Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

История за чай и щастие

Снимка: Радио Видин


С романа "Магазинчето за чай и щастие" започва книжната поредица за улица "Валери Лейн" на немската авторка Мануела Инуса. Една очарователна колекция от истории за кокетни магазинчета на една малка уличка в Оксфорд и за техните собственички. За женско приятелство, любов, чай, шоколад, прежда и антикварни красоти. И за Валери Бонам, която не просто е дала името си на малката цветна уличка, но сякаш е оформила нейната визия, настроение и характер. Присъствието на добрата стара дама се усеща и до днес като добронамерен грижовен призрак, а сто години по-късно нейните приемнички са решени да го опазят все така силно, стоплящо и нежно.

Със своята поредица Мануела Инуса влиза директно в списъка с бестселъри на "Шпигел", но преди всичко влиза в сърцата на читателите с историите на петте жени, които успяват да изградят помежду си истинско приятелство, да създават топлина и уют и в крайна сметка заедно да покорят любовта и живота, а и всичко останало, което междувременно има нужда от покоряване.

Всяка сряда петте дами сядат на по чаша чай и нещо сладичко, за да отворят сърцата си една за друга, а и за останалите посетители на магазинчетата си, да споделят, да си дадат подкрепа, да се пошегуват една с друга, да скроят план за рождения ден на старата мис Уидърспун, която иска само още веднъж да опита Звездобройския пай от детството си, и въобще да направят света малко по-съвършен. Ако не целия, то поне своя и на хората около себе си.

В първия роман за "най-романтичната улица на света" Мануела Инуса ни въвежда в първото от петте магазинчета – "Ъгълът на Лори", където светът ухае на чай, а срещите с приятелки са точната доза сладост към него. В този малък ароматен рай собственичката Лори е почти напълно щастлива. Най-накрая прави това, за което винаги е мечтала. Оставила е зад гърба си проваления си брак с Питър, но по-хубавото е, че е успяла да се измъкне от потискащото присъствие на вечно мрънкащата си отегчена майка. Само че е самотна. А вече шест месеца тайно и не съвсем тайно въздиша по своя доставчик Бари Лоан. Вече половин година живее от вторник до вторник, когато пикапът му спира отвън с поредната доставка екзотични чаени смеси. Но човек не може да живее само с мечти и копнежи. Рано или късно Лори трябва да направи първата крачка, защото Бари явно няма намерение да поеме инициативата.

За късмет, на своя страна тя има прелестната Орхид от магазинчето за подаръци, Сюзън от "Раят на преждите", Кийра с най-вкусните бонбони в нейната шоколатерия и не на последно място Руби от антиквариата отсреща. А ясно е, че никой и нищо не е в състояние да устои на женска сила, умножена по пет, още по-малко пък Бари Лоан, който няма представа какво му готвят дамите от "Валери Лейн". Когато пет жени тръгнат на лов за едно мъжко сърце, резултатът е ясен предварително. Планът е готов в мига, в който Лори признава на приятелките си, че харесва доставчика на чай, и – разбира се – почти нищо не се случва според същия този план. Като в живота. Чорапогащникът се къса точно когато не трябва, скринът се оказва не там, където си очаквал, именно когато имаш нужда да се подпреш на него, а проклетият сандвич пльосва половината си майонеза направо върху масата, докато се опитваш да впечатлиш мъжа на мечтите си с женственост и изящество.

"Магазинчето за чай и щастие" е книга, която се чете с чаша чай за уют и топлина. Може би джинджифилов или с аромат на черни вишни, а защо не и шоколадов? За гарнитура – шоколадов бонбон, еклер или кифличка… Сещате се.

Мануела Инуса никога няма да влезе в редиците на класиците, но със сигурност ще остави в душата на своите читатели следа. Не дълбока и не болезнена, а следа като от приятелска прегръдка, от женски смях и споделена тайна. При нея няма сложни сюжетни линии, няма неочаквани обрати и драматични развръзки, няма съспенс и напрежение. Има само обикновена ежедневна магия, малко смях, много романтика, аромати, дори рецепти за чай и бонбони.

Родена през 1981 г. в Хамбург, Мануела Инуса мечтае да пише още от дете, но едва трийсетгодишна се осмелява да последва мечтата си. В живота тя е сякаш невидимата шеста дама на чаеното парти всяка сряда в "Ъгъла на Лори", защото – подобно на своите героини – тя самата обича музиката, сериалите, чай и шоколад.


По публикацията работи: Гергана Панова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41