Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Учителката Маша Викторова - отдадена изцяло на професията си


Дългогодишният учител по история Маша Викторова е главна героиня в това издание на "Калейдоскоп". През целия си професионален път тя работи само и единствено в селски училища, не в елитни гимназии. И успява да докаже, че децата във всички училища могат да бъдат подготвени прекрасно по даден предмет, а това това зависи много от усилията и труда на учителя. Маша е един от малкото учители в България, който работи по темата за Холокоста, като извънкласна дейност я включва в СИП дейност от 2006 година. Работи по темата, защото смята, че това е важна тема в българската история.


Известен период от време  работи административна дейност в община Медковец, работи  няколко години в училището в село  Аспарухово, две години е директор на същото училище. Отказва се от директорската длъжност, защото е убедена, че призванието ѝ е да бъде учител по история. Всъщност такава е нейната детска мечта – да преподава история. Това й дава необходимата закалка – както и  сила, увереност, че когато си отдаден на работата си, когато си обичаш професията и работиш много и качествено, резултатите не закъсняват.


"Никога не съм се срамувала от факта, че работя в малко селско училище,  което обучава деца от 2 етноса, преобладаващ етнос са ромите, и с гордост съм заявявала този факт. Винаги съм се опитвала  да давам максималното от себе си  за свършването на всяка една работа, с която се захващам...“


Родена на 21 юли  1961 година в село Расово. Уважава своите родители и им е благодарна за възпитанието и помощта. Благодарна е на майка си, която винаги я подкрепя в мечтите ѝ и реализирането им, в ученето,  подкрепя я в отглеждането на децата ѝ, а по-късно и в следването ѝ. Семейството ѝ винаги я подкрепя в осъществяването на мечтата ѝ да учи и да работи като учител. Своята борбеност смята, че дължи на баба си,


Горда е с факта, че е завършила средното си образование в гимназия "Найден Геров" в Лом. През 1987 година заминава да учи  в педагогическия институт в Смолян. Продължава висшето си образование в Пловдивския университет със специалностите "Български език и история". След което започва нейният професионален път на учител по история.

От 1996 г. до днес работи като учител по история в СУ "Отец Паисий"  Медковец и преподава на ученици от 5. до 12. клас.


През 2011 година се случва инцидент, чупи крака си и остава у дома, но не спира да работи -  започва да работи по проект "Еразъм плюс". Това дава възможност ученици и учители да пътуват и да се срещат със свои връстници и да работят по различни теми. 


Маша Викторова  споделя: "Признанието за моя труд – 2 пъти съм награждавана с  почетна грамота  "Неофит Рилски", 2 пъти със званието  "Учител на годината", един от малкото учители в България, които участват по темата Холокоста в Йерусалим... Опитвала съм да си върша работата по най-добрия начин...“


Маша Викторова подготвя учениците си за участие в Националната ученическа конференция, която се провежда всяка година в Кърджали. Темите всяка година са различни, а тази година темата беше  "Ден на толерантност и междуетническа подкрепа" и е посветен на 80 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война. С първо място в раздел "Презентации" и второ място в раздел "Видеоматериал" беше награден нейния ученик Цветелин Мечов.


Маша Викторова споделя: "За конференцията винаги се подготвяме изключително отговорно. Защото ние сме единственото училище от малко селище в България... Това за нас е предизвикателство, защото обучението трябва да води децата напред. Аз се старая да правя точно това. Участието ни в конференцията е резултат от труда ни по темата за Холокоста... Тази година ние създадохме продукти на темата за Холокоста, за българските праведници и един доклад, който представи съдбата на ромите в епохата за  Холокоста. Върнахме се с куп отличия, гордея се с моите ученици..." 


На учениците си казвам: "Ние се състезаваме със себе си, за да покажем още по-добрата си страна" това, което мен ме е ръководило, винаги да се справям добре, така че като погледна назад да съм доволна от професията, от добре свършената работа и от спомена, който оставям след себе си..."


