Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гласоподавателите-номади гласуват антисистемно, а не по убеждения, свързани с дадена партия

Теодор Димокенчев: "Целувката" на ГЕРБ би сложила край на съществуването на ПП, но не и на ДБ

Русофилството на "Възраждане" се преиначава

Снимка: Личен архив
Ще бъде ли направена първата крачка към решението или политическата криза ще продължи да се задълбочава? Това ще зависи от шестте формации в 49-ото Народно събрание. 

Дни след като България се произнесе за следващата изпълнителна и законодателна власт, перспективите пред новия Парламент дискутираме с Теодор Димокенчев, юрист и автор в дясната платформа Консерваторъ.

Радио ВИДИН: Когато разговаряхме преди изборите, Вие бяхте на категоричното мнение, че слуховете за кончината на ГЕРБ са силно преувеличени. Партията спечели, изненадващо или не, изборите. Къде можем да потърсим причините за тази победа? В обществото като цяло превес взима мнението, че формацията е пътник, но пък тя продължава да държи здрави позиции.

"Тези чувства се дължат само и единствено на пропагандата на силите, които са против ГЕРБ, основно идващи от Демократична България и Продължаваме промяната. За мен лично Бойко Борисов ще има едно не малко присъствие в политиката, докато е жив. Докато той се явява на избори, ще има един не малък контингент хора, които да гласуват за него. Това е въпреки каквито и провали да е имало в миналото, каквито и компромиси да е правил, просто неговото твърдо ядро е доста голямо. Това се дължи на лидерските му качества. Каквото и да се говори за политиката на ГЕРБ в миналото, за корупцията по времето на управлението им, за такива негативни неща, Борисов има безспорни лидерски качества, които аз не мисля, че друг човек в България има. Нормално е около такъв човек да гравитират голям брой хора. ГЕРБ ще продължава да е политическа сила. Вече дали щяха да са първи или втори - това си беше въпрос на гадаене. Отново минаха 25%. Ще имат 69 депутати. Това е прекрасен резултат, особено с оглед на вече 2-3-годишната кампания срещу партията. Дебелокожието на ГЕРБ и на Бойко Борисов персонално се доказа за пореден път".

Радио ВИДИН: Гледайки различни анализи, слушайки различни хора, по принцип доста се подценява един момент: когато погледнем Продължаваме промяната - да, управляваха кратко, малко е времето за постигане на сериозен прогрес, но от друга страна, подценяват се грешките, които допуснаха. Този ентусиазъм, с който бяха посрещнати, бързо изглежда угасна. През времето имаше редица странни и съмнителни ходове. Искам да кажа, че е напълно разбираемо хората да започнат да виждат, че нещо в тази партия не е такова, каквото се изкарва.

"Продължаваме промяната и Демократична България винаги са се радвали на един небивал медиен комфорт, особено от определени медийни групировки. Нормално е около тях да не е съвсем ясно какви са им провалите, да се замазва, да се омаловажава и т.н. Аз чета мненията, т.нар анализи след изборите. Т.нар. анализатори, които гравитират около ПП и ДБ, е просто умилително какви интелектуални шпагати се опитват да направят, за да оправдаят резултата на ПП-ДБ. Които шпагати дори не са необходими, защото те имат един не лош резултат. Да, като брой депутати взимат по-малко, отколкото когато се явиха поотделно, но това може да се дължи на много неща, не е задължително, защото механичната коалиция ще доведе до механично същия или по-голям резултат, това се е доказало във времето, че не работи. Не мисля, че някой се е заблуждавал за това нещо. Голямото победа за тях е, че взимат над 25% от реалния брой депутати - 64 ще имат. Те са в добра позиция, дори да не направят правителство, защото могат да продължат със сегашната си линия на действие. Коалира ли се ГЕРБ, например, с ДПС и БСП, което не е невъзможно, това директно налива масло в огъня на пропагандния апарат на ПП за това, че статуквото отново е победило, "ние ще излезем отново на площадите" и т.н. Това е гарантирано да се случи, ако ГЕРБ направят грешката да направят такава коалиция, защото тя наистина е коалиция на статуквото и съответно ще си понесат негативния PR от това нещо. От друга страна, ако ПП-ДБ се коалират с ГЕРБ, според мен голяма част или поне значителна, ако не голяма част, от техните привърженици ще се отдръпнат, защото това са формации, да погледнем ДБ - в последните 10 години са изградени на борбата срещу т.нар статукво, всеки допир с ГЕРБ ще е "целувка на смъртта" за тях. Докато при ГЕРБ е обратното - много хитро го играят "възрастния в стаята". Борисов говори за държавническо поведение, говори за това, че трябва да се гледа държавата, не партийния интерес, вече от години играе тази роля и хитро се е позиционирал, така че наистина да е отворен за диалог с всички, да направи правителство с всички. Неговият електорат не мисля, че ще го накаже за такова нещо. Неговият електорат е подготвен, че ГЕРБ отдавна не е тази анти-лява формация, която е против БСП, а в крайна сметка БСП вече не са фактор. Това проформатиране на ГЕРБ мисля, че малко хора го коментират. За добро или за лошо, те са се позиционирали по този начин, че да се опитат да вземат властта по какъвто и да е начин, което е целта на всяка партия. Имат малко полезни ходове всички партии, но пък ако ГЕРБ направят правителство с ДПС и БСП и удържат на неизбежните Майдани, които ще им спретнат медийните групировки около ПП-ДБ, то би могло да има едно доста дълго изкарало правителство".

