Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Икономист: Допълнителните увеличения на пенсиите са проблем за системата

Снимка: Радио ВИДИН



С 12% от 1 юли по т.нар швейцарско правило да се индексират всички пенсии предлага служебното правителство в проекта на бюджет на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за тази година. 

Минималната пенсия ще нарасне с 56,04 лева и ще бъде 523,04 лева. С повишението размерът ѝ ще надхвърли линията на бедност в България.

Според повечето от анкетираните видинчани повишението не е достатъчно за осигуряването на адекватен живот:

"Проблемът е, че цените изяждат всичко това, което отпускат. Дори след преизчислението - какво друго да кажа, когато още не сме ги получили, а вече са изядени... Да, аз подкрепям това преизчисление, защото моята прислуга получава толкова, колкото и аз... Нищо е, защото цените скочиха много, вече доста месеци е такова положението, аз трябва да се лишавам... Да, да ги вдигнат, макар че всеки пенсионер има различни претенции, колкото и да му дадат, той казва, че е нищо... Добре е за всички, пенсионерите има нужда... Да, добре е това повишение... За жалост, не е достатъчно."

Средната пенсия ще нарасне с 16,8% и се очаква да достигне 788,20 лева.

Всяко увеличение на разходите на ДОО, без да подсигуриш дългосрочното здраве на тази система, е проблем, посочи икономистът Стоян Панчев.

"Става въпрос за нещо, което е разписано в закона. Имаш т.нар. швейцарско правило в Кодекса за социално осигуряване, който казва, че всяка година трябва да има индексация на пенсиите. Тя зависи от инфлацията и от ръста на облагаемия доход, като го сметнеш - става 12%. Това е заложено в закона, не може да бъде избегнато от който и да съставя бюджета. Всяко увеличение на разходите на ДОО, без да подсигуриш дългосрочното здраве на тази система, е проблем. По-скоро не заради индексацията, а заради допълнителните увеличения на пенсиите. Например, от октомври миналата година, пак се наруши балансът в ДОО и в пенсионната система, защото дефицитът в нея е около 50%. Това, което влиза под формата на осигуровки, покрива само 50% от разходите. Проблемът не е в този бюджет, а в цялостната структура на пенсионната система. Във времена на много избори, на висока инфлация - да се мисли за някаква разумна реформа на тази система, за съжаление, ми изглежда много трудно."

Таванът на пенсиите се запазва на 3400 лева. Предлага се също минималният осигурителен доход да се увеличи от 1 юли - от сегашните 710 на 780 лева. Не се предвижда да нараства максималният осигурителен доход - той остава 3400 лева. 

Колко трябва да бъде минималната пенсия обаче?

"Пенсиите трябва да зависят от това, което си имал като доходи в частта от живота си, в която си работил. Човек, който е работил за висока заплата - трябва да получава по-висока пенсия. В България има социална пенсия, която се дава на хората, които не са работили изобщо или нямат достатъчно работен стаж. Тази пенсия, в този проектобюджет имам предвид, е най-увеличената - над 20%. И в момента в някакъв смисъл пенсионната система за неработилите е твърде разхитителна. За тези, които са работили и са имали най-високи заплати - за тях имаше едно голямо увеличение миналата година, с което максималната пенсия стана 3400 лева, което не е твърде малко. По света има подобни на нашите проблеми. Цяла Европа е с разходнопокривна система. Знаем за сегашните протести в Париж, които тръгват по тази линия. И френската пенсионна система среща подобни проблеми: трябва да се увеличава възрастта за пенсиониране, защото става твърде скъпо на държавата да я издържа, имайки предвид, че тя има доста по-голям дълг. Това е универсален проблем, който произхожда от пенсионните реформи от средата на миналия век. Тогава се решава, че този проблем ще бъде прехвърлен някъде в бъдещето."

На българските граждани трябва да бъде позволено сами да трупат реални спестявания за своите старини, а не просто да плащат за нечия чужда издръжка, обясни още експертът.

"Това е един от големите проблеми на този тип система - разходнопокривната система: работещите издържат пенсионерите в основна степен. Това работи, когато имаш малко пенсионери, много работещи и растяща икономика, но не и когато ситуацията е с обърната демографска пирамида, много пенсионери и малко работещи. Сегашните работещи е много по-малко вероятно да получават пенсия. Основният механизъм да бъде отнета пенсията на сегашните работещи, който се прилага и в момента, е увеличаването на пенсионната възраст. Пенсионирането е направено все по-малко достижимо."

Проектът ще бъде внесен на 3 май в Народното събрание, ако до тази дата няма служебно правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Ние, потребителите": Какво да знаем преди да правим резервация за лятната почивка

Намираме се в сезона на почивките . По този повод, в рубриката "Моите права" , говорим за това какви са правата на туристите и към кои институции могат да се обърнат при евентуален проблем с планувания отдих.  Независимо как сме направили резервацията си - директно, от мястото на настаняване или през туристическа агенция, винаги е възможно да..

публикувано на 05.08.24 в 13:00

Всяко благо е от Бога – нека се научим да го ценим

Шестата Неделя след Петдесетница , която отбелязваме днес, Църквата ни напомня, че Господ Иисус Христос винаги снизхожда към немощите на човеците, независимо кои са, какви са и дори от каква вяра са. "И като видя Иисус вярата им, каза на разслабения: Дерзай, чедо, прощават ти се греховете!" /Мат: 9-2/ В днешното евангелско..

публикувано на 04.08.24 в 08:00

Кой се крие зад „Този чаровен мъж“

Екипът на вестник „По-странни времена“ , с който се запознахме миналата седмица, отново е тук, с някои нови членове, готов да се справи веднъж завинаги с нов проблем – вампири, които не би трябвало да съществуват. Поне така твърдят всички запознати, в това число и старият Когс – човек, прокълнат да казва само истината. Е, тези явно не знаят, че не..

публикувано на 02.08.24 в 16:00

Деца-доброволци във видинската библиотека

От началото на лятната ваканция видинските библиотекари имат помощници. Деца-доброволци по няколко часа на ден помагат в "Детския отдел" на  Регионална библиотека "Михалаки Георгиев".  Първоначалната идея е децата да помагат на трудно подвижни хора да стигнат до отдела, заради липсата на асансьор в сградата, както и да пазят багажа..

публикувано на 02.08.24 в 15:14

Галина Георгиева от Видин и нейните разностранни интереси

В "Хоби, професия" днес ви срещам с една много дейна и широко скроена дама- видинчанката Галина Георгиева. Тя е на 75 години, спомня си за многото културни дейности, в които тя се включва от малка, продължава и като голяма, а днес се опитва да не пропуска нито едно културно събитие във Видин.  От дете има интерес към много неща - пеене:..

публикувано на 02.08.24 в 15:00

В Ослен Криводол се подготвят за фестивала "Ослен Фест - селски Ренесанс"

Село Ослен Криводол се подготвя за  третия фестивал "Ослен Фест - селски Ренесанс". В четирите дни от 22 до 25 август организаторите предвиждат множество дейности и събития, насочени към съживяване на българското село като специално внимание се  на доброволчеството. Фестивалът е добър повод за среща със съмишленици и приятели, като програмата има..

публикувано на 02.08.24 в 14:10

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15