Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Студено буче очаква традиционния си празник "Китка" в нова обстановка

Село Студено буче се намира на осем километра северно от Монтана на пътя за Видин. През него преминава река Бучка, която извира от Веренишкото бърдо. Селото е богато на подпочвени води, затова в него много рядко може да се намери къща без собствен кладенец, или както тук ги наричат - герани.

Историята на Студено Буче започва през 17 век - по това време селото се е намирало на около три километра надолу по течението на река Бучка, а името му било Бановци. Заради появилата се чумна епидемия, жителите му решили да се преселят на друго място. Скоро в района открили стар кладенец. Водата в него, както и водата на многобройните извори в района била студена и хубава. И от студената вода и многобройните вековни буки наоколо се родило новото име на селото- Студено буче. Що се отнася до вековните буки, то до 70-те и 80-те години на миналия век в местността Ягодник все още са се срещали такива вековни дървета, но днес вече те са само история. 

Що се отнася до стария геран, той и днес съществува, а местните го наричат "Селския геран“. Край него местното ръководство е решило да възобнови стария парк на селото и създаде база за провеждащия се традиционно тук фестивал. 

"Тази година сме кандидатствали с един съвместен проект с Община Монтана за съфинансиране и обновление на парка в на селото", обяснява кметът на Студено буче, Петър Петров. Той заема този пост от 1999 година с едно прекъсване в периода от 2003 до 2007 година , когато е бил на служба в Община Монтана:

"Този парк навремето е бил центърът на селото. С новото обновление чрез проекта искаме да направим една сцена за изява на певческата ни група. А ние сме хора, които обичаме да ходим на изяви, но обичаме и да посрещаме групи в селото, защото имаме традиционен празник "Китка". Тази година възнамеряваме за два месеца да извършим дейностите по проекта и тук да проведем и този наш празник. Той е винаги в първата събота и неделя на август. Тази година сме планували да направим нещо ново и различно, каквото не е правено в нито едно село..."

Местното читалище  "Изгрев“ е основано на 25 декември 1927 г. В селото е имало и основно училище - "Св. св Кирил и Методий". До 09.09.1944 г. то се е казвало "Александър Батенберг", но днес сградата му вече е без дограма и в доста лош вид. Поради демографски причини броят на децата намалява и според изискванията на Министерството на образованието за пълняемост на паралелките, училището е закрито на 15.09.2009 г. Днес учениците се извозват с автобус до СУ "Отец Паисий" в Монтана. 

"В селото, за съжаление, не останаха много хора. При последното преброяване те са 410. Съотношението между стари и млади е 60 на 40% в полза на възрастните жители. Младите ходят да търсят работа в Монтана. За да се придвижат до местоработата си, ползват лични автомобили. Автобуси няма. Вече много малко хора пътуват и за фирмите не е изгодно. 

Основният ни проблем е липсата на работа. Тук такава може да се намери само при земеделските производители, но това са по принцип фамилни фирми. Цехове и предприятия на територията на селото няма. Имаме четири хранителни магазина. Тази година тук направиха строителна борса, което е добре за всички, понеже на място се предлагат строителните материали...

Ние сме едно от трите села на община Монтана - Студено буче, Доктор Йосифово и Славотин по път III-112. В нашето село къщите са непосредствено до самия път. И през 2020 година, когато направихме основен ремонт на този път, по него тръгнаха всички тежкотоварни автомобили. Заради този ремонт, Е-79 остана на заден план... Когато тир влезе в една от къщите в Доктор Йосифово, от нашето село отидохме много хора в подкрепа на решението да бъдат спрени тези тежкотоварни автомобили да преминават през селата ни. Случаят бе отразен и по телевизията, и различни институции се занимаха с проблема за премахване на тежкотоварния трафик през селата. Това ни отне доста време, но благодарение на подкрепата от много места, успяхме да спрем тировете. Сега по пътя, който пресича цялото село, минават само леки автомобили. Това внесе успокоение у хората, защото тук преди не можеше да се преминава дори от едната страна на улицата до другата. Имало е случаи, в които като се наредят 10 тира един след друг, пресичането на улицата става невъзможно... 

Иначе проблемите тук са си ежедневни - всеки ден се създават, но хубавото е, че ги решаваме. Когато възникнат например финансови проблеми, обръщаме се към кмета на община Монтана Златко Живков и ако е възможно, ги решаваме. Ако за момента даден проблем не може да бъде решен, то след време идва и неговият ред за решаване...
   
Къщите в селото вече се изкупиха, защото сме близо до града, а и природата е хубава. Имаше период на масова продажба на къщи. После хората като че ли прецениха, че е по-добре да запазят бащиния имот, защото рано или късно ще се завърнат на село, на старини, заради по-спокойния и качествен живот... "  

Още за хубавите и лоши моменти в живота на селото разказват кметът Петър Петров, председателят на местното читалище Севдалинка Цекова и жители на Студено буче. 

Повече по темата - в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00