Радио ВИДИН: Мое впечатление, което остава далеч от анализаторите, които аз съм слушал поне: подценява се в изборите ролята на провинцията. Разбира се, Борисов отдавна не е популярен в София. Бастионът на демократичните партии е столицата. Бившият премиер обаче, без значение колко клиширано и с какви приказки, но той беше близо до хората. Под строй взе партията и обиколи цялата страна. Присъствието на ПП и ДБ във Видин беше доста рехаво. А пък и ГЕРБ са партия, която от 15 години има структури навсякъде. Смятам, че се подценява, защото минеш насам-натам, щипнеш 300-400 гласа и те се трупат постепенно.

"Абсолютно е така. За мен тук поколенческото разминаване е видно, тъй като и хората в управлението на ПП-ДБ, и повечето им гласоподаватели, са по-скоро от нашето поколение, дигитално грамотни хора, които прекарват огромна част от времето си в интернет, през телефон или компютър. Съответно посланията, които те получават, ще ги получат през екран. Докато ГЕРБ все пак малко по-традиционно го играят, не че няма по-млади хора, които да са привърженици на тази партия, но те не се свенят да отидат на място, да си нацапат ботушите в калта, да говорят с хората на място. В крайна сметка виждаме един много добър резултат. Това повдига въпроса, разбира се, ако отгоре на тази силна дигитална кампания, която беше най-скъпата, добавят и ходенето на място, това ще им гарантира още по-висок резултат и със сигурност първо място. Въпросът е, могат ли изобщо? Според мен не могат, не знаят как да го направят това нещо. Доколкото знам местните им структури изобщо не са добре развити. Нямат организационен капацитет да го направят. Нямат местни лица, които да са на място, да говорят с хората, да създадат необоходимите връзки, а ГЕРБ в това са добри - имат структури, имат местни лица, възползват се от това нещо".

Радио ВИДИН: От ДБ, макар и плахо, идват сигнали, че евентуално би могло да се получи разбирателство с ГЕРБ, докато вчера (б.р. вторник) обявиха, че няма да подкрепят правителство на партията, спечелила изборите. Предстои да разберем дали не избързаха. На мен ми се струва, че беше неуместен ход. Най-малкото дава основания на Борисов да каже "ето, искат да счупят държавата". Изобщо това е наратив в подкрепа на лидера на ГЕРБ. Обаче сякаш има различия с мисленето на ПП и ДБ.

