Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 10 май 2023 година

Снимка: Радио Видин

Социално- здравни консултации започват в малките населени места в община Видин. Те ще бъдат извършвани по график в специално облорудвани кабинети от социални работници и фелдшери. Новоизградени помещения има в около 30 населени места. Социално- здравните консултации целят да подкрепят възрастните хора в селата, обясни кметът на Видин Цветан Ценков по време на откриването на кабинета в село Капитановци.


Държавата е платила близо 346 млн. лева за Covid ваксини. Това съобщи в рамките на парламентарния контрол служебният министър на здравеопазването д-р Асен Меджидиев. По думите му страната ни няма необходимост от нови количества, но по действащото споразумението с "Пфайзер" за т.г. трябва да получим още над 8 млн. и 346 хил. дози. Затова България настоява ЕК, която води преговорите с компанията от името на държавите-членки, да предоговори условията съгласно нуждите на държавите, като за България те са нулеви, като се избегне налагането на финансова тежест заради промяната в споразумението. До този момент страната е дарила близо 3 млн. и 600 хил. ваксини,  унищожила е над 1 млн. и 430 хил. на стойност  33 млн. лв. Предстои унищожаването на още 369 781 дози за над 11 млн. лв., каза още служебният здравен министър.


Кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер е българският еврокомисар Мария Габриел, съобщи днес от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Служебният премиер Гълъб Донев очаква до края на седмицата ГЕРБ-СДС да предложи и конкретни министри за проектоправителството. В понеделник, 15 май, президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за кабинет на ГЕРБ-СДС като най-голяма политическа сила в Народното събрание.


Нова електронна услуга на НАП дава възможност на потребителите с персонален идентификационен код (ПИК) или квалифициран електронен подпис (КЕП) да потърсят съдействие, ако срещнат трудности или имат нужда от технически насоки, при ползването на определена услуга в е-портала на приходната агенция.

Майторски клас в областта на анимационното изкуство се проведе в салона на Народно читалище "Развитие", Белоградчик. Децата от Детска градина "Иглика” и Начално училище "Васил Левски” участваха в анимационна работилница и подредиха изложба. Организатор е Надежда Славова - председател на Българската асоциация на независимите художници и аниматори.  В края на майсторския клас бяха осигурени материали, за да могат всички желаещи деца да покажат своя талант в рисуването на любимите си анимационни герои. Всички детски рисунки са закачени във фоайето на читалището.

На 11 май (четвъртък) от 11 до 15 часа, ще бъдат извършвани дейности по актуализация на електронната система за събиране на пътни такси. Възможни са затруднения при купуването на електронни винетки и маршрутни карти, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". 

Видинският архив отбелязва 63 години от своето създаване с представяне на изложбата "Стари балкански фотографии". Експозицията е резултат от дългогодишното сътрудничество на Държавна агенция "Архиви" с Държавния архив на Република Северна Македония. Включени са фотографии, които показват, колко близки са обществата на Балканите, каза началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева.

Днес е крайния срок за подаване на заявления от двойките, желаещи да са тазгодишните избраници за Северняшката сватба. Венчавката е акцент в шестото издание на Националния фолклорен събор “Леденика”, който ще се проведе по традиция на 24 и 25 юни, в едноименната местност във Врачанския Балкан.

Осмокласници от СУ "Цар Симеон Велики" във Видин ще представят пиесата на Мигел де Сервантес "Дон Кихот" на 11 май, по случай 141-та годишнина от основаването на Видинската гимназия. Учениците подготвиха спектакъла под ръководството на тяхната учителка по български език и литература Валентина Бордашка, каза за Радио Видин Ирена Гъркова- директор на училището.

С концерт в Средно училище "Иван Вазов"- Мездра, наследник на първата гимназия в града, отбелязаха 100 години гимназиално образование. Гост на тържеството бе министърът на образованието и науката проф.Сашо Пенов, който връчи Почетен знак на МОН на Мариела Горанова, директор на училището.

Стихосбирката "Понякога душата ми е болка" на поетесата Бойка Серафимова ще бъде представена на 11 май в читалище "Цвят" във Видин. Бойка Серафимова е дългогодишен читалищен деятел, работила е като секретар на Народно читалище "Разум 1883" в Монтана, самодеец в различни танцови формации,  обясни Любомир Илиев секретар на читалището.

