Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Учителката Маша Викторова - отдадена изцяло на професията си


Дългогодишният учител по история Маша Викторова е главна героиня в това издание на "Калейдоскоп". През целия си професионален път тя работи само и единствено в селски училища, не в елитни гимназии. И успява да докаже, че децата във всички училища могат да бъдат подготвени прекрасно по даден предмет, а това това зависи много от усилията и труда на учителя. Маша е един от малкото учители в България, който работи по темата за Холокоста, като извънкласна дейност я включва в СИП дейност от 2006 година. Работи по темата, защото смята, че това е важна тема в българската история.


Известен период от време  работи административна дейност в община Медковец, работи  няколко години в училището в село  Аспарухово, две години е директор на същото училище. Отказва се от директорската длъжност, защото е убедена, че призванието ѝ е да бъде учител по история. Всъщност такава е нейната детска мечта – да преподава история. Това й дава необходимата закалка – както и  сила, увереност, че когато си отдаден на работата си, когато си обичаш професията и работиш много и качествено, резултатите не закъсняват.


"Никога не съм се срамувала от факта, че работя в малко селско училище,  което обучава деца от 2 етноса, преобладаващ етнос са ромите, и с гордост съм заявявала този факт. Винаги съм се опитвала  да давам максималното от себе си  за свършването на всяка една работа, с която се захващам...“


Родена на 21 юли  1961 година в село Расово. Уважава своите родители и им е благодарна за възпитанието и помощта. Благодарна е на майка си, която винаги я подкрепя в мечтите ѝ и реализирането им, в ученето,  подкрепя я в отглеждането на децата ѝ, а по-късно и в следването ѝ. Семейството ѝ винаги я подкрепя в осъществяването на мечтата ѝ да учи и да работи като учител. Своята борбеност смята, че дължи на баба си,


Горда е с факта, че е завършила средното си образование в гимназия "Найден Геров" в Лом. През 1987 година заминава да учи  в педагогическия институт в Смолян. Продължава висшето си образование в Пловдивския университет със специалностите "Български език и история". След което започва нейният професионален път на учител по история.

От 1996 г. до днес работи като учител по история в СУ "Отец Паисий"  Медковец и преподава на ученици от 5. до 12. клас.


През 2011 година се случва инцидент, чупи крака си и остава у дома, но не спира да работи -  започва да работи по проект "Еразъм плюс". Това дава възможност ученици и учители да пътуват и да се срещат със свои връстници и да работят по различни теми. 


Маша Викторова  споделя: "Признанието за моя труд – 2 пъти съм награждавана с  почетна грамота  "Неофит Рилски", 2 пъти със званието  "Учител на годината", един от малкото учители в България, които участват по темата Холокоста в Йерусалим... Опитвала съм да си върша работата по най-добрия начин...“


Маша Викторова подготвя учениците си за участие в Националната ученическа конференция, която се провежда всяка година в Кърджали. Темите всяка година са различни, а тази година темата беше  "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо място в раздел "Презентации" и второ място в раздел "Видеоматериал" беше награден нейния ученик Цветелин Мечов.


Маша Викторова споделя: "За конференцията винаги се подготвяме изключително отговорно. Защото ние сме единственото училище от малко селище в България... Това за нас е предизвикателство, защото обучението трябва да води децата напред. Аз се старая да правя точно това. Участието ни в конференцията е резултат от труда ни по темата за Холокоста... Тази година ние създадохме продукти на темата за Холокоста, за българските праведници и един доклад, който представи съдбата на ромите в епохата за  Холокоста. Върнахме се с куп отличия, гордея се с моите ученици..." 


На учениците си казвам: "Ние се състезаваме със себе си, за да покажем още по-добрата си страна" това, което мен ме е ръководило, винаги да се справям добре, така че като погледна назад да съм доволна от професията, от добре свършената работа и от спомена, който оставям след себе си..."


