Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Лаковски: "С времето пасивната сграда дава икономия"

Снимка: Pixabay

Когато говорим за климата, няма как да не засегнем строителството и въвеждането на енергийно ефективни мерки в домовете- за да намалим разходите за отопление и охлаждане, да подобрим жизнения комфорт и естествено финансовото положение. Пасивна сграда е едно от решенията за проблемите с климата. Това е стандарт от мерки, на които трябва да отговаря една сграда, основан на няколко основни принципа. 

"Има различни мерки, които трябва да бъдат приложени и няколко основни изисквания, на които трябва да отговаря една къща, за да бъде сертифицирана по този начин. На първо време това е много добрата изолация, по- голяма от тази, която е нормативно изискуема в момента в България. Второто изискване е за липса на термомостове. Третото изискване е общата консумация на енергия, нужна за отопление на сградата да не надхвърля 15 киловатчаса на квадратен метър годишно", каза архитект Красимир Лаковски.

Друго от изискванията е обща годишна консумация на енергия. Последното изискване е за въздухонепроницаемост на конструкцията на сградата. Идеята е въздухът, който влиза в помещенията, обитавани от хората, да бъде филтриран и да бъде с точно определени показатели като температура и влажност, които от една страна да осигуряват комфорта, от друга страна- да не водят до разхищаване на енергия. За да се постигне това има няколко типа мерки.

"Първата група от такива мерки това са архитектурни, които изискват по- компактна форма на сградата, защото колкото по- малка е повърхността към околната среда, толкова по- малки са сградите. Второ- много добра изолация, която в общия случай е около два пъти по- голяма дебелина от тази, която се изисква за стандартна къща. Трето- специални прозорци, които осигуряват по- добра изолация и никакви загуби от преминаване на въздух покрай тях. И последното, за осигуряването на вентилацията, която е задължителна, тъй като сградата е въздухонепроницаемост пък човек се нуждае от пресен въздух вътре, това се осигурява механично чрез вентилационна система, тя е задължителна за една пасивна сграда", допълни архитект Лаковски.

В общия случай пасивната къща, ако е по-малка като площ и обем, може дори да не се нуждае от отоплителна инсталация, но в повечето случаи се предвижда, особено в такъв климат като нашия, някаква отоплителна инсталация. Постигането на този стандарт- сертифицирането на една сграда като пасивна, може да бъде приложен както към нова сграда, така и към съществуваща. 

Първата пасивна сграда е направена в Дармщад, Германия и този стандарт първоначално е разработен за умерения климат, но могат да бъдат изграждани и в райони с друг климат. Пасивни сгради вече има на всички континенти, без Антарктида и всяка година те стават все повече. Пасивната сграда, за да бъде ефективна, тя трябва да бъде обитавана, тъй като колкото повече време пребиваваме в нея, толкова по- големи икономии ние правим от сметките, допълни Красимир Лаковски.

Около 10% е по- скъпа пасивната сграда като строителна стойност от една стандартна сграда. Въпрос на сметки е за колко време разликата щ се изплати от икономиите по време на експлоатацията на сградата. Освен икономии, една пасивна сграда осигурява по- добър комфорт на обитаване. 

И в България има пасивни къщи. За да бъде изградена една сграда по този стандарт, тя трябва да бъде проектирана по съответната методика и със съответния софтуер, който е разработен. Проектантът също трябва да може да работи с него и да е преминал обучение. В България няма данъчни облекчения или други стимули да сертифицираш една сграда като пасивна.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59

Повече от година Старопатица чака помощ за ремонт на разрушени улици

Проблеми с покритието на мобилните оператори, безработица и бедност притесняват жителите на кулското село Старопатица . Възрастните се оплакват, че поради липсата на постоянна телефонна връзка са затрудени да търсят лекарска помощ, когато им се наложи. По-младите негодуват, че нямат работа и не могат да се грижат по най-добрия начин за децата си...

публикувано на 05.07.24 в 12:47