Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как да разговаряме с децата си за парите

Снимка: архив

Финансовите отношения са част от живота, независимо с какво се занимаваме и колко добре или зле сме материално. Децата ни получават своите финансови уроци от родителите - наблюдавайки тяхното поведение или чрез съветите, които по-възрастните дават. 

Как родителите говорят с децата си за парите?

"Аз на моето дете давам каквото мога да му дам, не всичко. Хубаво е да пести детето, защото някакъв навик прави от малък... По принцип го задоволяваме, каквото иска това купуваме. Защото, може би, ние навремето не бяхме много задоволени и сега имаме повече възможности... Много сложен въпрос. Аз съм самотен родител. Ето, сега влязохме в магазина, избра си едно нещо. Видя и яйца, каза яйцата утре. Аз му казах да избира едно... Тя няма още три години, но има касичка и знае, че в тази касичка се събират парички и ще се купи нещо някой ден, но не на всяка цена. Обясних го ей така, както ви го казвам на вас, въпросът е до детето, дали ще го разбере, или не. Всичко идва от първите седем...", казаха родители.

Родителите могат още от най-ранна възраст да говорят с децата си и да им обяснят какво означават парите, каза психологът от Враца Нина Димитрова: 

"И като родител, и като специалист смятам, че децата от най-ранна възраст трябва да се подготвят за това нещо, защото в този материален свят всичко придобиваме чрез финансовите средства и те са много важен измерител за нашия живот, за стандарта ни, за това какво искаме да постигнем. Дори от 2-3-госишна възраст на едно детенце спокойно може да започне да му се обяснява, да му се показва какво представляват първо парите. Т.е. то да ги научи като знаци, като символи. Да разбере, че това не са просто някакви метални монети и хартии, а са много важни елементи, чрез които придобиваме това, което желаем."

На пазара има дидактични помощни материали за децата от предучилищна и начална училищна възраст, които могат да използват родителите, за да се научат децата, под формата на игра, какво е финансова грамотност.

"Тук е много тънкият момент, децата да ги приучим от рано, че не всичко, което видят, чуят могат да поискат и то просто може да им бъде закупено. Защото, когато станат малко по-големи, нещата стават много по- сложни. Особено, ако не са разбрали по какъв начин се изкарват пари. Вкъщи, на нашето дете, включително на децата, с които работя казвам, че това е единствено и само чрез труд. Аз поне друга рецепта не знам. И, когато човек се потруди да ги изкара по този начин, по-лесно може да се научи да оценява стойността на материалните неща или на мечтите, които е сбъднал", допълни Нина Димитрова.

Темата за личните финанси и тяхното любопитство по отношение на парите провокира конкурс за детска рисунка "Моята паричка", който провеждат две организации - "The Little Chief", безплатна платформа за образователно съдържание на тема финансова грамотност за деца и възрастни и дигиталната медия "Mammi.bg". Всички рисунки са публикувани на сайта на конкурса "Моята паричка". До 20 май през интернет страницата всеки ще може да гласува за своя фаворит. Участникът с най-голям вот от публиката ще бъде обявен за Победител на публиката. Щом приключи вотът на публиката, жури ще избере и подреди своите трима победители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00