Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Датско криминале за почивното време

Снимка: Радио Видин

Хана Краузе-Бендикс обича да мисли за себе си като за бутиков автор, чиито книги са стойностни, дълбоки и съответно не за всеки. Хана е известна, но по-скоро не особено успяла писателка, която не може да прости на хората, че не са дорасли за нейните творби. С четири книги зад гърба си, тя знае, че е майстор в описанията на човешката душа, но също така знае, че никога няма да напълни зала със свои почитатели, никога няма да има шеметни продажби, за разлика от автори като Йорн Йенсен например. Той е звезда в криминалната литература, продава милиони книги, има договор с телевизия дори… Дразнещ на всички възможни нива, дори и когато не е наоколо.

Не е справедливо. "Всеки идиот може да напише криминален роман!", настоява тя. Лошото е, че го прави пред телевизионните камери, отрязвайки си сама всички пътища за отстъпление.

На едно събитие Хана и Йорн кръстосват шпаги пред публика и резултатът е своеобразен литературен дуел – да напишат по един криминален роман за 30 дни. Йорн – за да докаже още веднъж, че е най-добрия в своя силно подценяван от Хана жанр, а Хана – за да докаже, че писането на криминалета е за бездарници, които не могат да напишат нищо стойностно.

Романът "30 дни мрак" на датската писателка Джени Лунд Мадсен е многопластова криминална история, развиваща се сред глетчерите на Исландия, в непроходими преспи сняг, почти постоянен северен мрак и ледените пръски на океана. Попадайки в собствения си капан, Хана заминава за островната държава по идея на своя верен редактор Бастиян, където в идиличното градче Хусафьордур се настанява в дома на малко странната, но безкрайно гостоприемна Ела. Бастиян е убеден, че суровият пейзаж на Исландия ще успее да вдъхнови неговата звезда да напише най-доброто възможно криминале. И се оказва прав, макар не по начина, по който го са го очаквали и двамата.

Хусафьордур е малко градче, в което не се предполага да се случва нищо по-сериозно от кражбата на нечия лодка или незаконна продажба на алкохол. Но под привидното спокойствие бушуват опасни течения и още с пристигането на Хана се случва… убийство.

Тор, племенник на Ела и син на един от най-богатите хора в градчето, е намерен мъртъв в океана, а само Хана и местният полицай Виктор се съмняват във версията за инцидент. Сякаш цялото градче, донякъде дори и самият Виктор, предпочита всичко да мине възможно най-бързо и да бъде забравено, като много други неприятни случки преди. Да не говорят за дадено нещо е техният начин да повярват, че не се е случвало. Никой не отваря дума за страха на Тор от вода, за неумението му да плува, за раната зад дясното му ухо. Сякаш бързат да погребат случая дори преди жертвата.

Не и Хана, която започва да задава въпроси. Твърде много въпроси!

Смъртта на Тор поражда редица естествени или странни реакции у местните и последващи любопитни събития в изолираното исландско общество. Достатъчно любопитни, за да събудят интереса на Хана и да я направят мишена за неприязънта на не един и двама души и дори за ловната пушка на истинския убиец, когото май никой не познава.

Какво крие Джони – най-добрият приятел на Тор, и защо се опитва да убие баща му Егир в деня на поклонението? Защо Ела ненавижда Егир така яростно? Какво има предвид Маргарет – съпругата на Виктор, – когато споменава многото тайни на градчето, за които жителите му предпочитат да мълчат? Ами Ела? Какво крие зад заключената врата на кабинета си, при условие, че никога не заключва дори входната врата на дома си? И каква е връзката на местния алкохолик Гизли с цялата странна история около тази ненавременна смърт на един млад човек?

Хана всъщност няма причина да се забърква в местните истории, но решава, че убийството на Тор е отлична основа за криминалния роман, който трябва да напише, а не успява дори да започне. А да изгуби писателско предизвикателство точно пък от Йорн Йенсен звучи толкова непоносимо, че е готова да поеме редица рискове в името на победата. Много скоро обаче затъва толкова надълбоко в разследването, колкото не е подозирала, че може, и не е сигурна, че иска. И не само в разследването. Потъва в любов за пръв път от години. За пръв път успява да преодолее страха си от близост с някого, но дали не е избрала грешния човек?

Може да се каже, че "30 дни мрак" всъщност е криминален роман за писането на криминални романи и за това как понякога животът се движи по литературните закони за писане, независимо колко дразнещо е това за хора като Хана.

Авторката Джени Лунд Мадсен е магистър по операторско майсторство и от 2009 г. работи като сценарист на филми и сериали. "30 дни мрак" е първият ѝ роман, с който печели и наградата "Харалд Могенсен" за най-добър датски криминален роман на годината.


По публикацията работи: Гергана Панова
Вижте още

Идете, научете всичките народи

Според богослужебния календар на светата Православна църква  Осмата неделя след Пасха  е отредена за празнуване на новозаветното събитие Слизане на Светия Дух над апостолите - Петдесетница . Свършили пасхалните дни, но нищо не се е изменило и ако ние с вас бихме се оказали в същото време около дома, в който се събирали учениците..

публикувано на 04.06.23 в 08:00

Ученици от иновативно училище във Враца споделят знания с връстници

Десетокласници от училище "Козма Тричков" във Враца решиха да споделят с други ученици знанията по предмет, който изучават в училище и получиха подкрепа от фондация "Благотворител" за инициативата. Те сред финалистите в конкурса "Млад Благотворител". В училището, което е иновативно, изучават "финансова грамотност". Дисциплината не фигурира в..

публикувано на 02.06.23 в 17:30

Европа през погледа на един американец

Нали помните знаменития роман на Марк Твен "Един янки в двора на крал Артур"? Сблъсъкът на времена и култури, неизбежен когато един почти съвременен американец попада сред рицарите на Кръглата маса, в епоха на дуели, суеверия, фанатизъм и кървави борби за власт. Е, нещо подобно преживява писателя и пътешественик Бил Брайсън, когато тръгва от..

публикувано на 02.06.23 в 17:15
Валентин Митев и Александра Валентинова от Видин рисуват графити.

Графитите - да изразяваш себе си чрез изкуство

Графитите са част от уличната архитектура. Рисуването по стени е изкуство, затова и внимателно изписаните с боя фасади са цветни и красиви. Двама млади хора от Видин в момента рисуват по стените на старото лятно кино в парк "Толбухин". Това са Александра Валентинова- ученичка от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков", профил "Английски и испански" и..

публикувано на 02.06.23 в 16:10

Читалището в Неговановци ще отбележи 95 години

Народно читалище "Светлина-1928" в село Неговановци , община Ново село, ще отбележи 95 години от основаването си и традиционния събор на 3 юни.  Програмата за празника включва концерт с участието на танцови състави от Капитановци, Неговановци и Видин, каза Мариана Димитрова - секретар на културното средище: "На 3 юни, от 17.30 часа..

публикувано на 02.06.23 в 16:05

Бъди - добричък, но и малко ревнив

Днес гостуваме в дома на Бъди и Силвия Иванова-Георгиева . Бъди този месец ще навърши 2 години. Ревнува Силва и не иска никой да я пипа, защото тя си е неговата Силва. Дразни се и започва да им ръмжи. Любимата му поза, когато  спи, е по гръб. Силва му се кара само когато има за какво, но това почти не се случва, защото Бъди е добър и..

публикувано на 02.06.23 в 15:50

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл . Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има..

публикувано на 01.06.23 в 17:45