Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първан Симеонов, "Галъп": "Въпросът е дали печелившите не стават губещи и обратно"

Първан Симеонов
Снимка: Борислава Борисова

Резултатът на „Възраждане“ не е изненада, коментира Първан Симеонов - изпълнителен директор "Галъп интернешънъл".


„Нищо не ни е изненадало при „Възраждане“. Ясно беше, че те ще бъдат в битка за третото място с ДПС. Що се отнася до „Има такъв народ“, да, това действително е изненада. И ние тепърва трябва да анализираме дали е толкова изненадващ този вот. Днес ще направим анализите и най-вероятно, ако съумея да намеря достатъчно  време, ще пуснем и подробните демографски анализи и оттам ще се види. Според мен трябва да се анализира по-внимателно какъв точно тип подкрепа е това. Измежду трите субекта – „Левицата“, „Български възход“ и „Има такъв народ“, именно „Има такъв народ“ бяха с най-неблагоприятна стартова позиция. Много любопитно е това, което се случи“, каза Първан Симеонов.


Резултатът на „БСП за България“ влиза в нормалните очаквания. Вероятно ще финишира с малко над 200 хиляди гласа, което е по-малко от предходните избори.


„Вчера, в хода на екзитпол при много агенции, БСП излезе високо. Това тепърва ще бъде анализирано. По-скоро част от този вот не е бил точно за БСП, но вероятно такива са били декларациите на респондентите. Това, което прави впечатление, разбира се е, че БСП не претърпя голям проблем от появата на вътрешнонишовия конкурент в лицето на „Левицата“. „Левицата“ има резултат под, струва ми се, далеч под собствените си очаквания и под възможностите, които финалните проучвания на агенциите бяха очертали“, заяви политологът.


Българите по-скоро още материализират раздразнението си към политическата прослойка в апатия към изборния процес. При гласувалите за „Възраждане“ 60% от гласовете идват от гласувалите за партията, 10% са дошли от хора, които предния път са гласували за „Продължаваме промяната“, смята  Първан Симеонов.


„Това, което ми прави впечатление при „Възраждане“ е, че това е една от партиите, които успяват да вземат от различни места. Например, 4 на сто от вота за „Възраждане“ сега е от хора, които предния път са гласували за БСП, 5 на сто от вота за „Възраждане“ сега е от хора, които предния път са гласували за ГЕРБ-СДС, т.е. от мното места идва този вот, но като че ли най-вече идва от такива хора, които са гласували или преди това пак за „Възраждане“, или за друг тип наказание за статуквото.“


Хартиената бюлетина не повлия на избирателната активност и не се оказа тя ключът към каквото и да било, смята Първан Симеонов. Всичко това, което се случи на тези избори, отдавна беше казано, че ще се случи така:


„Има два блока в българското общество, те не могат да се понасят, но имат право на съществуване. Никой не може да победи и ще трябва вероятно или да се редуват във властта, или да се разберат нещо. Сега идва и трети. Борбата на две яростни алтернативи предизвика трета яростна алтернатива. Честито!“


Още от разговора с Първан Симеонов може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47