Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Какви са алтернативите за екологично отопление

Снимка: Радио Видин

38% от българските домакинства не отопляват поне една стая в жилището си, сочи проучване на WWF- България. Неправителствената организация проведе проучване сред домакинствата, отопляващи се на дърва, което имаше за цел да установи условията на живот, инвестициите за енергия, степента на зависимост от дървата за огрев, както и възможността за отопляване на техните жилища. Домакинствата у нас спестяват енергия поради недостиг на доходи, показва още онлайн проучването, направено сред 500 домакинства. Около половината от домакинствата са инвестирали в изолация на стени и прозорци, а 1/4 виждат електроенергията като възможна алтернатива на дървата за огрев.

"Всъщност 46% от анкетираните домакинства разбират, че замърсяването на околната среда с изгарянето на дърва за огрев е сериозен проблем, но го намират за най- евтиния начин за отопление. Реално за един сезон едно домакинство средно потребява около 12 кубика дърва", каза Теодора Пенева- старши експерт “Климат и енергия” WWF- България.

Около 40% от анкетираните са посочили, че ще сменят отоплението си с по-ефективно, една 8% са посочили, че могат да инвестират в термопомпи. Изследването сочи, че хората търсят алтернативи, за да имат достъпна енергия, обобщи Теодора Пенева.

"До момента не сме имали нито една програма за подмяна на уредите като изключим, разбира се, програмата "Чист въздух", която беше направена в няколко общини, не във всички, в най- големите градове имаше такива програми. Те бяха насочени към най- ниско доходните домакинства в най- замърсените квартали, знаете и тази програма не беше много успешна. Останаха все още много незаменени печки и действително цената на пелетите поскъпна и стана по- висока отколкото дърва за огрев. Икономическият стимул за преминаване към по- ефективно оборудване се оказа, че е по- ограничен. Реално хората наистина гледат текущия разход какъв ще бъде и ресурсът, който ползват на каква цена ще бъде. Месечния им разход искат да контролират във възможно най- малък размер. И да, енергийно бедно е нашето общество и не само данните от това проучване го показват", каза още енергийният експерт.

Милион и половина са хората под линия на бедност през 2022 година. Изтънява средната класа и ставаме все по- енергийно бедни, посочи още Теодора Пенева. Трябва да се търсят дългосрочни решения:

"По плана за възстановяване и устойчивост е започнала програмата за саниране на близо 1000 сгради. Това е само за многофамилни сгради, става въпрос за цялостно саниране на сградите. Доколкото знаем има около 5000 кандидата за саниране, т.е. много от хората няма да имат възможност изобщо да имат достъп. Така че е много важно да се развиват повече фондове, повече постоянни програми за саниране. И това е само една от мерките."

В България няма разработени нискоразходни мерки. Програмите за фотоволтаични централи и соларни панели започнаха на 9 май.

"Те изключват изцяло възможността енергийно бедни семейства да участват. Въпреки че около 10 000 домакинства ще бъдат финансирани по тези програми. Първата фаза е за 60 милиона лева, общо ресурсът се очаква да е 240 милиона за следващите две- три години, но за съжаление има изискване за 30% съфинансиране от тази сума и първоначална инвестиция- разход, който едно бедно семейство не може да си позволи", коментира мерките Теодора Пенева.

Видинчани не правят изключение от общата тенденция да планират разходите си за отопление и да пестят:

"С климатик се отоплявах, една стая. Токът скъп, до миналата зима и ние сме били на дърва, но дървата станаха по- скъпи от тока... На въглища, с печка. Ние доста икономично сме карали. А и времето беше с нас. Ние сме отоплявали само едната стая, в която спим... С дърва, на село съм. Нямаме друго, пенсионери сме. Парно сме направили, камина правим и така се отопляваме. Над 30 кубика отидоха тази зима, защото мъжът ми е болен и трябва постоянно да е на топло. Палетите ги вдигнаха... С климатици се отоплявах, защото е по- евтино и по- бързо, не е трудоемко..."

През изминалия зимен сезон в община Видин са подадени 3996 заявления за помощ в пари и 815 заявления за помощ за отопление с електроенергия.  Помощта е отпусната съответно на 3194 лица за помощ в пари и 640 за електроенергия. Помощта е целева и е предвидена за отопление с твърдо гориво и с ел. енергия, каза Венцислав Боянов - директор на Регионалната дирекция "Социално подпомагане" във Видин:

"Всяка година със заповед на министъра на труда и социалната политика се определя новият размер на помощта. Доколкото чувам предстои доста  промени да настъпят в целевата помощ на отопление. Ще има промени в цялата законова уредба... Увеличава се броят на лицата, които имат право на този вид помощ, тъй като всяка година прагът се променя и достъпът до този вид помощ нараства."

