Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

"Неделник" от 2 април 2023 година

15
Снимка: Красимир Каменов

Хоп. Тук е новият "Неделник". За картините от конци ни разказва Ненка Рашкова. Ще добави и за живота в странство и за хобито, което прави дните цветни. Работа на две места, домакинство, съпруг, дете и куче – това е ежедневието на Ненка Рашкова в Германия. Както повечето българи в странство, младото семейство решава да напусне България по съвсем прозаични причини. С нея разговаря Десислава Семковска от радио България.
В Оряхово беше отбелязана 84-ата годишнина от откриването на местния музей. Създаден е през 1939 година от Никола Коцев. В десетилетната си история е събрал фонд от над 4 500 експоната. Репортаж на кореспондента на БНР във Враца, Ива Антонова ви очаква по темата.
Самодейци и хора от село Софрониево се срещнаха с издателя на списание „Изживей България”, д-р Светлана Радева. Срещата се проведе в читалищната библиотека. Екипът на читалището се бе постарал да подготви подходяща за случая атмосфера, с богата изложба на автентични влашки носии, от личните колекции на самодейците. За това ни информира секретаря на читалище "Пробуда" в селото Офелия Крумова .
Писателката Роза Гинина от Вълчедръм посвети новата си книга "Шепот от миналото" на 100- годишнината на баба Връбка Кривошийска. 100- ният рожден ден на баба Върба бе отбелязан тържествено вчера във Вълчедръм. Роза Гинина ни разказва за книгата и за рода и.
На 28 март в Общински комитет „Васил Левски“ – гр. Брегово бяха получени грамотите на учениците от клуб „Млади възрожденци“ при СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ – гр. Брегово, взели участие в Националния конкурс за есе на тема „Аз съм Левски“, посветен на 150-годишнината от гибелта на Апостола. Ритуалът по връчване на наградите ще се извърши в празнична обстановка лично от кмета на Община-Брегово, Илиян Бърсанов, който е член на Общински комитет „Васил Левски“. За наградите разказва Кирил Кунчев председател на Общински комитет "Васил Левски" в Брегово. 
И Дедо Скръц ще ни готви. Приятно слушане.

Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Библиотеки в Северозапада изнасят култура и изкуство на открито

Регионалните библиотеки във Видин и Враца обединиха усилията си, за да създадат нови и атрактивни форми за достъп до култура и изкуство на открито в  продължение на близо две години . Двете културни институции работиха по съвместен проект -  "Книжни пътеки и мобилни библиотеки от Северозападна България до Скандинавия" , който приключва..

публикувано на 07.06.23 в 16:28

Деца пресъздават Радичкови герои на театралната сцена в Лом

Малки актьори представиха премиерата на спектакъла за деца "Училищно звънче" на сцената на ломското читалище . Създаден по едноименния разказ от сборника "Ние, врабчетата" на Йордан Радичков, спектакълът е дело на Детската театрална школа при Народно читалище "Постоянство", в която участват ученици от училищата "Константин Фотинов" и "Димитър..

публикувано на 07.06.23 в 15:07

Архитекти проучват недвижимото културно наследство на Видин

Архитекти проучват и заснемат емблематични сгради и културно-исторически паметници във Видин . От 5-и до 9-и юни градът е домакин на ателие, което се провежда в рамките на курс за архитекти по опазване на културното наследство, организиран от Националния институт за недвижимо културно наследство и Центъра за висши науки "Шайо" във..

публикувано на 07.06.23 в 14:15

Видинска улица чака за ремонт близо 40 години

Близо 40 години се бави ремонтът на улица "Константин и Фружин" в квартал "Акджамия" във Видин . За това сигнализираха живущи на малката уличка, край която се издигат красиви многофамилни къщи, с малки кокетни дворчета. За последно асфалт пред тях бил положен преди 38 години. Скоро след това обаче той бил разкопан, за да бъде изградена..

публикувано на 07.06.23 в 14:04

Смутитата на Ивайло Захариев, които ще вдъхновят деня ви

Днес ще си поговорим с една многопластова личност, с която вече сме ви срещали. Той е от онези хора, които притежават повече от един талант. Ивайло Захариев е барист   и е от Видин. Той всеки сезон измисля нещо ново и актуално. С идването на пролетта и лятото, Иво сътвори поредните напитки, съобразени със сезона и различните вкусове...

публикувано на 07.06.23 в 12:00
Лятно кино под звездите беше включено и в миналогодишното издание на панаира

Готвят 106-ото издание на панаира в Кула

В Кула се готвят за традиционния панаир, който ще  се проведе от 14 до 20 август.  Тази година е неговото 106 издание.  Множество изненади за Кулския панаир предлагат от сдружение „ Северозапазване". В програмата, която подготвят, са включени  концерти, огнен спектакъл на историческа тематика и лятно кино. Предложението е внесено в общинската..

публикувано на 07.06.23 в 11:04

Благотворителен концерт ще подкрепи поставянето на "умни" пейки във Видин

Благотворителен концерт "Децата правят чудеса" ще представи младите таланти на Видин и ще подпомогне създаването на ново атрактивно пространство в града. Проявата е днес, 7 юни. Идеята е със средства от концерта да бъдат закупени и поставени пейки , които имат формата на разтворени книги. Всяка една от книжните пейки ще разказва любопитни факти от..

публикувано на 07.06.23 в 09:30