Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Повечето българи имат проблем със съня - защо спим по-малко?

Снимка: Pixabay

76% от българите споделят, че имат проблеми със съня си. Всеки трети се разсънва повече от два пъти на вечер, става прекомерно рано сутрин и рядко се усеща отпочинал. Най-честите аргументи за това са стрес (69%), изтощеност (46%), липса на физическа интензивност и напрежение на работното място (32%). Това показаха преди дни данните от съвместно изследване на организация “Прагматика” и фирма, предлагаща аксесоари за сън. Целевата група обхваща мъже и жени на възраст 25-55 години, живеещи в градове, с население над 50 000 души. 

Българите спят приблизително с половин час по-малко от целесъобразните най-малко седем, като качеството на съня се утежнява с възрастта и казусът е по-често срещан при дамите - 36% от тях се разсънват повече от един път на вечер в сравнение с 29% при мъжете. Всеки пети заспива трудно, а 11% сънуват кошмари. Едва 12% от българите считат съня си за отличен. Според резултатите от проучването има пряка връзка между качеството на съня и здравословното, психическото състояние, леглото, на което спим, храната, взаимоотношенията ни с хората около нас и настроенията ни през деня. Близо два пъти по-често българите с проблематичен сън изпитват терзание, тревога или някаква физическа болка. Потърсихме за коментар психолога от Монтана Ирина Дамянова.


"Като специалист мога да кажа, че освен количеството сън, което би трябвало да е между 7 и 8 часа, е много важно и качеството на съня. Освен часовете е важно дали човек се буди лесно, колко пъти се буди нощем, дали се буди прекалено рано, а някой може да има нужда и от обратното - да има нужда от много сън и да не са му достатъчни 7 или 8 часа спане. Организмът не може да се възстанови и в двата случая. От сферата на психологията, един от първите симптоми, които се проявяват при някакво психично страдание или прекалено много стрес е именно влошаването на съня"- коментира Ирина Дамянова.


Според данните от изследването тъга изпитват 18% от лицата с безпроблемен сън, а при хората с нарушен сън това чувство се появява в 46% от случаите. 12% от анкетираните без проблеми със съня усещат гняв, докато при хората с такива проблеми резултатът скача тройно - до 39%. Отчаяние изпитват 29% от запитаните с проблеми със съня и единствено 8% от лицата със здрав сън. 


Попитахме видинчани спят ли спокойно и от какво зависи спокойният сън на човека:


"Сънят ни зависи от много неща. Аз спя спокойно, защото вече не се впечатлявам от нищо, защото най-лошата нация сме ние, българите, и това влияе и на съня. Алкохолът омаря и ти заспиваш, но после, миг след като си заспал, започваш да сънуваш лошотиите... Ние не спим, не ни хваща сън... Това, което ни сервират всеки ден, ти как мислиш? Тук увеличават, там увеличават... 100-150 грама и две чаши вино с лимонадка, и спя като къпан"- коментираха видинчани


Има пряка връзка между голям брой хронични болести и проблемите със съня, показват още резултатите от изследването. Хората, които страдат от хипертония, тревога, меланхолия и мигрена, имат по-проблематичен сън от здравите хора. В крайна сметка е от съществено значение да обръщаме внимание на времето за сън и качеството му, а това при какви условия и къде спим са значими детайли, които носят съществени последствия върху здравето на всеки един от нас. 


Вижте още
Валентин Борисов от Видин снима с дрон забележителности в региона.

Фотоизложба представя забележителности в Северозапада отвисоко

Фотоизложба „Легендите оживяват от небето: Разкази с дрон за чудесата на Видин“ на Валентин Борисов ще бъде открита във Видин утре, 7 юни. Той е любител фотограф, все повече доближаващ се до професионалист при снимането с дрон. Фотографията е негово занимание от години, но както всеки, който е добър в това, което прави, трудно се осмелява да..

публикувано на 06.06.23 в 17:30

Ученици от Видин участваха в симулативен съдебен процес

Ученици от 11 клас от хуманитарната паралелка в училище "Цар Симеон Велики" представиха в Административния съд- Видин симулативен съдебен процес по зададен казус. Занятието е последното по образователната програма "Съдебна власт - информиран избор и гражданско доверие" за настоящата учебна година.  Симулативният процес беше по жалба против..

публикувано на 06.06.23 в 17:00

Участници в похода до Околчица: Необходими са автобус, нови палатки и дъждобрани

С китки здравец и баница Видин посрещна участниците в Националния туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй-Околчица“, който се проведе от 27 май до 2 юни 2023 г. В 75-ото издание на националния поход взеха участие 23-ма ученици от Професионална гимназия "Проф. д-р Асен Златаров" в града. Те изминаха 120 км  за пет дни, от..

публикувано на 06.06.23 в 16:55

"Фабрика за лудории и приключения" очаква децата в Бяла Слатина

Народно читалище "Развитие-1892" в Бяла Слатина започва летни занимания за деца на възраст от 6 до 12 години. Дейностите се провеждат по график и включват многообразие от клубове по интереси, свързани с културата, изкуството и спорта, казва секретарят на културното средище Светлина Берова : "Нарекохме летните занимания "Фабрика за..

публикувано на 06.06.23 в 15:00

Фестивалът "Ослен фест" възражда българското село

Фестивалът "Ослен фест"  във врачанското село Ослен Криводол ще се проведе за втора година. Проявата започва на 15 юни. Организаторите са подготвили  културна програма . Фестивалът се провежда под надслов: "Селски Ренесанс или как да съживим и възлюдим селата чрез силата на съзидателния дух, на културния и творческия импулс?". Идеята е да се..

публикувано на 06.06.23 в 13:30

ДТС "Мездренче" предава на най-малките българския фолклор повече от 50 години

Детски танцов състав „Мездренче” при НЧ ”Просвета 1925” Мездра е създаден през 1969 г. Негов пръв и дългогодишен художествен ръководител е хореографът Панталей Томов, почетен гражданин на общината и почетен член на НЧ „Просвета 1925”.  Съставът е носител на златен медал в Петия републикански фестивал на художествената самодейност (1979) и на лауреатско..

публикувано на 06.06.23 в 08:36

Народните певици Бисера и Лидия: Красивата усмивка може да отвори много врати

Народните певици Бисера Иванова и Лидия Ангелова - един свеж и амбициозен дует, който е отскоро на фолклорната ни сцена, но пък е с доста сериозни заявки за талант и присъствие, гостува в "Час при зъболекаря" . Освен, че имат прекрасни гласове, те се отличават също с провокативна и атрактивна визия, част от която са техните усмивки.  "Още..

публикувано на 05.06.23 в 16:48