Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

Снимка: Pixabay

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от съвместно изследване на организация “Прагматика” и фирма, предлагаща аксесоари за сън. Целевата група обхваща мъже и жени на възраст 25-55 години, живеещи в градове, с население над 50 000 души. 

Българите спят приблизително с половин час по-малко от целесъобразните най-малко седем, като качеството на съня се утежнява с възрастта и казусът е по-често срещан при дамите - 36% от тях се разсънват повече от един път на вечер в сравнение с 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари. Едва 12% от българите считат съня си за отличен. Според резултатите от проучването има пряка връзка между качеството на съня и здравословното, психическото състояние, леглото, на което спим, храната, взаимоотношенията ни с хората около нас и настроенията ни през деня. Близо два пъти по-често българите с проблематичен сън изпитват терзание, тревога или някаква физическа болка. Потърсихме за коментар психолога от Монтана Ирина Дамянова.


"Като специалист мога да кажа, че освен количеството сън, което би трябвало да е между 7 и 8 часа, е много важно и качеството на съня. Освен часовете е важно дали човек се буди лесно, колко пъти се буди нощем, дали се буди прекалено рано, а някой може да има нужда и от обратното - да има нужда от много сън и да не са му достатъчни 7 или 8 часа спане. Организмът не може да се възстанови и в двата случая. От сферата на психологията, един от първите симптоми, които се проявяват при някакво психично страдание или прекалено много стрес е именно влошаването на съня"- коментира Ирина Дамянова.


Според данните от изследването тъга изпитват 18% от лицата с безпроблемен сън, а при хората с нарушен сън това чувство се появява в 46% от случаите. 12% от анкетираните без проблеми със съня усещат гняв, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно - до 39%. Отчаяние изпитват 29% от запитаните с проблеми със съня и единствено 8% от лицата със здрав сън. 


Попитахме видинчани спят ли спокойно и от какво зависи спокойният сън на човека:


"Сънят ни зависи от много неща. Аз спя спокойно, защото вече не се впечатлявам от нищо, защото най-лошата нация сме ние, българите, и това влияе и на съня. Алкохолът омаря и ти заспиваш, но после, миг след като си заспал, започваш да сънуваш лошотиите... Ние не спим, не ни хваща сън... Това, което ни сервират всеки ден, ти как мислиш? Тук увеличават, там увеличават... 100-150 грама и две чаши вино с лимонадка, и спя като къпан"- коментираха видинчани


Има пряка връзка между голям брой хронични болести и проблемите със съня, показват още резултатите от изследването. Хората, които страдат от хипертония, тревога, меланхолия и мигрена, имат по-проблематичен сън от здравите хора. В крайна сметка е от съществено значение да обръщаме внимание на времето за сън и качеството му, а това при какви условия и къде спим са значими детайли, които носят съществени последствия върху здравето на всеки един от нас. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25