Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ембриолог: Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива

Снимка: БГНЕС

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира на 1 април в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца. Вече 10 години тя помага за случването на чудото, наречено живот, и казва, че обожава професията си:

„От ден първи от следването ми в университета знаех, че ще се занимавам с инвитро, защото имахме един предмет - „Ембриология и хистология“, в който ни насочваха към изучаването и инвитро процедурите. Оттогава нататък знаех, че това е моята мечта и аз ясно ще я следвам. И ето ме след 10 години, занимавам се с инвитро и си обожавам работата.“

 Много са факторите за успешна инвитро процедура, каза ембриологът и посочи някои от тях:

„На първо място трябва да постигнем добри резултати с ембрионите. Тоест, трябва да имаме ембриони с високо качество, с висока оценка. Те се наблюдават морфологично как изглеждат и това е първият фактор, който ще допринесе за евентуална имплантация. Много е важно да се отбележи дали има някакви аномалии вътре в маточната кухина или в органите около нея, като маточни тръби и яйчници, ако има полипи, миоми или  запушени маточни тръби, те трябва предварително да бъдат отстранени, за да бъде успешна имплантацията на ембрионите."

Ембриологът Мергюл Ферадова /вляво/ и специалистът по репродуктивно здраве д-р Елена Бангеева. Снимка: Кабинет по репродуктивно здраве Враца

Важен фактор, който обаче се пренебрегва и не се коментира, е наднорменото тегло, посочи още ембриологът:

"Тенденцията и това, което забелязваме е, че жените с наднормено тегло по-трудно достигат до бременност. Първо, заради качеството на яйцеклетките. Второ, понякога може да има инсулинова резистентност или други фактори, които биха могли да попречат. От тази гледна точка е необходима консултация с ендокринолог.“

Факторът възраст също не трябва да се пренебрегва, подчерта Мергюл Ферадова:

"Когато дойде една пациентка на 30 и една на 45, разликата е огромна във възрастта и съответно в яйцеклетките и достигането на хубав ембрион става по-трудно при по-възрастните ни пациентки. Най-възрастната пациентка, която скоро роди, е на 52 години, но тя роди с донорска яйцеклетка. Най-младата - около 24-годишна, при която очакваме позитивен текст за бременност. Там ставаше въпрос за много тежък мъжки фактор, но инвитро процедурите ни позволяват да се преборим…"

Инвитрото е с огромни възможности и тепърва ще се развива, смята Мергюл Ферадова:

"Няма граници, тъй като имаме доста голямо поле за изява. Когато не се получават нещата със собствена яйцеклетка или със собствени сперматозоиди, винаги има вариант за донорска програма. Естествено, че на 60-годишна жена не можем да направим инвитро оплождане, но граници няма. Ние, докато си говорим, текат различни изследвания, които ще направят така, че впоследствие ще имаме много повече възможности, отколкото сега. Инвитрото е много млада процедура в медицинската област и тепърва ще продължава да се развива. За съжаление, тенденцията е такава, че след време жените няма да можем да забременяваме по естествен път, така че смятам, че инвитрото е нещо, което е с огромни възможности и тепърва ще се развива."

Ембриологът Мергюл Ферадова ще консултира във Враца заедно с един от водещите репродуктивни специалисти у нас -  д-р Елена Бангеева. Консултациите ще се проведат на 1 април, от 11 часа, в Кабинета по репродуктивно здраве в града. Необходимо е предварително записване на телефон:0888 888 295.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Увеличават пенсиите с 11%

Пенсиите ще бъдат увеличени с 11% от 1-ви юли, реши Надзорният съвет на Националния осигурителен институт (НОИ). Това съобщи служебният социален министър Ивайло Иванов след заседанието вчера. Именно той направи предложението за ръст на пенсиите с този процент. Всички членове на съвета от изпълнителната власт, бизнеса и синдикатите са подкрепили..

публикувано на 15.05.24 в 12:30
Боян Боев, писател

Писателят Боян Боев гостува в Монтана

Известният български писател Боян Боев ще се срещне  с почитатели от Монтана и околностите. Срещата ще се проведе днес, в  Регионална библиотека "Гео Милев" - Монтана от 17:00 часа, в  рамките на 18-то издание на   Националната библиотечна седмица в България Боев е автор на романите "Сайбиевата невеста", "Последна молитва" и сборник с..

публикувано на 15.05.24 в 11:54

Урок по география във видинско училище с награда от национален конкурс

Урок по география "Среща на народите" спечели първо място  в Националния конкурс за учители за добра педагогическа интердисциплинарна практика "Географията и другите науки в един урок". Той се  проведе във видинското училище  СУ "Св. Св. Кирил и Методий" и бе подготвен от екип учители, в който бяха  Стефан Петров, учител по..

публикувано на 14.05.24 в 15:20

Панорама на средното образование във Видин

"Панорама на средното образование", организирана от местното Регионално управление на образованието, се провежда във Видин. На събитието всички учебни заведения  от областта представят утвърдения си държавен план-прием за 8 клас за учебната 2024/2025 година по разнообразни  начини  и чрез презентации и рекламни  материали.  Панорамата бе..

публикувано на 14.05.24 в 15:15

Деца правят театър в Бяла Слатина

Вторият фестивал на детския театър „Вълшебното килимче“ ще се проведе в Бяла Слатина на 18 май. Организатори са читалище "Развитие 1892" и община Бяла Слатина.    Целта на фестивала е да се развива детското въображение и актьорските умения на децата.  Участие са заявили около 15 учебни заведения от общината, каза главният..

публикувано на 14.05.24 в 12:30

Учител от Враца е класен ръководител на годината

Горица Маджарска, учител по история и гражданско образование във врачанското СУ "Козма Тричков", спечели наградата "Стоян Михайловски" за 2024 година в категория "Класен ръководител". Отличието е учредено през 2012 година от Синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".  Целта е да се отдаде  заслуженото уважение на съвременните български..

публикувано на 14.05.24 в 11:10

Видинската езикова гимназия изпрати випуск 2024 (снимки)

Общо 80 ученици завършиха Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков" във Видин . За десети път беше връчена статуетката „Криле“, която е наградата на училищното настоятелство. Дело е на скулптора Светлин Николаев и символизира разтворената книга на познанията, с която политат мечтите.  Директорът Боянка Никова пожела на..

публикувано на 13.05.24 в 14:46