Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин показва трите си крепости

С фестивала "Видин - градът на трите крепости" Регионалният исторически музей ще отбележи 18 май - Международния ден на музеите.  Фестивалът започва на 15 май и ще продължи до 18 май.

Музейните работници са подготвили богата и разнообразна фестивална програма, включваща беседи, игра, презентации, различни ателиета и работилници, каза директорът на институцията Христина Кирилова:

"За първа година музеят организира фестивал "Видин - градът на трите крепости". Наистина сме единственият град, който има три крепости от различни периоди- Антична Бонония, Средновековна крепост "Баба Вида" и крепостна система "Калето"- османската крепост. Затова решихме да направим фестивала под този наслов. За всички фестивални дни сме предвидили вход свободен за всички до 16-годишна възраст. Във всеки един обект музеен обект, са включени определени събития- антични и средновековни прически, римски игри, средновековно облекло... Наша приятелка дизайнерка шие средновековното облекло и колеги ще бъдат облечени като цар Иван Срацимир и с дрехите, които се предполага, че е носила царица Анна... Надявам се да заинтригуваме гостите. Подготвяме и изложба, посветена на Средновековието, личностите, събитията от този период..." 

Как са се изработвали глинените съдове също ще показват музейните служители. Предвидена е занаятчийска работилница с майстори на везмото:

"На 16 май В музей "Кръстата казарма" ще има занаятчийска работилница за майсторките на везмо, ще има заготовки на българските традиционни шевици, всеки, който има желание, може да се включи... На 17 ще покажем презентация, посветена на крепостна система "Калето"...   За края на фестивала- 18 май, когато е и Денят на музеите, сме подготвили изненада- всеки, който си е закупил билет за фестивалните дни, ще получи "сувенирно" билетче, на гърба на което ще запише трите си имена и телефон и ще може да участва в томбола за "Ключа на крепостта", която ще се изтегли преди концерта от 19 часа. През всички дни на фестивала художествената галерия ще дава възможност за работа на детска работилница за икони..." 
Пълната програма на фестивала "Градът на трите крепости" може да се види на фейсбук страницата: 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Инфраструктурни ремонти се извършват във Вършец

Община Вършец успешно приключи реконструкция на улична мрежа на ул. "Христо Ботев" . Строежът е въведен в експлоатация. Обхватът на проекта е от кръстовището с ул. "Харалампи Генчев" до кръстовището с алея "12 септември", с обща дължина 240 линейни метра. Извършена е цялостна реконструкция на улицата, положени са нови бордюри, отделящи тротоарите от..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Културни прояви очакват врачани през лятото

Община Враца е подготвила богата културна програма за летните месеци.  През юли ще бъде посветен на българския фолклор и филми.  Подновяват се тематичните вечери в парка зад паметника на Христо Ботев. На 19 юли водното огледало ще се превърне в сцена на българския фолклор. От 21:00 часа ще се проведе открит урок по народни танци с..

публикувано на 15.07.24 в 13:00

Продължава облагородяването в община Ружинци

Нови пейки са поставени в Ружинци . Съоръжения за отдих ще бъдат монтирани и по селата в общината. Почистването на улиците и поливането на растенията е основна дейност в тези горещини, каза кметът на община Ружинци Александър Александров : "Първото, което започнахме - монтирането на пейки пред пазара в Ружинци и подобни неща ще бъдат направени и..

публикувано на 15.07.24 в 12:30

Полицията задържа мъж от село Търнава заради фалшиви банкноти

Мъж на 31 години от врачанското село Търнава е задържан, след като заплатил с фалшиви банкноти . Сигнал за измамата е подаден от жител на с. Михайлово  на 14 юли . Той съобщил, че същия ден  малолетният му син е продал мотопет на непознат за сумата от 800 лева (банкноти с номинал по 100 лв.). Мъжът разбрал по-късно, че парите са фалшиви...

публикувано на 15.07.24 в 11:13

Мотористи от Италия загинаха на пътя Монтана - Берковица

Двама мотористи загинаха на пътя Монтана - Берковица. Полицаите изясняват причините за тежката катастрофа, която стана вчера в късния следобед.  50-годишен мъж и 48-годишна жена, жители на Италия, са загинали на място, след като моторът им се е ударил с лека кола, пътуваща от Берковица за Монтана.  Катастрофата е станала малко след железопътния..

публикувано на 15.07.24 в 10:08

Дете пострада при катастрофа във Врачанско

9-годишно дете пострада при катастрофа, станала в неделния ден на пътя между Враца и Оряхово, съобщиха от полицията. Инцидентът е станал около 10:35 ч. на път II-15, след като катастрофират два леки автомобила – управлявани от 24-годишен мъж от Борован и 37-годишен врачанин. При инцидента е било ранено пътуващото на задната седалка на една от..

публикувано на 15.07.24 в 10:05

Близо 4 тона фалшиви парфюми и тоалетни води откри проверка на Дунав мост 2

Митническите служители откриха  3880 кг парфюми и тоалетни води на 24 търговски марки на ГКПП Дунав мост Видин-Калафат . Случаят е установен в рамките на съвместната операция срещу контрабандата на Агенция „Митници“, ГД „Гранична полиция“, ГД „Борба с организираната престъпност“ и Националната агенция по приходите. Нелегалната стока е..

публикувано на 15.07.24 в 10:03