Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прическата на Средновековието показаха във Видин (видео)

Снимка: Радио Видин




С демонстрация на средновековна прическа започна втория ден от фестивала "Видин-градът на трите крепости". В крепостта "Баба Вида" Веселка Каменова от историческия музей се превъплъти в образа на царица Анна, а в ролята на коафьор влезе Ани Атанасова. Броени минути преди да разкраси своята "клиентка", тя сподели каква е стилистиката на царската прическа и някои тънкости при прическите от Средновековието: 

"В Средновековието косата е била доста ценен атрибут в човешкото тяло и е имала доста голяма стойност... Младите девойки не са подстригвали косите си и изцяло са се грижели за нея с природни продукти. Момичетата, докато не се омъжат, са били с дълги и разпуснати коси, не със сложни прически. Повече за статуса на една жена са говорили украшенията на косата й, аксесоарите, с които се е украсявала косата- панделки, скъпоценности, сребърни монети. Украсата е била основен фактор... Предстои да направим царица от Средновековието, която има подготвена предварително корона, аз трябва да прибера косата й отзад на тила"- обясни Ани Атанасова.

По време на демонстрацията директорът на музея Христина Кирилова разказа и интересни факти за царица Анна, както и за миналото на града ни.

"Жалко е наистина, че нямаме нейния лик, защото тя създава един сборник с жития на жени-светици и много се е грижела за Видинския книжовен център или книжовната школа. Била е наистина важна нейната роля, като видинска и българска царица и достойна съпруга на цар Иван Срацимир... Този книжовен център, за който се грижи царица Анна, наистина има претенциите да бъде една книжовна школа, защото тук усилено се превеждат книги, пишат се сборници и имаме тази възможност. Може би е рано, но ни казаха, че може би ще ни предоставят копие от това Четвероевангелие, което е свързано с житията на жените-светици и което се е писало по заръка на царица Анна"- сподели директорът на музея.

Събитията от днешния фестивален ден продължиха с ателие за изработване на глинени фигурки и съдове. В крепостта "Баба Вида" е обособено място, на което децата да измайсторяват своите предмети, а непосредствено до тях бе направен и модел на пещ от Средновековието, а изработката на различните съдове протече под ръководството на Николай Казашки от видинския музей.

"Ще показваме технология на това, как са се изработвали съдовете в праисторията, без грънчарско колело, както и фигурките. И двата варианта са много лесни за изработка, просто трябва да се покаже технологията как е. Тя е шнурова- правят се едни шнурчета, които се завъртат и се оформят различните видове съдчета. Фигурките са тотална импровизация- там всяко дете може да направи всичко, което предпочита. Глината, за да е по-лесна за обработка от децата, сме взели обработена глина, не е взета от кариера- по-мека е и е механично обработена.-каза Николай Казашки.

По-късно ще бъде демонстрирано и Средновековно царско облекло. Занаятчийница "Видинска шевица" ще представи традиционни орнаменти и символи, както и бродиране под ръководството на видински майстори на везмото. 

Програмата на Фестивала "Видин-градът на трите крепости" продължава и през следващите два дни с още различни и интересни дейности.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44