Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев: Месодайното овцевъдство не е опция за българските животновъди

Снимка: Радио Видин


За Гергьовден не се очаква покачване на цените на агнешкото, но заради по-евтиниа внос от Македония, има вероятност да останат нереализирани български агнета- това прогнозира председателят на Националната асоциация на овцевъдите Симеон Караколев. По думите му, всичко е в ръцете на потребителите: 

"Този внос се бори от потребителите, не от производителите. Затова апелираме, преди няколко по наша инициатива се въведе това изискване с идентификацията, за да могат потребителите да имат гаранция какво месо купуват. Защото в един момент искат да пазаруват българско, но несъвестни и нелоялни търговци и кланици заблуждават потребителите..." 

Пазарът определя цената на овчето мляко, а спрямо миналата година тя е по-висока с около 10 процента. Проблемът тук е, че животновъдите не искат да се сдружат, каза Симеон Караколев:

"Пазарът определя тази цена. Тук е важно как е организиран пазарът, реализацията. Голяма част от овцевъдите все още не намират смисъла от сдружаването, а то е единственият противовес на ниските цени. Ако си малка ферма не може да очакваш с твоите 60 литра мляко да влияеш на пазара. Това няма как да стане". 

Липсата на пасища и високите цени на фуражите са сред основните проблеми при овцевъдите. Дали заради евтиния внос на агнешко, което се отчита всяка година преди Великден или Гергьовден или заради други проблеми, преди година бе отчетено намаление на овцете с около 30 хиляди бройки. Процесът продължава и сега, макар и с по-бавни темпове. Според Симеон Караколев, причините са комплексни: 

"Тенденцията е от известно време да има лек спад в отглежданите животни. От миналата година спрямо тази 8% е статистическия резултат, но сме склонни да приемем, чуе това са по-скоро изчистените виртуални животни от системата... Но като цяло забелязваме, пък и това е тенденция в целия Европейски съюз леко, плавно намаляване на отглежданите животни. Процесът е притеснителен, ако сравняваме с 80-те, началото на 90-те години. Сега бурята, когато е било толкова фрапантно изтребването на животните е отминала, ефектът е по-дългосрочен... Овцевъдите започват да се насочват към селектирани стада с високопродуктивни животни. Процесът е бавен, защото имат нужда първо да си променят психологията относно отглеждането на животни и да разберат, че няма ефект да отглеждаш животни, които са слабо продуктивни. Да, високопродуктивните животни изискват повече грижи, повече фураж, но за сметка на това се отплащат от месните породи... 

Сред проблемите на овцевъдите е и този с липсата на работна ръка, но според Караколев, за малки семейни ферми със 100-150 овце, не са необходими външни работници. 

"Крайно време е да се преустанови мисленето, че трябва да се наемат работници, когато се гледат 100-150 овце... Да, има глад за работна ръка, но това е за по-големите стопанства- с над 200 животни, когато собственикът има нужда от помощници..."

Според Симеон Караколев замяната на млекодайни с месодайни породи не е добър вариант за българските животновъди: 

"Не вярвам, че една месодайна ферма може да е на печалба... Пазар има за агнешко месо, но въпроса е на каква цена. Арабският пазар е голям, но е евтин. Трябва да се запитаме какво освен месото може да се продава... Няма ли мляко, овцевъдството е на загуба..." 

От години България не изнася агнешко месо. За година броят на отглежданите овце е намалял с близо 10 процента. Председателят на овцевъдите Симеон Караколев прогнозира, че ако проблемите в сектора не бъдат решени, все повече фермери ще се откажат и може да се стигне до сериозни липси на българско агнешко месо. 

Иначе, в края на седмицата край Петропавловския манастир ще се проведе за 11 път Националният събор на овцевъдите- какво ще могат да видят гостите на събора- чуйте в звуковия файл. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В Белоградчик посрещнаха група "Тангра" и откриха обновения летен кинотеатър

С концерт на група „Тангра“ и прожекции във възстановения летен кинотеатър в Белоградчик започнаха събитията от културната програма през лятото.  Кинотеатърът е построен преди близо 60 години и в града си спомнят за прожекциите и музикантите, които гостували на сцената.  "Почти всяка седмица имаше концерти, сръбски, "Щурците",..

публикувано на 08.07.24 в 14:24

Почитаме свети Прокопий - покровител на пчеларите

На 8 юли православната църква почита паметта на свети великомъченик Прокопий . Според народните вярвания светецът е покровител на пчеларите и е известен като Прокопий пчелар. В българския народен календар денят на великомъченик Прокопий е популярен като летния  празник на пчеларите . Празнува се в чест на пчелите и техния закрилник.  Св...

публикувано на 08.07.24 в 11:00

Светиите от българския род

В първата неделя след Неделя на Всички светии , се чества паметта на всички български светии. Прославяме ги, възнасяме молитви към тези, които са просияли от нашия род през вековете. Всеки християнски народ в оградата на светата Христова Църква е дал светци. Такива сме дали и ние българите. Преподобният наш отец и светец Паисий..

публикувано на 07.07.24 в 08:00

Глемпинг - отдих със стил

Днес ще ви срещнем с един човек, който отдавна мечтае да направи място за почивка сред природата. Той е родом от Белоградчик и понеже камъкът си тежи на мястото, макар и да живее от години в столицата, неговите мечти винаги са били свързани с родното му местенце. Освен това, градът на скалите, знаем, е прекрасно място за отдих. Димитър Игнатов..

публикувано на 05.07.24 в 17:00
Венцислав Боянов, директор на РДСП Видин

Венцислав Боянов: Очакваме скоро да знаем размера на пенсията за енергийните помощи

Пенсионерите с ниски доходи ще запазят правото си на помощ за отопление за зимния сезон въпреки ръста на пенсиите. Това стана ясно след решение за актуализиране на корекционния коефициент, с който се намаляват доходите от пенсии при определяне на правото на целевата помощ. В новия коефициент е отчетено осъвременяването на пенсиите с 11%, съобщиха от..

публикувано на 05.07.24 в 16:56

Физическата активност като средство за превенция на остеопорозата

Упражненията са най-добрият начин да заздравиш костите и мускулите си и да влияеш на процесите на костна регенерация.  Това обясни в "Направление здраве" треньорът Катя Кирчева , която веднъж месечно в своето онлайн студио провежда остеопороза стоп тренировка.  "Натрупването на костна маса продължава до края на 20-те години и за мъжете, и..

публикувано на 05.07.24 в 14:25

Водещ специалист по репродуктивна медицина ще консултира безплатно двойки от Северозапада

Смята се, че около 15% от човешката популация има проблеми при създаването на потомство. Това обясни лекарят по асистирана репродукция д-р Сашо Райков от Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда. Този месец специалистът за първи път ще извърши безплатни прегледи и консултации в Кабинета по репродуктивно здраве във Враца, който работи с пациенти от цяла..

публикувано на 05.07.24 в 14:02