Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 12 май 2023 година

Снимка: Радио Видин

Възпитаниците на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" във Видин заедно с техните ръководители прегърнаха своето училище. Учениците символично обгърнаха сградата на гимназията, хванати за ръце, изигравайки общо хоро. 


Кандидат-премиерът на ГЕРБ-СДС Мария Габриел се срещна с представители на "Продължаваме промяната - Демократична България". Това е втори опит, след като представители на втората политическа сила не се явиха на разговори вчера заради отсъствието на двама от лидерите - Кирил Петков и Асен Василев. Президентът Румен Радев ще връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата по численост парламентарна група - ГЕРБ-СДС на 15 май, понеделник, от 15.00 часа.


Над 90% от българите живеят в собствени жилища, повечето- двустайни и тристайни, построени преди 1990 година. Това показват данни на Националния статистически институт.


141 години навърши най-старото видинско училище Средно Училище "Цар Симеон Велики". Годишнината бе чествана с тържество в Драматичен театър "Владимир Трендафилов".


52 години от основаването си отбеляза Профилирана Природо-математическа гимназия "Акад. Иван Ценов" Враца с ден на отворените врати. Поднесени бяха цветя пред плочата на патрона на училището пред община Враца.


Синдикалният регионален съюз при Конфедерацията на труда "Подкрепа" във Враца ще избере нов управленски екип. Конференцията започва днес в 10 часа в конферентната зала на Община Враца.


Служители на затвори, следствените арести и пробационните служби в страната излязоха на протест днес. Националният протест беше подкрепен и от надзиратели от затвора във Враца. Служители на следствения арест във Видин също подкрепиха символично недоволството на своите колеги в страната. Ниското заплащане и лошите условия на труд са само част от причините за тяхната позиция, обясни за Радио ВИДИН Владислав Софрониев председател на Синдикалното дружество във Видин към Синдиката на служителите в затворите в България.


Посегателствата върху собствеността на община Монтана продължават. За шести път се възстановява чешмата в централния парк, каза кметът Златко Живков.


610 549 лева трябва да заплати Националната здравноосигурителна каса на Многопрофилна болница за активно лечение "Сити клиник- Свети Георги" в Монтана заради оказана надлимитна медицинска помощ. Дейностите са били извършени през 2018 и 2019 година  по оказване на болнична помощ, амбулаторни процедури и вложени медицински изделия и са отчетени от болницата, но не са изплатени от касата.


Четирима нови студенти, избрали да се обучават по ядрени специалности, се присъединиха към стипендиантската програма на атомната централа в Козлодуй. С тях общият брой на младежите, получаващи подкрепа, вече е 32-ма, съобщават от АЕЦ.


Започна основният ремонт на полуразрушената сграда на бившето училище "Васил Левски" в кв. Моминброд. Възстановената сграда ще бъде обзаведена и оборудвана за офис на доброволчески формирования за борба с бедствия. Предвижда се също закупуването на багер, АТВ, водоноска и друга специализирана техника за нуждите на доброволческото формирование. 


Празничен концерт на СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин се проведе в Драматичен театър Видин. Концертът премина под мотото "Заедно учим, рисуваме, пеем  и танцуваме" и представи уменията и знанията на видинските ученици.


Осем училища от областта се включиха в областното състезание на Младежките противпожарни отряди "Млад огнеборец". На градския стадион във Видин състезателите премериха сили в дисциплините "Бойно разгръщане на състезателна пътека" и "400 метра щафетно бягане с препятствия".Отборът на ГПЧЕ "Йордан Радичков"-Видин спечели днешната надпревара. 


За 15 път Монтана е домакин на двудневен Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Таланти от различни части на страната ще се доказват на сцената на Младежкия дом през почивните дни, съобщи директорката Мариета Христова.

С удължено работно време ще бъде отбелязана Европейската нощ на музеите във Видин. Музейните обекти ще бъдат с вход свободен, каза Христина Кирилова, директор на местния Регионален исторически музей.


Среща дискусия с проф. Дамян Попхристов и Аида Марковска на тема "Вяра, род, семейство" ще се проведе във Враца. Това е поредното събитие от срещите в страната, които провежда "Портал 12", каза Таня Борисова от организаторите.  


При добри атмосферни условия в понеделник ще бъде положен първият слой асфалт по улица "Цар Симеон Велики" и продължението към отбивката на улица "Преславска" във Видин, съобщават от местната Община. Към момента старата настилка е премахната, а теренът е валиран. 
По публикацията работи: Изабел Борисова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00