Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зимите не са това, което бяха

Снимка: Радио ВИДИН

Защо зимите не са това, което бяха и защо тазгодишната зима е била най-топлата в България? Отговор дава климатологът Симеон Матев - част от авторския екип на научно-популярната платформа "Климатека".


Изминалата зима в нашата страна е най-топлата откакто се правят метеорологични наблюдения. В Европа изминалата зима е с положителна аномалия на средната сезонна температура, отчита климатологът:


„Що се касае до самата аномалия от градус и четиридесет и четири стотни, тази аномалия нарежда изминалата зима за Европа като втората най-топла в близо 44-годишната история. Тук имам предвид събирането на данни по такъв начин. Данните се събират по сателитен способ и той е много точен.“


От 1911 година до момента, скоростта на повишение на зимните температури е с 0,16 градуса на десетилетие. От 1991 година до 2023 година трендът на повишение е с 0,5 градуса на десетилетие или повече от три пъти по-голям отколкото за целия изминал период. Това говори, че последните години има стремглаво повишение на зимните температури.


Тази зима, в периода 31 декември - 2 януари повече от 1000 станции са си подобрили най-високата измервана температура и са поставени повече от 1000 топли рекорда. Почти всички страни от континента са отчели топли рекорди, включително и България.


На базата на 11 станции в България изчислената средна зимна температура показва стойност, която досега не е била отчитана, допълни Симеон Матев:


„И по този повод ние имаме скромното самочувствие да кажем, че изминалата зима е най-топлата в нашата страна... 2023 година превъзхожда с повече от градус предишните най-топли зими, които са били 2020 и 2021 година и несъмнено един от водачите до момента - 2007 година.“


За последните 63 години най-студените зими са били през 1963 година, 1985 година, като 2012 и 2017 са последните по- студени зими. През 1963 година например падат едни от най-дебелите снегове в нашата страна. На хижа "Пирин" са отчетени 460-480 см снежна покривка. През 1985 година режимът на тока е бил в резултат на замръзналата река Дунав:


„И шлеповете с въглища не можеха да пътуват, за да захранват тогавашните ТЕЦ-ове, които бяха основен дял в енергетиката ни. 2012 година е последната по-така отчетливо студена зима, защото през нея пък бяха отчетени доста ниски температури. Във Видин, например, бяха измерени -28 градуса, в Кнежа -29 градуса. Но, това е последната година, в която са отчетени толкова ниски температури“, уточни Симеон Матев.


За последните 30 години средната зимна температура в нашата страна се е повишила с 0,6 градуса. За последните 10 години това повишение вече е с по-големи скорости 2-3-4 пъти. До какво води това?


„Дните със снежна покривка намаляват, ледените дни намаляват, намаляват дните със снежни виелици. Зимните прояви като цяло намаляват. Дори има деца, които са на 7-8-годишна възраст, които живеят в Южна или Югоизточна България, те не знаят какво е сняг“, каза още Симеон Матев.


Какви последствия, природни и икономически, настъпват от топлите зими, може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00