Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 29 март 2023 година

Снимка: Цветомир Цветанов

Протест на зърнопроизводители блокира международния път Е-79 край Видин. На място пристигна и служебният министър на земеделието Явор Гечев. Земеделски производители от Видин, Монтана, Враца, Пазарджик, дори от съседна Румъния протестираха заради свободния внос от Украйна, който блокира реализацията на българското производство. Протестът продължава и в следващите два дни.


Няма основание за притеснение - службите следят ситуацията с отправяните бомбени заплахи към учебни заведения. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев. Той посочи, че и по време на изборния процес, дори да постъпят сигнали за взривни устройства, няма как да бъдат поставени такива, тъй като ще има непрекъсната охрана. Със заповед на служебния премиер се създава работна група, която да изготви процедурата за реагиране при бомбени заплахи, отправени към критичната инфраструктура. 


Общинските съветници в Монтана одобриха Наредба за реда на престоя и паркирането на пътни превозни средства на територията на града. За целта се създава предприятие "Градска мобилност", което ще е общинско търговско дружество. 


Общинската управа на Враца отчита ръст на туризма през изминалата година. През 2022 г. е регистрирана по-голяма заетост на местата за настаняване - броят на реализираните нощувки е 79 618. За сравнение през 2021 г. техният брой е бил 58 000 или с 21 618 броя повече през 2022 г. От всички 54 места за настаняване на територията на общината, 10 места за настаняване са декларирали нулева година. Събраната сума от туристически данък през 2022 г. e в размер на 23 397 лв. Туристическият данък е 0.30 лв. за реализирана нощувка във всички места за настаняване на територията на община Враца.


Предложение за поемане на дългосрочен дълг беше подложено на обществено обсъждане в Белоградчик. Целта на кредита е да осигури финансирането на три проекта, свързани с изпълнение на мерки за енергийна ефективност на петнадесет многофамилни жилищни сгради в Белоградчик. След обсъждане присъстващите инициираха подписка,която ще бъде внесена за разглеждане на следващото заседание на Общински съвет. Мнения, предложения и становища се приемат до 05.04.2023 г. в Центъра за административно обслужване на Общината или на електронен адрес: kmet@belogradchik.egov.bg.


Общинска програма за закрила на детето беше представена на публично обсъждане в Кула. В документа са заложени осем приоритета, свързани с осигуряване правото на всички деца на достъп до здравеопазване, равен шанс за развитие, намаляване на детската бедност, развитие на качественото образование, насърчаване участието на децата в обществения живот, както и включването им в спортни и културни дейности в свободното време.


Доставчиците на платежни услуги, сред които банки, дружества за електронни пари, платежни институции и др., са задължени да подават данни в Националната агенция за приходите (НАП) за обработените от тях трансгранични плащания, за което е необходимо да водят електронен регистър. Това предвиждат промените в Закона за ДДС, обнародвани в Държавен вестник, които ще влязат в сила от 1 януари 2024 г., припомнят от приходната агенция. Целта на новите правила за събиране и отчитане на данни за трансгранични плащания, свързани с електронната търговия и въвеждането на някои изисквания за доставчиците на платежни услуги, е да се противодейства на измамите с ДДС при онлайн продажбите и да бъдат идентифицирани продавачите в интернет. Данните за трансграничните плащания ще се отчитат на всеки три месеца, като информация за тях ще се подава към НАП в месеца, следващ тримесечието, за което се отнасят. Първото отчитане е за периода януари - март 2024 г. и трябва да се направи от 1 до 30 април 2024 година.


Остават три дни, в които физическите лица могат да ползват отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. при плащане на данъка по годишната си данъчна декларация, напомнят от офиса на НАП във Видин. За да се възползват от отстъпката, гражданите трябва да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, както и да нямат публични задължения. 


12 лица без дом и подслон са били приети в центъра временно настаняване във Враца през миналата година. От създаването на центъра до настоящия момент в социалната услуга cа преминали 152 лица, от които: 118 лица от община Враца, 21 лица от област Враца, 13 лица от други области, като положителната е тенденцията, че през годините не е отказана помощ и подкрепа на нито едно лице, включително и на жители на други общини и области. Много от тези лица са били многократно настанявани в услугата, уточняват от Общината.


Обновената експозиция "Врачанските съкровища – традиционни златарство от Враца и региона" беше представена официално във Врачанския музей. Според директора на музея Георги Ганецовски тя е без аналог у нас и с нея се очертава каква трябва да е визията на експозициите в съвременните български музеи. Експозицията е обновена с подкрепата на Фондация "Америка за България", във връзка с 70-годишнината от създаването на музея.


Отлични резултати показаха братята Радослав и Цветослав Попови, ученици на ППМГ "Екзарх Антим I" - Видин, на XLVIII Национална ученическа олимпиада по биология и здравно образование  в град Силистра. Радослав Попов от 12 клас, който е петкратен участник в най-престижното ученическо състезание от календара на Министерството на образованието и науката, постигна отлична обобщена оценка от 5.75 на теоретичния изпит и практиката по биохимия и генетика; клетъчна и тъканна биология; анатомия, физиология и биоразнообразие на животните и на растенията. По-малкият брат, десетокласникът Цветослав Попов най-силно се представи на практиката по анатомия, физиология и биоразнообразие на животните, като постигна пети резултат и общо 86,40 точки при второто си участие на олимпиадата. Младите биолози са възпитаници на Цецка Асенова.


Поредица от срещи, посветени на ранното детско развитие, започват във Враца. Желанието на организаторите – Регионална библиотека "Христо Ботев" и програма "КиндиРу", е да обяснят на родителите защо първите години от живота на детето са изключително важни и как можем да му помогнем да отключи потенциала си. Враца е първият град в Северозапада, в който се прилага програмата. 


Школата по народно пеене към видинското читалище "Цвят 1870" изнесе концерт "Шарено котле". Вокален педагог на школата е Лора Асенова. Концертът е традиционен преди празника на читалището Цветница. 


Концерт "Мюзикъл и рок" ще изнесат във Враца легендарната група Б.Т.Р. съвместно с оркестъра и солистите от Музикално-драматичен театър "Константин Кисимов"-Велико Търново. Диригент на концерта е Георги Патриков. Концертът започва в 19:00 часа, в салона на читалище "Развитие".


Портал за споделяне на архивни документи от и за периода на Българското възраждане и сборникът "Българските земи в архивите и документите от 18-19 век: Модерност и традиция" ще бъдат представени във Видин. Порталът ще бъде активен и ще може да се ползва от средата на месец май. Официално ще бъде представен във Видин на 31 март, от 14,30 часа в музей "Конака".


Над 7000 лева са събрани от дарения за ремонт на църквата "Св. Николай Чудотворец" във видинското село Костичовци. Храмът, построен през 1882 година, се нуждае от обновяване на покрива. Ремонтът се очаква да започне през пролетта, каза Цветан Петров от църковното настоятелство. Ремонтът включва на първо време изграждането на нов покрив, след което ще бъде ремонтиран и таванът. 


Кабинетът по репродуктивно здраве във Враца е с нова инициатива. На първи април специалисти ще предлагат безплатни консултации. От фондация "Искам бебе" организират и благотворителен концерт за набиране на средства за двойки с репродуктивни проблеми. Той ще е на 20 април.

По публикацията работи: Йорданка Герасимова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00