130 години от рождението на ген.полк. Иван Кинов ще бъде отбелязано тази събота в мездренското село Лютиброд. Пред паметника му ще се състои възпоменателно тържество, каза Иван Братинов от Инициативния комитет за отбелязване на кръглата годишнина. Честването ще започне в 10,30 часа. Ще бъде открит нов бюст, изработен от бял врачански камък.

Врачанската Симфониета организира до края на май Международен младежки музикален форум, който ще зарадва жителите и гостите на града, съобщи директорът доц. Христо Павлов. Музикалният форум е ориентиран към по-младата аудитория, млади са и изпълнителите. По време на четирите концерта – на 18, 21, 23 и 27 май, ще бъде представено разнообразие от нови произведения, преплетени между джаз и поп музика, които ще се съчетават със симфонични изпълнители.


По публикацията работи: Катя Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 1 октомври 2024 година

Община Белоградчик раздаде  хранителни продукти  на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Милиони хора по целия свят отбелязват днес  Международния ден на възрастните хора.  Денят е определен като такъв с решение на Общото събрание на ООН през 1991 година. Идеята е да се поставя акцент върху..

публикувано на 01.10.24 в 18:05

Възрастни хора в община Белоградчик получиха хранителни продукти

Община Белоградчик раздаде хранителни продукти на социални домове в региона по случай Международния ден на възрастните хора, 1 октомври.  Помощта беше раздадена в  Центъра за настаняване от семеен тип за пълнолетни лица с деменция в с. Дъбравка и в Дома за пълнолетни лица с деменция в с. Салаш.  Заместник-кметът Ангел Боянов и Елена..

публикувано на 01.10.24 в 16:39

Части от Видин и села в общината остават без вода заради ремонт

Водоподаването във видински села и в някои части на града ще бъде преустановено утре, 2 октомври, съобщиха от ВиК дружеството. Причината е отстраняване на авария на довеждащ водопровод от Помпена станция „Сланотрън“. Водата ще бъде спряна в  селата Кошава, Сланотрън, Гомотарци, Антимово,  Кутово, Капитановци, Иново, Слана бара, Новоселци, Рупци и..

публикувано на 01.10.24 в 13:11

Творци от Мездра ще почетат деня на поезията

Творците от Литературен клуб "Христо Ботев" при "Народно читалище Просвета 1925-Мездра" организират втората си за новия сезон сбирка -  литературно четене по повод Деня на българската поезия, 1 октомври. Организаторите канят всички творци и любители на мереното слово. Литературната вечер ще се проведе днес, 1 октомври, от 17:30 часа в читалнята на..

публикувано на 01.10.24 в 12:53

Художници откриват традиционна изложба в Монтана

Изложба на художници от Монтана – „Есен 2024“ ще бъде открита днес, 1 октомври. Произведенията са подредени в галерия „Кутловица“.  Живопис, скулптура и приложно изкуство са подредили в изложбата художниците от Монтана. „Есен 2024“ е озаглавена изложбата, която се открива в първия ден на октомври, съобщиха от дружеството на художниците..

публикувано на 01.10.24 в 12:41

Съдът осъди врачанин за грабеж на 45 лева от възрастна жена

Осъдиха на три години лишаване от свобода врачанин, който е нападнал и ограбил 82-годишна жена във Враца в средата на август. Нападателят е причакал потърпевшата във входа на блока, в който живее, и е дръпнал чантата ѝ. В нея е имало 45 лева, лекарства и хранителни продукти.  В хода на разследването мъжът се е признал за виновен и е постигнато..

публикувано на 01.10.24 в 12:37

Питейната вода в мездренски села отново е в нормата

Отстранени са проблемите с качествата на питейната вода в села в община Мездра , след като в средата на септември  беше регистрирано завишение по някои от показателите.  От Регионалната здравна инспекция във Враца съобщиха още, че миналата седмица след авария по водопреносната мрежа се е наложило изследване на питейната вода в Мизия, но не е..

публикувано на 01.10.24 в 12:25