"Това се дължи на няколко неща. От една страна, ДБ и ПП са две страни на една политическа сила. Това е модерната левичееща градска партия. ДБ са елитарното радикално крило, докато ПП са популисткото крило. ДБ страда от един комплекс: много дълго време не бяха помирисвали власт и тъй като по дефиниция една елитарна група - нейната цел е да управлява, да е във властта, заради това са по-склонни да правят компромиси. В това отношение си приличат със сегашното амплоа на Бойко Борисов. Съответно там има много хора, които са професионални политици, които нямат сериозна друга работа, свикнали са да са на хранилка на НПО-та, когато не са в Парламента, така че това им е заниманието, нормално е да се стремят и да търсят влизане в управлението. ПП може би превантивно обявиха това, точно заради опитите на ДБ да сондира мнения. Това не е лошо, хубаво е да има диалог, но ПП гледа по-дългосрочно. В крайна сметка времето е на тяхна страна. Трябва да внимават да не се оцапат с досег с ГЕРБ. Това им е единственият полезен ход. Иначе би било логично двете големи евроатлантически сили в България да се обединят, да направят стабилно правителство, да прокарват каквито искат политики, тъй като ГЕРБ и ПП не се различават особено по политиките, включително по такива щикотливи теми като правата на обратните, като климатични промени. ГЕРБ показаха през годините, че са сто процента следващи линията, идваща от Брюксел. Няма никаква разлика в политиките, които тези две формации ще прокарват. Пак казвам: "целувката на смъртта" на ГЕРБ е много силна и с право ПП се плаши от нея. Другият аспект е, че ДБ е по-малка формация с твърдо ядро, функционират на принципа на религиозния култ. Там няма да има особен спад - с ГЕРБ ли са, не са ли с ГЕРБ, просто са едно ядро фанатици, които гласуват за тях, без да се чувства някой обиден от това нещо. Просто това е социологическия анализ. ПП са много по-зависими от настроенията на своите избиратели. Ако те видят, че са с ГЕРБ, ще гласуват за някой друг. Нормално е ПП да са по-скоро контра на такава коалиция. По-възможно е те да изчезнат при стъпване на криво, отколкото Демократична България".

Радио ВИДИН: Аз съм съгласен за прословутата целувка на ГЕРБ. Обаче колкото повече се тупа топката на нашата политическа сцена, толкова повече предполагам ще спада доверието в Промяната. Можем да достигнем до един момент, в който целият този провал налива вода в мелницата на Костадинов, а така заплашва бъдещето на дадени партии. Тогава вероятно прегръдката ще е факт.

"Да, възможно е, особено ако има и натиск от определени посолства, пък и ако наистина и двете формации, особено Промяната, виждат това като последен влак да се хванат за хорото. За мен Костадинов не е заплаха, защото той дори да продължи възхода си, което мен ме съмнява, в голяма степен той е достигнал тавана си, но той няма как да победи статуквото - такова, каквото е в България и в ЕС. И в момента срещу него има медийна кампания. Той получава по-добри резултати и благодарение на това, че медиите го плюят толкова силно. Има не малък контингент от хора, които не просто са русофили, патриоти и т.н, както обичат да ги окарикатуряват определени анализатори, просто има хора, на които не им е приятно начинът, по който оперират тези медии, не им е приятна аджендата, която прокарват, а Възраждане, за добро или лошо, са единственият автентичен глас, който говори за суверенитет. Това няма общо с русофилия. Освен това, Костадинов е изключително добър оратор. Знае как да привлича внимание, знае как да прави скандал, знае как да получава безплатни кликове в съвременната медийна среда. Той никога обаче няма да бъде допуснат до управленска власт. Никога няма да вземе самостоятелно властта. Дори да е в коалиция с някой, трябва да паднат по много определен начин картите, за да може да има такова правителство. Не е на дневен ред това нещо изобщо".

Радио ВИДИН: Един любопитен момент: 100 хиляди гласоподаватели на ПП са гласували за Костадинов. Как можем да го обясним? В единия случай говорим за крайно евроатлантическа партия с либерални и левичарски възгледи. От друга страна, Костадинов прави синтез между суверенитет и русофилство. Защо фенове на демократичния елит гласуваха за такъв антисистемен играч?

"Защото тези хора поначало са гласували антисистемно. Досега са гласували против ГЕРБ и статуквото. Сега са се разочаровали от ПП, видяхме всички какви неща надробиха. Следващият антисистемен играч, за който може да се гласува, са Възраждане. Има такъв народ също пропиляха своя шанс. Другите политическите сили, за които може да са гласува, не са сериозни. Този контингент от хора, които винаги гласуват против - ако Възраждане помиришат власт, те ще гласуват против Възраждане. Това са гласоподаватели-номади. Не са показателни за отлив на привърженици, поне не и привърженици по убеждение. Просто Възраждане са в позиция да обират антисистемен вот, а той съвпада с разочарованието от ПП".

