Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Защо са ценни крайречните гори

Снимка: Радио ВИДИН

Кампанията на WWF „Общ дом. Общо бъдеще“ прераства в Месец на Земята. От организацията поставят акцент на крайречните гори - едни от най-ценните местообитания у нас. Те са толкова богати на биоразнообразие, че често биват оприличавани на екваториалните джунгли. Запазената естествена крайречна растителност осигурява дом и храна за различни видове бозайници, птици, земноводни, влечуги и насекоми. Изсичането на гората унищожава дома на дивите животни, някои от които не могат да се адаптират към новите условия и загиват.  Освен че създават местообитания за животните, крайречните гори са важни и за хората. Гъсто преплетените им коренища укрепват бреговете на реките и спират ерозията, с което намаляват риска от наводнения надолу по течението. По време на проливни дъждове гората забавя времето, за което дъждът достига до реката, поемайки значително количество вода, стичаща се по листата. Заедно с това, коренищата са в състояние да уловят по-голямата част от биогенните замърсители, попадащи в подпочвените води от обработваемите земи към реката.


„Усилията ни са насочени предимно към залесяванията, премахване на инвазивни видове. Имаме няколко територии, в които сме работили по-усърдно. Едната е по поречието на река Дунав, другата е по Марица и също така притоците. Целта ни да обърнем специално внимание на крайречните гори е най-вече заради това, че те са много малко останали естествени крайречни гори в цялата страна, също така са приоритетни за опазване и в рамките на цяла Европа. Действително, за да съхраним това, което е останало, е нужно да насочим поглед и към крайречните гори. Едни от най-ценните в България, които са съставени от черна елша, бяла топола, черна топола, са по-малко от 0,5% от всички гори в страната ни. Също така крайречните гори са много чувствителни на промените в климата, на които сме по-често свидетели и е необходимо да създадем добри практики за тяхното управление“, каза Нели Дончева - ръководител програма "Гори” на WWF- България.


Днес WWF- България ще открие изложба, проследяваща процеса на зараждане на една гора: „Чудесата на природата: от семе до гора“. Чрез нея се презентира красотата на българските гори, а също и шареният растителен и животински свят, който пазят. Всяко от близо тридесетте табла съдържа важна информация за биоразнообразието по нашите географски ширини, както и интересни детайли за залесяванията. Посетителите ще се запознаят и с най-съществените заплахи за горите, предизвикателствата пред тяхното опазване и възстановяване, както и с важни компоненти на правилното залесяване.


Официалното откриване е тази вечер, от 18:00 часа, в зона „Ларго” под площад „Независимост” (Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика”, филиал на Регионален исторически музей - София). Изложбата е посветена на Седмицата на гората – празник на българската гора и лесовъди.


Цялото интервю с Нели Дончева може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00