За нея историята е всеобхватна дейност: "Смятам, че към историята не трябва да се подхожда като към работа, а като към една всеобхватна дейност, която ти позволява да успееш. Никога не съм мотивирала учениците си, защото, за да мотивираш един ученик да кандидатства с история, това означава да го заблуждаваш. За толкова година в училище аз имам няколко ученика, които са завършили история. Успях да мотивирам Димитър, Денислав, Димитрина, които се явиха на матура по история... Знаете ли кое уважавам в тях, те не сядат като другите ученици да се подготвят целенасочено, те не ходят като другите ученици на уроци, нямат такава възможност, те са се подготвяли само в учебните часове и те си взеха матурата... Другият ми ученик, който завърши археология е Димитър Цветомиров... Това, което много ме радва е, че  най-високата оценка беше оценката по ДЗИ по история. Рената е ученичката, която влезе с оценката си в Софийския университет, а другата ученичка, тя влезе български и история във филиала на Великотърновския университет... Те са толкова въздействащи ученици, че аз съм доволна, че точно те са решили да учат история... Ваня завърши "Архивистика" в Софийския университет, тя е завършила доста отдавна... Сериозният ѝ труд я доведе до много сериозен успех... Всички те контактуват и днес с мен..." 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 05 септември 2024 слушаме Пламен Сивов и Самуел Ефтимов с албума им "Небе и хляб"

Пламен Сивов е поет с китара, известен от проекта "Точка БГ". Самуел Ефтимов е професионален пианист и аранжор. "Небето" и "земята" ги събират, за да създадат един нов камерен джаз албум, излязъл през август 2024 г. Той не е типичен за стила, нито за популярната музика у нас. Разказва чрез музика и поезия истории за онова, което се случва във..

публикувано на 05.09.24 в 09:00

Въртележки с кауза радват децата във Видин

Въртележки с кауза привличат все повече видински деца и са на път да станат едно от любимите им забавления. Поставени са в Крайдунавския парк и парк "Владикина бахча", до Кукления театър и до Средно училище "Цар Симеон Велики". Ползването им е безплатно, но тези, които пуснат левче или два, могат да се качат с предимство, а част от средствата ще отидат..

публикувано на 04.09.24 в 15:05

11 рок банди на "Чупрене Оупън еър"

Петото издание на бутиковия  рок фестивал "Чупрене Оупън еър" започва на 5 септември. Новото тази година е, че той ще се проведе в рамките на 3 фестивални дни- 5-ти,6-ти и 7-ми септември в белоградчишкото село Чупрене, каза за Радио Видин Ая Тропчиева,  един от организаторите: "Тази година е важно да се каже, че ще имаме доста..

публикувано на 04.09.24 в 12:00

Дидо и "DeeStoned" гостуват отново във Видин

Музикантът Деян Каменов /Дидо/ гостува отново в родния си град Видин, заедно с проекта си "DeeStoned". Концертът е на 6 септември, петък, от 21:00 часа в ресторант "Речна гара" на Дунавския бряг. Изненадите, които сме подготвили са много, каза за радио Видин изпълнителят: "Над 100-ина концерта в такъв акустичен вариант сме направили досега и..

публикувано на 04.09.24 в 10:30

Дете дарява своя творба на читалището в Бърдарски геран

11 - годишната Мария Минчева от Бърдарски геран дари макет на възрожденска къща на читалището в селото.  Момичето е част от танцовия състав, родът й по майчина линия от Бърдарски геран, а детето всяко лято си идва на село, каза председателят на НЧ "Съединение 1923" Ирина Босилкова:  "Мария е танцьорка в танцов състав "Палкенче", тя не е..

публикувано на 03.09.24 в 15:30

Министър Петко Николов: Няма да има производствена база на "Ел Би Булгарикум" извън Видин

Единствената производствена база на държавното млекопреработвателно предприятие остава във Видин.  Предвиждат се инвестиции за подобряване на материалната база, които ще започната още през този месец. Това увери  министърът на икономиката и индустрията Петко Николов след среща със служителите и ръководството на дружеството. "Ангажиментът..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

Чипровското училище "Петър Парчевич" навършва 400 години

Община Чипровци се подготвя за голям празник. Тържествата са тридневни и са по повод празника на града, отбелязван на 6 септември.  С богата програма на 7 септември в Чипровци ще бъдат отбелязани 400 години от създаването на първото светско училище, съобщи директорът на Основно училище „Петър Парчевич“ Лена Георгиева: " В деня на 7 септември..

публикувано на 03.09.24 в 14:25