Радио ВИДИН: Аз разбирам тази антисистемност на Костадинов. От една страна, предполагам че до някаква степен това е игра, той добре борави с думите. Но пък цялото русофилство, което прозира, оставяйки настрана суверенитета, струва ми се плашещо. Другият лагер също е краен - евроатлантически е, което е правилната посока, макар и да се вижда слугинаж. Костадинов обаче представя другата страна, което е тревожното. Говорим за евразийство.

"Аз не мисля, че Костадинов представя това. Той, разбира се, се заиграва с русофилството, доста хитро при това, тъй като БСП продължава спиралата си към смъртта. Някаква част от техните гласоподаватели са преминали към Възраждане. Тези хора съществуват в България и е редно политическа партия да ги представлява в Парламента. От моите наблюдения за Костадинов, като изключим умишленото търсене на скандал, което е с цел по-широко отразяване, той доста внимателно си подбира думите, опитва се да балансира линията на русофилство с говоренето за суверенитет, за предоговаряне на условията на България за членство в ЕС, което си е изцяло за PR консумация. Нищо съществено не стои зад тези думи. Не е толкова отявлено русофилски, не е такъв слугинаж към Москва, какъвто виждаме от ДБ към Брюксел и Вашингтон, например. Той е намерил един баланс, който му позволява да получава русофилския вот, но да получава и друг вот. Това, което е интересно, че той много добре адаптира посланията си към настоящия момент. Ако се върнем към времената на COVID, тогава обираше вота на хората, които бяха против ваксинацията. Костадинов се адаптира в условията, това е голям плюс. Сега може би заради русофилски настроения ще привлече една част от избирателите си, но когато те са му привърженици достатъчно дълго време и започнат да са привързани повече към него, отколкото към русофилството, ако Костадинов си смени позицията, те също ще я сменят. Преекспонирано е русофилството на Възраждане. Когато четох анализи по отношение на техния възход - за поредни избори покачват резултата си - т.нар анализи бяха доста смешни, тъй като коментираха видни неистини. Не е вярно, че само русофили гласуват за тях. Не е вярно, че само лъжат. Това са плиткоумни опорки, което се тиражира, а не сериозен анализ".

Радио ВИДИН: Изборите минаха. Струва ми се, че трябва да приемем, че това е положението, това ни е политическият елит. Това са партиите. Разбира се, процентите може да варират, но ситуацията е такава. Няма да се появи нов месия. Ще има ли правителство? Според мен местните избори си остават Рубикон за партиите.

"Абсолютно е така. Не съм сигурен, че най-добрият ход на партиите е да чакат местните избори. Ако бях в позицията на ГЕРБ, щях да направя коалиция с ДПС и БСП. Щях да си подготвя добре план как да отблъсна планирания Майдан от ПП и ДБ, след което спокойно да управлявам 4 години. Това е най-логичното да се направи, иначе продължаваме със спиралата на изборите. От това няма да излезе нищо различно от сегашната ситуация. Ще има малко разлика в броя депутати, може някои политически сили да влязат или да излязат от Парламента от по-малките партии, но пък това не е дългосрочно решение. Нашата конституция е предвидила какво се прави в тази ситуация. Имаме служебно правителство, което си върши прекрасно работата".

Радио ВИДИН: Стана ясно, че президентът Радев е нетърпелив, иска да ускори процеса по съставяне на кабинет. И аз си мисля, че по-скоро ни очаква още от същото.

"И моето мнение е такова".

Радио ВИДИН: Последният път Борисов нямаше смелост да предложи правителство на ГЕРБ. Игра компромисно с Габровски за премиер. Просто обаче като победител трябва да потърси лицето на ГЕРБ.

"ГЕРБ вече изигра картите, тази плахост за съставяне на правителство. Трябва отново да си върнат това самочувствие, просто да направят правителство и да покажат, че все още са силата, която са. Със своите действия могат да си върнат дори част от избирателите, които са изгубили през годините. Стига да са адекватни, което е отделен въпрос доколко те могат да са адекватни в управлението".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00