Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Неделник" от 23 април 2023 година

18
Снимка: Красимир Каменов

Приготвил съм ви един "Неделник" с много настоение и вълнения. Бесарабският етнограф Галина Манолова възражда изгубена във времето "игра на яйца". Когато Галина Манолова, шесто поколение българка, родена в с. Кайраклия, Молдова, публикува разказ за една великденска игра от детството си, тя дори не подозира какъв огромен отзвук ще предизвика сред българите, разпръснати по целия свят. Слушайте интресното и любопитно интервю на Десислава Семковска от Радио България, което мен ме трогна. Във видинската библиотека "Михалаки Георгиев" писателят и журналист Мартен Калеев от Монтана представи двете си нови книги - "Всичко и нищо" и "Насрещен бяг". Повярвайте ми, че ще се докоснете до много чуства и вълнения. Наградиха отличените в конкурс "Георги Тодоров" в Мездра. Поощрителна награда за Дарина Цветкова от Зверино за разказа „Ново начало“. Тя ни разказва за този вълнуващ сюжет. Днес е Томина неделя. Очаква ви една великденска история за възкресяването на една светиня. Това е храм "Св. Климент Охридски" край гара Черепиш по Искърското дефиле. Той е знаков за родната ни църковност не само, защото е посветен на равноапостолния просветител, книжовник и Охридски чудотворец, а защото през атеистичните времена на социализма в него не е спирало богослужението. Тогава той е бил учебен храм на Духовната семинария, заточена в Черепиш през този период. В последвалите години това място е занемарено. Сега там отново може да бие църковна камбана и да се отправят молитви, но са нужни средства. За инициативата да бъде възстановен семинарския храм в Черепиш разказва репортажът на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова. И разбира се Дедо Скръц ще ни готви с магия. Приятно слушане.


Цялото предаване можете да чуете в звуковия файл.

По публикацията работи: Красимир Каменов
Вижте още

Предвижда се Бонония и Рациария да бъдат включени в листата ЮНЕСКО

Над 30 обекта от територията на България, сред които са останките на античните римски градове  Бонония и Рациария, са включени в индикативната листа на ЮНЕСКО като част от източния сектор на границите на Римската империя - Дунавски лимес.  В момента се работи по досието за вписването на част от обектите, които са подбрани да влязат в съкратен..

публикувано на 04.03.24 в 14:25

Румяна Димитрова: "Дами, имайте самочувствие и увереност- проявете своята сила като жена!"

В седмицата на празника на жената , се насочваме към почитането на женствеността и силата на самочувствието . Женствеността е изкуството да се изразиш с грация и елегантност, да излъчваш самочувствие и да се уважаваш като жена. Тя не е просто външност, но и вътрешност - сърце, ум и душа, които създават изключителната индивидуалност на жената...

публикувано на 04.03.24 в 12:00

Слушатели сигнализират за неверни съобщения за нарушения на пътя

Въведена е нова практика за известяване при издаден фиш, електронен фиш или наказателно постановление за нарушение на Закона за движението по пътищата чрез кратко текстово съобщение по телефона (SMS), по електронна поща или Viber. Възможно ли е обаче  уведомленията да са фалшиви и каква е причината за недоволството на шофьорите? Новата система..

публикувано на 04.03.24 в 11:00

Д-р Нели Драгинова: Обстойният стоматологичен преглед е важна профилактична мярка

Пациентите няма да доплащат при извършване на обстоен профилактичен преглед при стоматолог. Това предвижда анексът към Националния рамков договор /НРД/ 2023-2025, подписан от Българския зъболекарски съюз /БЗС/ и Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ за 2024 година. Досега пациентите доплащаха по 1,80 лева, обясни председателят на Районната..

публикувано на 04.03.24 в 10:35

В „Музикална зона“ слушаме Даниела Мартинович

 Даниела Мартинович е една от най-популярните певици в Хърватия. Родена е в град Сплит. През 1989 г. за първи път участва на Сплитския фестивал с песента "Zumbuli" и за един кратък период пее в група "Delfini. От 1990 до 1996г. е вокал на група „Magazin”. След това започва самостоятелна кариера, която е на по- малко успешна. Има доста издадени албуми,..

публикувано на 04.03.24 в 09:00

"Неделник" от 3 март 2024 година

Честит празник. Празничният "Неделник" е тук. Във Видин на площад „Бдинци“ се проведе възстановка с живи картини свързани с освобождението. Подробности ще научим от Иво Иванов от Сдружение за съхранение на национални традиции „Бдинци“ . На 3 март ще посетим и  Лом за да поговорим за празника с литературния..

публикувано на 03.03.24 в 15:08

Да се завърнем в бащиния дом

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение . "Една от подготовителните за Великия пост недели Светата Църква именува Неделя на блудния син. В този ден, по време на Божествената литургия, на нашето благочестиво внимание бе предложена притчата за блудния син /Лк. 15:11-32/. Слушайки тази притча,..

публикувано на 03.03.24 в 08:00