Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 23 април 2023 година

18
Снимка: Красимир Каменов

Приготвил съм ви един "Неделник" с много настоение и вълнения. Бесарабският етнограф Галина Манолова възражда изгубена във времето "игра на яйца". Когато Галина Манолова, шесто поколение българка, родена в с. Кайраклия, Молдова, публикува разказ за една великденска игра от детството си, тя дори не подозира какъв огромен отзвук ще предизвика сред българите, разпръснати по целия свят. Слушайте интресното и любопитно интервю на Десислава Семковска от Радио България, което мен ме трогна. Във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" писателят и журналист Мартен Калеев от Монтана представи двете си нови книги - "Всичко и нищо" и "Насрещен бяг". Повярвайте ми, че ще се докоснете до много чуства и вълнения. Наградиха отличените в конкурс "Георги Тодоров" в Мездра. Поощрителна награда за Дарина Цветкова от Зверино за разказа „Ново начало“. Тя ни разказва за този вълнуващ сюжет. Днес е Томина неделя. Очаква ви една великденска история за възкресяването на една светиня. Това е храм "Св. Климент Охридски" край гара Черепиш по Искърското дефиле. Той е знаков за родната ни църковност не само, защото е посветен на равноапостолния просветител, книжовник и Охридски чудотворец, а защото през атеистичните времена на социализма в него не е спирало богослужението. Тогава той е бил учебен храм на Духовната семинария, заточена в Черепиш през този период. В последвалите години това място е занемарено. Сега там отново може да бие църковна камбана и да се отправят молитви, но са нужни средства. За инициативата да бъде възстановен семинарския храм в Черепиш разказва репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. И разбира се Дедо Скръц ще ни готви с магия. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да отдадеш апартамента си под наем на туристи

В разгара на туристическия сезон , когато все повече хора пътуват, а хотелите са претъпкани, популярност набира краткосрочното отдаване и съответно наемане на имоти . Услугата, алтернативна на тази, предлагана от традиционните места за настаняване, е позната отдавна по света, а у нас става все по-популярна през последните години. Туристите, които..

публикувано на 17.07.24 в 15:35

Плажът при Ново село дава прохлада в горещините 

Полегат бряг, широка плажна ивица, чиста вода. Това са част от предимствата на плажа край Ново село , където през почивните дни търсят прохлада хора от различни населени места на Видинския край. Плажът е гордост за местните , които са убедени, че по-хубав по дунавското крайбрежие няма. Отчитат обаче и недостатъците му и търсят подкрепата на..

публикувано на 17.07.24 в 14:52

Мартин Методиев - един нетипичен учител

Мартин Методиев е млад човек от Видин , който избира да остане и да се се развива в родния си град. Може да се каже, че спортът, в частност футболът , го съпровожда през целия му живот. Той започва да тренира футбол още в четвърти клас в училищния отбор на СУ "Любен Каравелов" във Видин и продължава в детските и юношеските формации на "Бдин"..

публикувано на 16.07.24 в 15:04

"Лято в библиотеката" радва децата в село Кунино

Народно читалище "Цветан Гановски -1891" във врачанското село Кунино организира "Лято в библиотеката" за децата, които са от селото или идват на гости при баба и дядо. Читалищните работници посрещат малките си приятели всеки ден, като им осигуряват различни забавления и дейности, образователни и интерактивни игри, насърчават интереса им към..

публикувано на 16.07.24 в 15:00
Елена-Стефани Асенова

Видинско момиче завоюва златен медал от международен музикален конкурс

Златен медал и грамота получи  Елена-Стефани Асенова за участието си в Международния онлайн музикален конкурс „Wings for Stars“ , раздел А - професионалисти, категория "Вокал“, специалност "Поп и джаз". Тя е 11-и клас и учи в училищата по изкуства във Видин "Свети свети Кирил и Методий": "В този конкурс, в който аз участвах, се..

публикувано на 16.07.24 в 14:00

Започна лятното училище по народно пеене

За 15-а поредна година се организира лятно училище по народно пеене , майсторски клас, с преподавател проф. Светла Станилова.  Инициативата започна на 14 юли и ще продължи до 27 юли, като тази година вместо в Монтана ще бъде в град Априлци. Децата са 30 от цяла България, има и от чужбина, а двете седмици са изпълнени с много работа и..

публикувано на 16.07.24 в 13:00

ПАГ "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина е с обновена сграда

Професионална агротехническа гимназия "Никола Йонков Вапцаров" в Бяла Слатина приключи важен ремонт на първия и втория етаж на училището, който придава на сградата съвременна визия. С официално откриване завърши първият етап от ремонтните дейности.  Ремонтът се осъществява по проект "Обичам моето училище". Крайният етап на обновяването е..

публикувано на 16.07.24 в 12:00