Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Време за книги с препоръката на Регионална библиотека Видин

Криминале за уикенда

Снимка: Радио Видин

В романът "Кръстницата" на норвежкия писател Ингар Йонсрюд, с когото вече сме се срещали, е пълна бъркотия. Ако в трилогията "Виенското братство" насочваше вниманието на читателя към столицата Осло, то с "Кръстницата" той обръща поглед към дълбоката провинция на родната си Норвегия. Към фиордите, рибарите, малките селца, изолираността. Към северния студ, който сякаш успява да изпълзи от страниците чак до съзнанието на читателя, докато заедно с главната героиня се спуска по заледените планински пътища в раздрънкана стара кола без спирачки.

Животът на Стела Свансон не е бил от най-безоблачните. Иначе не би се озовала в затвора за притежание на наркотици, нали? Но е имало моменти, в които е била доволна от себе си. Да тръгнеш от малко рибарско селище далеч на север из фиордите на Норвегия, за да стигнеш до поста управител на нощен клуб в Осло, не е лесна работа. Иска се особен вид дързост… или отчаяние.

Преди двадесет и пет години, едва дочакала да навърши осемнайсет, тя напуска Вике с най-добрата си приятелка Диана, убедена, че повече никога няма да стъпи там, където е оставила спомена за смъртта на майка си и алкохолизма на баща си, за натрапчивото усещане, че си беден и незначителен. И не само това. Оставила е себе си, за да се превърне в нещо различно.

Е, не го е мислила по начина, по който се развиват нещата. И определено не е искала да стига до момент, в който ще гледа Диана да умира от свръхдоза и ще се наложи да лежи в затвора заради чужди престъпления. Но се случва. И решава, че може би иска нещо различно. Например да се смири, да приеме миналото си и да се сдобри доколкото може с баща си, когото все още смята за отговорен за смъртта на майка си Ингри и за собствения си провален живот.

А после баща ѝ – старият Ринго Свансон – внезапно решава да се обеси точно преди дъщеря му да е успяла да го види и да му прости. Сега тя е принудена да се върне във Вике, където сякаш времето е спряло, за да погребе човека, когото винаги е презирала, но и да се опита да скъса с предишния си начин на живот. Само трябва преди това да уреди един стар дълг към ужасяващия хероинов бос Корнелис, за да започне съвсем начисто.

Току-що помирисала свободата, макар и с проследяваща гривна на крака си, Стела Свансон поема към родното си село и към всичко, което се е надявала никога повече да не вижда отново, с неясната надежда за нов шанс да поправи живота си след разрухата, оставена от другите, но и от нея самата. А в селото сякаш нищо не се е променило за тези двадесет и пет години. Пищното имение на местните владетели все така се извисява властно на хълма, само некоронована кралица и наследница на някогашния датски род – старата Естер Вике – е поостаряла още повече, може би и свещеник Гюдбран, а връстниците на Стела са пораснали. Е, поне тези, които са останали. И бизнесът на семейство Вике изглежда също е потръгнал под ръководството на Саломон – някогашното гадже на Стела и наследник на всичко наоколо.

Още с пристигането си тя открива, че баща ѝ е оставил след себе си много повече от очакваното скромно наследство. Оставил е стотици хиляди крони и не една и две загадки. Загадки, които може би крият отговора на въпроса защо е решил да посегне на живота си точно когато най-накрая е щял да се срещне отново с единствената си дъщеря – нещо, което винаги е искал. Загадки, които може би застрашават основите не само на малкото рибарско селце, но на цяла една финансова империя, простираща се чак до столицата, и които са го върнали към алкохола след две десетилетия въздържание.

Започнал като зловеща семейна история, романът "Кръстницата" в крайна сметка завършва като история за борбата на обикновения човек, направил своите грешки и взел си необходимите поуки, срещу един могъщ и сякаш непобедим престъпен свят, пуснал метастазите си дори в най-забутаните кътчета на света. Изпълнен със странни персонажи и мрачен хумор на фона на норвежката зима, издържан в стила на класическите криминалета, романът "Кръстницата" за пореден път доказва защо писателят и журналист Ингар Йонсрюд е обявен за една от звездите на криминалния жанр не само в родината си, но и далеч отвъд пределите ѝ.


По публикацията работи: Гергана Панова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега, но очакваме да..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45

Какви са последствията от горещите вълни

Температурите на Балканския полуостров и на север от него са с между 12 и 14 градуса над средните максимални за сезона. Това продължава цяла седмица, макар че в началото, когато започна вълната беше не толкова интензивна. Това каза д-р Зорница Спасова на онлайн събитие на тема "Защо горещите вълни в Европа и у нас зачестяват?". Зорница Спасова..

публикувано на 18.07.24 в 16:41