юни 2023 година

Церемония по символична "първа копка" за реконструкция на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" се състоя днес, 9 юни, между видинските села Кутово и Сланотрън.  Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе ще бъдат заменени с нови. Върховният административен съд (ВАС) отмени три наложени..

публикувано на 09.06.23 в 18:00

Чести валежи отново в средата на юни

Юни е месецът с най-много валежи в годината. Месечната сума на валежите през юни вече е изпълнена. Дъжд се очаква до края на седмицата, съобщи Леночка Ангелова , началник на Хидрометеорологичната обсерватория в Монтана :  "В началото на второто десетдневие на юни се очаква период с предимно слънчево време и с относително по-малка вероятност за..

публикувано на 09.06.23 в 17:00

Враца ще зарадва децата с празник

За поредна година местната администрация организира празник за най-малките жители на Враца .  Творчески работилници, спортни игри и томбола с много награди са малка част от програмата на празник „Усмивка“ . На специално обособени шатри най-малките ще оцветяват картинки с анимационни герои, а по-големите могат да се включат в оцветяването на..

публикувано на 09.06.23 в 16:39
Официалните гости на церемонията направиха символична първа копка на обекта.

С "първа копка" започна подмяна на основния довеждащ водопровод на Видин

Церемония по символична "първа копка" за реконструкция на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" се състоя днес, 9 юни, между видинските села Кутово и Сланотрън . Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе ще бъдат заменени с нови. Това е най-важния инфраструктурен проект във..

публикувано на 09.06.23 в 15:51

Вандали изключиха охранителните камери в парк "Калето" в Монтана

Неизвестни извършители са изключили електрическото захранване на стълбовете в парк "Калето" в Монтана и охранителните камери са спрели. "В градинката на заведението са нанесени щети", каза кметът на Монтана Златко Живков : "Това е една част, която по принцип няма много добра слава заради честите нарушения и противообществени..

публикувано на 09.06.23 в 15:43

Високите води на Дунав благоприятстват корабоплаването

Корабоплаването по река Дунав е нормално, няма критични участъци, които да ограничават газенето на плавателните съдове. Нивото на реката в началото на българския участък значително се е повишило. Това обясни директорът на Дирекция "Речен надзор - Лом" към агенция “Морска администрация” капитан Тони Тодоров : "Нивото за сезона е добро, закъснели..

публикувано на 09.06.23 в 14:32

От 10 юни се ограничава движението по път Е-79 между Мездра и Лютидол

От утре,  10 юни,   се ограничава движението в двете посоки по път I-1 (път Е-79 - бел.ред.) между Мездра и Лютидол , съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Временната организация в участъка е за изпълнението на строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път. Те предвиждат разширяване на трасето до четирилентов..

публикувано на 09.06.23 в 14:25