Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Красимир Лаковски: "С времето пасивната сграда дава икономия"

Снимка: Pixabay

Когато говорим за климата, няма как да не засегнем строителството и въвеждането на енергийно ефективни мерки в домовете- за да намалим разходите за отопление и охлаждане, да подобрим жизнения комфорт и естествено финансовото положение. Пасивна сграда е едно от решенията за проблемите с климата. Това е стандарт от мерки, на които трябва да отговаря една сграда, основан на няколко основни принципа. 

"Има различни мерки, които трябва да бъдат приложени и няколко основни изисквания, на които трябва да отговаря една къща, за да бъде сертифицирана по този начин. На първо време това е много добрата изолация, по- голяма от тази, която е нормативно изискуема в момента в България. Второто изискване е за липса на термомостове. Третото изискване е общата консумация на енергия, нужна за отопление на сградата да не надхвърля 15 киловатчаса на квадратен метър годишно", каза архитект Красимир Лаковски.

Друго от изискванията е обща годишна консумация на енергия. Последното изискване е за въздухонепроницаемост на конструкцията на сградата. Идеята е въздухът, който влиза в помещенията, обитавани от хората, да бъде филтриран и да бъде с точно определени показатели като температура и влажност, които от една страна да осигуряват комфорта, от друга страна- да не водят до разхищаване на енергия. За да се постигне това има няколко типа мерки.

"Първата група от такива мерки това са архитектурни, които изискват по- компактна форма на сградата, защото колкото по- малка е повърхността към околната среда, толкова по- малки са сградите. Второ- много добра изолация, която в общия случай е около два пъти по- голяма дебелина от тази, която се изисква за стандартна къща. Трето- специални прозорци, които осигуряват по- добра изолация и никакви загуби от преминаване на въздух покрай тях. И последното, за осигуряването на вентилацията, която е задължителна, тъй като сградата е въздухонепроницаемост пък човек се нуждае от пресен въздух вътре, това се осигурява механично чрез вентилационна система, тя е задължителна за една пасивна сграда", допълни архитект Лаковски.

В общия случай пасивната къща, ако е по-малка като площ и обем, може дори да не се нуждае от отоплителна инсталация, но в повечето случаи се предвижда, особено в такъв климат като нашия, някаква отоплителна инсталация. Постигането на този стандарт- сертифицирането на една сграда като пасивна, може да бъде приложен както към нова сграда, така и към съществуваща. 

Първата пасивна сграда е направена в Дармщад, Германия и този стандарт първоначално е разработен за умерения климат, но могат да бъдат изграждани и в райони с друг климат. Пасивни сгради вече има на всички континенти, без Антарктида и всяка година те стават все повече. Пасивната сграда, за да бъде ефективна, тя трябва да бъде обитавана, тъй като колкото повече време пребиваваме в нея, толкова по- големи икономии ние правим от сметките, допълни Красимир Лаковски.

Около 10% е по- скъпа пасивната сграда като строителна стойност от една стандартна сграда. Въпрос на сметки е за колко време разликата щ се изплати от икономиите по време на експлоатацията на сградата. Освен икономии, една пасивна сграда осигурява по- добър комфорт на обитаване. 

И в България има пасивни къщи. За да бъде изградена една сграда по този стандарт, тя трябва да бъде проектирана по съответната методика и със съответния софтуер, който е разработен. Проектантът също трябва да може да работи с него и да е преминал обучение. В България няма данъчни облекчения или други стимули да сертифицираш една сграда като пасивна.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00