Предимно с дърва се отопляват хората от селата в община Ружинци. Последните години някои от домакинствата са сменили печките с климатици. Общината няма голям горски фонд, за да може да предоставя дърва на домакинствата, а и няма как да си позволим да дадем дърва на 50 домакинства, а другите 1000 да не получат нищо, каза кметът Александър Александров. Мярката за домакинствата за закупуване на фотоволтаични системи и соларни панели е точно за хората от малките общини, смята общинският кмет:

"Тук трябва да се види как точно стоят нещата и сроковете за  кандидатстване, за да може повече хора да бъдат уведомени. Това, което аз успях да прочета, има определени изисквания за собственост на дома, за ползването на отопление на дърва или въглища и вече с предимство тези хора ще получат, може би, тези средства. Все пак тук се финансира 70% от стойността, която е 15 000, фотоволтаиците, които ще се използват за енергия, която захранва дома. Въпросът е дали хората ще имат тези 30% разлика. Пак опираме до едни средства."

Цялата тема може да чуете в звуковия файл:

БНР подкасти:

Вижте още

Възстанови ли се Северозападът след пандемията

Намалява броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Северозападна България. Към края на април те са 15 706, със 183 лица или 1,2% по- малко от март, а спрямо април миналата година те са по-малко с 1084 лица или 6,5%.  "При тази численост равнището на регистрирана безработица към края на месец април, изчислено на база данните за..

публикувано на 29.05.23 в 16:55

Жители на Славотин: Едно село няма ли училищен звънец, то е приключило

Днес ще посетим село Славотин в община Монтана. Намира се на 20 км от общинския център в местност с хубава природа. Жителите му са на възраст от 20 до 95 години, голяма част от които пенсионери. Според местните предания, името на селото идва от името на свинаря Славо. Преди години селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората..

публикувано на 26.05.23 в 16:07

Любен Добрев: Ситуацията е "прости им, Господи, и те не знаят какво правят"

Въпреки многократните заявки, че ще изпълнят първия мандат, ГЕРБ върнаха празна папка на президента. Първата политическа сила обяви, че е постигнала споразумение за кабинет с основния си опонент от "Продължаваме промяната-Демократична България".  Коалициите обещават 18-месечно управление, което ще реализира конституционна реформа. Безпрецедентната..

публикувано на 25.05.23 в 10:44

На 24 май- за силата на словото, книгите и грамотността

Отбелязваме един от най- хубавите български празници- Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. 24 май е дата, която ни обединява и ни кара да се гордеем с българския дух. Най- строгият учител е животът, а най- мъдрият учител е книгата до нас. Днешният 24 май е празник- символ на..

публикувано на 24.05.23 в 11:27

Ако обвиняваме младите, че не са добри, значи ние, възрастните, не сме се справили

В навечерието на Деня на българската просвета в "Посоките на делника" търсим отговор на въпросите: как да се справим с поколенческите различия между учители и ученици; може ли и как новите технологии и социалните мрежи да бъдат използвани в полза, а не във вреда, за обучението и възпитанието на съвременните млади хора; може ли по-старите поколения да..

публикувано на 23.05.23 в 14:06

Село Дреновец - живо и съвременно, с желание да задържи младите хора

Дреновец е най-голямото село в община Ружинци. То е красиво, съвременно, постоянно обновяващо се, с условия за спорт, култура и образование.  Селото има плодородна земя, изобилие от водни запаси, железопътен и шосеен транспорт, и всичко това в миналото и днес привлича хората да живеят тук. Все по-често се възстановяват къщи и хората си идват..

публикувано на 19.05.23 в 12:30

Христо Иванов: Хипотези, които изглеждат иначе екзотични, в момента са все по-възможни

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" отказа подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Между опитите за съставяне на правителство и безпрецедентните трусове в Прокуратурата, търсим отговор на въпроса, какво е бъдещето на политическия живот в страната?  Потърсихме за коментар Христо Иванов , политолог. Радио ВИДИН : Мария..

публикувано на 18.05.23 в 10:00