Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 13 април 2023 година

Снимка: МРРБ

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков откри за движение 7,5-километрова отсечка от новия скоростен път Мездра - Ботевград при ботевградското село Новачене. Стойността на новоизградената отсечка е 168 млн. лева. 


Една от площадките за хеликоптери за спешната помощ по въздуха може да бъде в Многопрофилната болница за активно лечение "Д-р Стамен Илиев" в Монтана. Служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев разгледа терена.


Община Видин да поеме краткосрочен дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти, по които се работи в момента. Това предложение ще бъде гласувано на заседание на Общинския съвет, съобщи председателят на местния парламент Генади Велков.


Отделението по пулмология и фтизиатрия на Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Стамен Илиев” в Монтана има нов рентген. На откриването на апаратурата бе служебният здравен министър д-р Асен Меджидиев. 


Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) във Враца спечели административно наказателно дело срещу оператора, на чиято площадка се съхраняваше серовъглерод на територията на бившия торов завод "Химко". Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщиха от екоинспекцията.

Община Мездра стартира изпълнението на Проект „Укрепване на общинския капацитет в община Мездра“.


На 15 април 2023 г. шести блок на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян за изпълнение на планирани превантивни дейности, свързани с индикации за пропуск на топлоносител, съобщават от централата. Периодът на спирането е съобразен с наличието на достатъчно електроенергия в енергийната система на страната в това време на годината.


Започнаха ремонтни дейности на улици в малките населени места на община Видин, както и в междублоковите пространства в града, съобщават от общинската администрация. В момента се извършва подготовка за полагането на асфалт.


Общинско предприятие "Зони за платено паркиране" информира гражданите и гостите на Видин, че във връзка с предстоящите Великденски празници, "синята зона" няма да работи в периода от 14.04.2023 г. до 17.04.2023 г., включително.


Първа обработка срещу кърлежи се извършва в община Видин. Работата започна от днес сутринта, като бяха третирани зелени площи в паркове и жилищни комплекси в град Видин, в град Дунавци, село Градец и района на Алботинския манастир, посочват от местната управа. 


Започнаха дейностите по изграждането на фонтан на централния градски площад в Кула. Идейният проект предвижда създаването на атрактивна зона за отдих. Предвидени са частична подмяна на настилките и осветителните тела.


Благотворителният базар в подкрепа на малкия Тихомир от Враца продължава и днес в центъра на града. Това е поредното събитие за събиране на средства за лечение на момчето, което страда от детска церебрална парализа и вътрешна хидроцефалия. 


Във Видин започна дарителска кампания за лечението на 47-годишната Светлана Цветкова. Тя е с диагноза "хроничен гломерулонефрит" и се нуждае от бъбречната трансплантация в чужбина. За операцията са необходими 50 хиляди лева. Сумата е непосилна за семейството, затова и нейни приятели започват кампания в социалните медии. 


Управителят на Комплексен онкологичен център - Враца д-р Григор Томов и част от екипа на лечебното заведение засадиха 30 дървета от сорта липа и цер, както и 10 декоративни храста в двора на поликлиниката.


В навечерието на Възкресение Христово националното знаме на Република България украси едно от емблематичните места в гр. Мездра - „Бомбето“ в местността „Мишковото“, което се намира североизточно от града, на входа откъм Роман и Бяла Слатина. Националният символ, който изразява независимостта и суверенитета на българската държава, е издигнат върху 9-метров пилон и е с размери: широчина - 4 метра и дължина - 2,42 метра. Патриотичната инициатива е на Общинско предприятие „Чистота“, а средствата са осигурени от бюджета на Община Мездра.


Велики четвъртък е. Православната църква напомня в богослуженията за редица събития от последните дни на Иисус Христос, свързани със спасителното му дело за човечеството. Това са свещеното умиването на нозете на апостолите, Тайната вечеря с тях, молитвата му в Гетсиманската градина, как бил предаден на съд и изкупителните му страданията на Кръста. 


Работилница за боядисване на яйца за Великден организираха в Регионалния исторически музей във Видин. Под ръководството на етнографа Сашка Бизеранова в музей "Кръстата казарма" деца боядисваха с естествени материали: 

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин боядисваха яйца за Великден. За децата и младежите имаше също работилници за изработка на празнична украса.

Днес, на Велики Четвъртък в Ослен Криводол - детска глъчка и смях огласиха  двора на Кметството в селото, така както е предвидено в празничната програма. Още в ранни зори децата се събраха и боядисаха великденските яйца с всички цветове на дъгата, като дори им нарисуваха усмихнати личица.

В  НЧ”Факел-1926” в село Зверино спазиха традицията за боядисване на яйца и месене на козунаци. С интерес и креативност децата направиха пъстри великденски яйца, а първото червено яйце поднесоха на Богородица. Писателите - Иванка Гьонова и Христана Цветкова  поздравиха присъстващите с авторски стихотворения, посветени на празника, а Невена Бояджиева показа месенето на козунаците, както са го правили в миналото – в автентични нощви, пресяване на брашното, замесване на тестото и наричане за здраве.