За нея историята е всеобхватна дейност: "Смятам, че към историята не трябва да се подхожда като към работа, а като към една всеобхватна дейност, която ти позволява да успееш. Никога не съм мотивирала учениците си, защото, за да мотивираш един ученик да кандидатства с история, това означава да го заблуждаваш. За толкова година в училище аз имам няколко ученика, които са завършили история. Успях да мотивирам Димитър, Денислав, Димитрина, които се явиха на матура по история... Знаете ли кое уважавам в тях, те не сядат като другите ученици да се подготвят целенасочено, те не ходят като другите ученици на уроци, нямат такава възможност, те са се подготвяли само в учебните часове и те си взеха матурата... Другият ми ученик, който завърши археология е Димитър Цветомиров... Това, което много ме радва е, че  най-високата оценка беше оценката по ДЗИ по история. Рената е ученичката, която влезе с оценката си в Софийския университет, а другата ученичка, тя влезе български и история във филиала на Великотърновския университет... Те са толкова въздействащи ученици, че аз съм доволна, че точно те са решили да учат история... Ваня завърши "Архивистика" в Софийския университет, тя е завършила доста отдавна... Сериозният ѝ труд я доведе до много сериозен успех... Всички те контактуват и днес с мен..." 


Повече може да чуете в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

Видинчани: По булевард "Панония" се работи, но бавно

Ремонтът на бул. "Панония" е възобновен, но строителните работи вървят много бавно. Това казаха видинчани , които работят край главната градска артерия или често я използват. Трафикът е изключително натоварен заради временната организация на движението, като ситуацията значително ще се усложни при падането на първия сняг, коментираха още жители на..

публикувано на 06.12.23 в 17:16

Арт инсталации създават празнично настроение във Видин

Коледни арт инсталации , изработени от елхови клонки, красят част от улица "Търговска" във Видин . Една от тях изобразява дълга празнична рокля, друга - широкопола шапка, но всъщност е обърната елха. До тях предстои да бъдат поставени камина, коледно джудже и още герои и предмети, допринасящи за уюта и празничната атмосфера в коледните дни. Автор на..

публикувано на 06.12.23 в 15:23

Работещите в културата във Видин излязоха на нов протест

Културни дейци излязоха на символичен протест пред музей "Конака" във Видин. В протестните действия, които се провеждат в цялата страна и са под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще!" , се включиха служители на Регионалния исторически музей във Видин и техни колеги от музеите в Ловеч, Враца и Перник, на Ансамбъл "Дунав", на Градския духов..

публикувано на 06.12.23 в 14:36
Царевна Браткова

От Канада до Кула: Когато за добрината няма граници

Потомка на Пуйо войвода и на народния представител от Шестото Велико народно събрание Петър Братков е сред хората, на които благодарим в днешния Ден на дарителя . Царевна Браткова е от хората, които през последните години редовно подкрепят благотворителните кампании на сдружение "Северозапазване" в помощ на възрастни хора и деца от Кулския край..

публикувано на 06.12.23 в 14:20

Видинската група "Глашатаи" подготвя концерт

Рождествен концерт "Глашатаи и приятели" ще се състои във Видин. Ще има разнообразна програма, с много авторски песни, каза Калин Горчев - фронтмен и китарист на групата "Глашатаи":  "Ние сме християнски бенд, свирим предимно рок... Някои от песните са преводни, а като цяло ние правим авторска музика. Насочеността е християнска..

публикувано на 05.12.23 в 17:06

Почвата- ограничен, незаменим и невъзобновяем ресурс

Всяка година на 5 декември отбелязваме Световния ден на почвите. Целта на този ден е да привлече внимание върху важността от опазване на почвите в добро състояние, както и да се насочват усилия за устойчивото управление на почвените ресурси. Денят се отбелязва от 2014 г. по инициатива на Организацията на ООН по прехрана и земеделие (ФАО) и..

публикувано на 05.12.23 в 16:42
От ляво надясно: Марио, Миглена, Живка Сливенова,Елена-Стефани, Никол

Медали за видински ученици от международен фестивал

С 4 златни медала и 1 сребърен за своите певчески изпълнения бяха отличени учениците от видинското училище по изкуствата "Свети свети Кирил и Методий" от участието си в международния фестивал "Кръстопът на музите" .  Конкурсът се провежда за 19-а година и този път е онлайн, което не е по-лесно като представяне, казва учителят по..

публикувано на 05.12.23 в 16:00