Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срокът за ремонта на Синагогата във Видин се удължава до септември

2
Снимка: Светослав Цветанов

Общинският съвет във Видин одобри удължаване на срока за ремонт и погасяване на кредит за ремонтните дейности на Синагогата в града. Ремонтът се удължава до края на септември тази година, а срокът за погасяване на заема ще е до 25 март 2024 година, каза заместник-кметът по бюджет и финанси Цветомира Илиева и уточни:

"Става въпрос за същия кредит, който е така нареченият "мостови" кредит, който е за реализацията на проекта за Синагогата. Тук единствената промяна, която правим е удължаваме срока. Не поемаме нов дълг. И към момента този кредит от 5 311 000 не е усвоен целият. Към момента са усвоени около 2 900 000. Усвояването се извършва поетапно, след представянето на разходооправдателни документи и Фонд "ФЛАГ" контролира това нещо. Законът за общинския дълг не попада в обхвата на Фонд "Флаг"."

Темата за удължаване на срока за ремонт на Синагогата коментира и кметът Цветан Ценков:

 "Тъй като проектът е много тежък и  сложен, ние решихме с фирмата-изпълнител, по-добре е да удължим срока, до септември, за да открием Синагогата август-септември...  Крайната сума е строго фиксирана, имаме пари от Европейския съюз и от фонда за градско развитие. Нито една стотинка няма да е повече... С  това ние не увеличаваме заема. А защо сме го взели от "ФЛАГ"? Така се работи по европейски проекти. Удължаваме само срока... Това ще доведе до развитие на туризма...".

Общинските съветници гласуваха и предложението на кмета на община Видин Цветан Ценков за поемане на краткосрочен общински дълг чрез кредит овърдрафт в размер на 1 500 000 лева, които ще финансират довършителните дейности по проекти по Оперативна програма "Региони в растеж 2014-2020".

Общо 280 000 лева бяха гласувани за разпределение на 17 видински спортни клуба. Общински футболен клуб "Бдин 1923" получава най-голяма субсидия - 96 780 лв., Баскетболен клуб "Видабаскет" ще получи 59 940 лв., Волейболен клуб "Бдин-Вида" - 23 000 лв., Спортен клуб "Радуканови" - почти 15 000 лв. Най-малко ще получи Спортен клуб по културизъм "Бъдин" - 700 лв. 

Общинският съвет одобри и предложението за проектиране и изграждане на обект публична общинска собственост "Предприятие за добив на подземни минерални води" и обявяването му като общински обект от първостепенно значение в имот край село Градец. Идеята е земеделската земя, където се намира минералната  вода, да се преобразува в урбанизирана територия. 

Общинските съветници гласуваха и захранване на банкова извънбюджетна сметка по "Грижа в дома в община Видин". Това е патронажна грижа в домашна среда, с която се обслужват над 300 души в общината, за 13 месеца, на стойност 1 600 000 лв. 

Беше гласувано и предложение за подпомагане на домове за стари хора по процедура за строителни дейности и оборудване. 

С мнозинство се прие да бъде променена организационната структура на отдел "Местни данъци и такси". Общият брой е 188 души, заедно с кметове и кметски наместници в община Видин. 

Повече може да чуете в звуковите файлове.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Да помогнем на Галя от Дондуково

Кампания в социалната мрежа помага на млада жена от монтанското село Дондуково . Галя Маринова страда от заболяване, за лечението на което лекарите у нас не могат да помогнат. Предстоят генетични изследвания в Турция. Те ще дадат информация за най-правилната терапия за Галя, каза съпругът ѝ  Андриян Маринов . "От миналата година започнахме..

публикувано на 07.06.24 в 17:07

Започва раздаването на пакетите с хигиенни материали за уязвими групи

От  11 юни започва раздаването на пакетите от втория транш по Програмата "Храни и основно материално подпомагане" , съфинансирана от Европейския социален фонд плюс (ЕСФ+). Помощта включва предимно хигиенни материали, каза председателят на Областния съвет на Червения кръст във Видин Цветелина Петрова .  "Това са тоалетен сапун, препарат за под,..

публикувано на 07.06.24 в 16:32

Отбелязваме Световния ден за безопасност на храните

На 7 юни се отбелязва Световният ден за безопасност на храните . Той се чества за пета поредна година по инициатива на ООН.  Всяка година милиони хора по света се разболяват от хранителни отравяния, което прави темата изключително важна за здравето на хората. Асоциация "Активни потребители" работи усилено, за да информира обществеността за..

публикувано на 07.06.24 в 15:13

Опростачването - тенденция или единични случаи

Отпадъци , разхвърляни до кофа за боклук, предизвикаха възмущението на видинския актьор Ивайло Петков . След като се натъкнал на неприемливата гледка, младият мъж собственоръчно почистил улицата, преминаваща край дома му, а в социалните мрежи и пред екип на Радио ВИДИН даде ясно да се разбере, че това е не просто изхвърлен не на място боклук...

обновено на 07.06.24 в 11:29

Политологът Румян Русинов: Народът и политиците стоят с гръб един към друг

В края на предизборната кампания търсим отговор на въпросите ясни ли бяха посланията на политиците и достигнаха ли до хората. Наблюдавахме една вяла кампания, коментира политологът Румян Русинов.  "Това, което правеше впечатление от това, което се виждаше като кампания е, че политиците говореха повече на хората, отколкото с хората. Виждахме..

публикувано на 06.06.24 в 17:50

Учител от Враца с награда за особени заслуги в област "Екология"

Учителят по немски език от Враца Жулиета Босилкова получи почетна грамота "Златна детелина" от фондация "Вигория" за особени заслуги в област "Екология". Наградата ѝ беше връчена на тридневен форум в София за чиста околна среда и устойчиво развитие, който се проведе в Професионална гимназия по електроника "Джон Атанасов" в навечерието на 5..

публикувано на 06.06.24 в 16:17

Урок по горска педагогика за учениците в село Замфирово

Във връзка със Световния ден на околната среда и съпътстващата го "Зелена седмица", в ОУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Замфирово, община Берковица се проведе урок по горска педагогика . Той започна с играта "Гнездо" и изработване на медальони. Последваха още игри, а всички ученици получиха грамоти и награди за активно участие. "Гости и..

публикувано на 06.06.24 в 16:14