Благотворителен базар в помощ на бездомните животни е открит в град Лом. Инициативата е част от общия Великденски базар, организиран от Община Лом. Събраните средства ще се използват за текуща грижа за бездомните кучета и котки.

Община Видин публикува график, по който ще се мият улиците в града. Улиците се метат ръчно и механично преди измиването им, съобщават от местната управа. В графика са заложени не само главните улици, надлезите, централната градска част, но и улиците в кварталите. Дейността е част от мерките, включени в Програмата на Община Видин (2015-2020 г.) за намаляване на нивата на фините прахови частици и достигане на установените норми за съдържанието им в атмосферния въздух, каза Емилиян Евтимов, директор на предприятие "Чистота, озеленяване и благоустройство" Видин. От следващата седмица миенето на улиците ще се извършва от 20 до 6 часа, за да не се затруднява движението през деня и да не се създава неудобство на гражданите, допълни още Емилиян Евтимов. 


Белоградчик ще отбележи Възкресение Христово с концерт на 16. април (неделя) от 10:00 часа на централния площад „Възраждане”. Той ще започне с изпълнения на Духов оркестър Белоградчик. Участие в концерта ще вземат децата от школите към Детски комплекс - Белоградчик - мажоретен състав, народни танци и вокална група „Звънче“, както и танцов състав „Рамонда” към Народно читалище „Развитие - 1893 г.“. 

Изложба ще покаже едни от най-известните паметници на културата и забележителности на Видин. Експозицията "Архитектурното наследство на Видин и други дунавски общини“ ще бъде подредена във видинската библиотека на 19 април, сряда. Автор на изложбата е архитектът Белин Моллов, експерт с петдесетгодишен опит в областта на устройственото планиране и градското развитие. 
По публикацията работи: Анжела Каменова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Училище за бъдещи родители се проведе във Видин

Училище за бъдещи родители се проведе в Многопрофилната болница за активно лечение "Света Петка" в град Видин.   Инициативата е на д-р Сияна Йотова , която от скоро е част от екипа на Акушеро-гинкологичното отделение на болницата.  Това е инициатива, насочена към бременни жени, но бъдещите татковци също има какво да научат и е..

публикувано на 27.07.24 в 15:04

4000 декара със сухи треви и храсти изгоряха в местност „Пъстрина" край Монтана.

Пожарът е унищожил сухи треви и ниски храсти на площ от около 4000 декара на територията на бойчиновското село Охрид и монтанското Стубел . И днес борбата с огъня продължава. Няма пострадали хора и сгради. Сигналът за пожара е подаден вчера към 14.30 часа, съобщи кметицата на Стубел - Емилия Григорова. "Дойде откъм района на..

публикувано на 27.07.24 в 14:44

Започва Open Vratsa Festival

Враца отново отваря сърцето си в ритъма на  Open Vratsa Festival . След успешното пилотно издание на фестивала, той се завръща в летните месеци на 2024г., за да донесе нужната глътка свежест с качествена музика и творческо вдъхновение на фона на величествения Врачански Балкан.  Улица "Търговска"  и  Етнографски комплекс "Софроний Врачански"  ще се..

публикувано на 27.07.24 в 08:27

Снимката на 26 юли 2024 година

Съюзът на международните превозвачи готви протести заради затворената за ремонтни дейности отсечка Ботевград - Мездра и ремонта на Дунав мост при Русе. В отворено писмо до медиите превозвачите посочват, че нямат възможност да осъществяват дейността си нормално и това става на фона на пълно бездействие от страна на Министерството на транспорта. В..

публикувано на 26.07.24 в 18:05

Заключителен концерт на Симфониета-Враца преди лятното турне

Вълнуваща програма е подготвила Симфонета - Враца за заключителния концерт, преди лятното си турне в страната.  За концерта пристигнаха у дивителната пианистка  Светлана Смолина,  която развива успешната си кариера на солист и преподавателв САЩ и по света, и  маестро Дерек Глийсън , познат за публиката във Враца от редицата си успешни концерти..

публикувано на 26.07.24 в 16:45

Празник на гората организират в Стакевци

Празник на гората ще се проведе за поредна година в село Стакевци. Традицията започва през 1989-та година, каза кметът на белоградчишкото село Свилен Георгиев. "Откриването ще е от 11:00 часа, то ще бъде поставено от кмета на Община Белоградчик Боян Минков и от архиерейския наместник на Белоградчишка духовна околия- отец Рафаил. След това..

публикувано на 26.07.24 в 16:24

Археолози посвещават конференция на Валери Стоичков

Национална научна конференция "Крайбрежна Дакия", в памет на археолога Валери Стоичков ще се проведе в Историческия музей в Лом. По този начин ще бъде почетен човекът, който е основен проучвател на старините  на Лом и района, обясни гл. асистент д-р Владислав Живков от Националния археологически институт с музей при БАН. "Точно преди една година,..

публикувано на 26.07.24 в 15:18