Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Зеленото е новото черно" събира доброволци с мисъл за природата

Снимка: Радио ВИДИН

 „Green is the new black“ ("Зеленото е новото черно" - от англ.) – под това мото ученици от клуба по речи и дебати на английски език на ГПЧЕ „Йордан Радичков“ във Видин планират разнообразни екологични прояви. Почистване на Крайдунавския парк, базар-изложба, дискусия за екологията с гост лектори, излъчване на анимационния филм „The Croods“– това са проявите, които планират да проведат младите хора на 8 април пред Библиопощата. Организирали са и конкурс за есе/разказ или снимка на тема „Има по нещо прекрасно във всяко сътворение на природата“. За участие в конкурса могат да бъдат изпратени до две авторски работи до 2 април, на имейл teya3t@gmail.com.


ГПЧЕ- ВидинВсяка година клубът прави по една инициатива и тази година са решили да е на тема екология.


„Решихме да е на тема екология, защото искахме да е пряко свързана с града и когато помислихме за нещо, с което градът ни е известен, се сетихме за градския парк. А има много хора, които не оценяват градската градина и изхвърлят много отпадъци, не се грижат как изглежда“, каза Тея Тошева.


Нашето събитие ще се състои на 8 април. То е от 10 до 16 часа. Като имаме няколко дейности. Първата от тях е един базар с малки бизнеси във Видин, тези, които по принцип са по центъра и сме се свързали с нови хора, които правят ръчни неща. И много се надяваме да има повече внимание към този базар, понеже сме се разбрали с тези хора да обърнат внимание на факта, че събитието ни е екологично, да ги продават в екологични пликчета, опаковки и т.н.  Другото нещо, което сме измислили като инициатива е почистването на Крайдунавския парк, което е доброволческо, разбира се, нашият отбор ще се включи, всички от него. Надяваме се от училище също да имаме доброволци, но и други граждани на Видин, които искат да направят парка ни по-чист. И за всеки чувал донесен с отпадъци ще получат възнаграждение под формата на напитка или някакъв тип малко лакомство“, каза Михаела Михайлова.


„Ние говорихме и с учителите. Те са много ентусиазирани в това да ни помогнат. И са говорили с класовете, особено с тези класове, които са с профил „География“, те ще са пряко свързани със събитието. Също така и  по-малките класове, за тях е нещо ново и с удоволствие ще се радват да се включат“, допълни Тея Тошева.


Личен архивФинансова подкрепа на младежите оказва Едуард Тодоров, който за пореден път подкрепя младежки инициативи. Казва, че темата за екологията и опазването на околната среда е особено актуална за нашия град.


„Тази тема и на мен ми е присърце. Това как опазваме нашите природни богатства е показателно и за мисленето на хората по един или друг начин. Ние имаме прекрасна природа. За съжаление, обаче, не полагаме необходимите усилия да я опазим. Веднага се включих в тази инициатива и с огромно удоволствие я подкрепям. Това, което мен лично ме впечатли е, че тези прекрасни млади хора се ангажират с инициатива, която не е свързана с някакви техни лични нужди, а тя е насочена към нуждите на обществото. Т.е. те се ангажират с дейности и влагат енергия извън техния свят. Което е похвално“, каза Едуард Тодоров.


Целия разговор с единайсетокласничките Тея Тошева и Михаела Михайлова и с Едуард Тодоров може да чуете в звуковия файл.


Вижте още

Видинско читалище участва във форум в Китай

Едно модерно читалище трябва не само да съхранява и разпространява традициите, но и да отчита съвременните потребности. В това е убеден Борислав Ванков от видинското читалище "Светъл ден-2009" . Участваха в международен форум в Гуанджоу, Китай, където представиха своя инициатива за социално предприемачество. "Началото беше сложено преди две..

публикувано на 09.06.23 в 16:53

ROCKY в света на диджейството

Днес се срещаме с една творческа личност. Тя е певица , продуцент , DJ и модел . Тръгва по артистичния си път още от малка – започва да учи пеене и балет в първи клас, а средното си образование завършва в Националното музикално училище "Панайот Пипков" в София с поп и джаз пеене. През 2019 година участва в "Гласът на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

Брейк културата завладява Видин

Любителите на  брейк денс културата във Видин ще имат възможността да участват в  WEST CONTEST BBOY BATTLES  или на български -  "Западни брейк битки". Инициативата е тази  събота, 10 юни .  Видин се слави  с много развита брейк култура  през 90-те години . Брейкърите от града правят тогава първите си участия, видеоклип на..

публикувано на 09.06.23 в 16:00

По-скъп ток от 1 юли: Как да пестим електроенергия

Възможно е цените на тока за бита да бъдат увеличени повече отколкото беше предварително обявеното поскъпване с 3.63%. Това стана ясно от изказване на председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов.  Причината е пусната на пазара електроенергия от ТЕЦ "Марица изток 2", която е по-скъпа, заради което цената ѝ ще влезе в..

публикувано на 09.06.23 в 14:10

Успешно приключва "Резиденция Баба" в Синаговци

Измина месец от началото на  "Резиденция Баба" в  село Синаговци . Инициативата е на Фабрика за идеи и дава възможност на млади хора да гостуват за определен период от време на възрастни жители в малките населени места. Резиденцията във видинското село ще приключи утре, 10 юни, с програма . Тя ще започне от 18:00 часа с изложба "Резиденция..

публикувано на 09.06.23 в 11:57

Видинският архив представя изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан"

Изложбата "Отличията на приснопаметния Видински митрополит Дометиан" ще бъде открита днес, 9 юни, в Държавен архив - Видин . Ще бъдат показани експонати, които са нови постъпления в архивния фонд на митрополит Дометиан, разказа Светлана Кръстева , началник на Държавен архив - Видин.  "Ще представим едно от най-ценните ни дарения от изминалата..

публикувано на 09.06.23 в 09:15

Кирил Радовенски - за журналистиката с любов

Днес в "Думата имат старейшините" имаме среща с журналиста и писател Кирил Радовенски. Той е на 75 години, роден е в мездренското село Царевец. Завършил е Софийския университет "Свети Климент Охдирдски". Над 45 години работи в различни печатни издания. Към журналистическата си кариера се насочва още от 14-годишен. Казва, че ако отново трябва да..

публикувано на 08.06.23 в 16:55