Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

На 24 май- за силата на словото, книгите и грамотността

3
Снимка: Радио Видин

Отбелязваме един от най- хубавите български празници- Денят на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, и славянската книжовност. 24 май е дата, която ни обединява и ни кара да се гордеем с българския дух. Най- строгият учител е животът, а най- мъдрият учител е книгата до нас. Днешният 24 май е празник- символ на родното и българското. Защо е важно да сме грамотни ? Грамотността е ценност, която помага на хората да общуват по-добре помежду си. Тя е изключително важно качество и необходимостта от нея не се изчерпва само с получаването на високи оценки в училище или на зрелостните изпити. В студиото на радио Видин гостува Елка Владимирова, дългогодишен преподавател по биология и химия в ГПЧЕ " Йордан Радичков" във Видин.

"Мисля, че е време пергаментът и интернет да си подадат ръка. Тук именно е и ролята на педагогическата наука, която развива нови теории в този аспект. Посочва се, че проблемът за достъпността на технологиите вече не толкова голям. По- скоро проблемът е с възможността те да се вградят и интегрират в учебния процес. Вече почти всички деца имат интернет и това не е проблем. Европейската комисия насочва и изисква информационните и комуникативни технологии да се използват като средство за учене през целия живот. В педагогически план, обаче има един доста сериозен въпрос, свързан с феномена на електронното обучение, а именно дали то ще има само допълнителни, подсилващи традиционното обучение функции или абсолютно фундаментално ще промени начина, по който учениците ще се обучават за в бъдеще ... Знанията на общността са резултат от индивидуалните знания и информация на отделните нейни членове. Благодарение на електронните учебни среди, се дава възможност за една комуникация и творчество на много потребители и тук вече можем да говорим за учене в мрежа ...  Ние се стремим да им създаваме среда за активно действие, взаимодействие, да използват възможностите за лабораторна и изследователска работа, като поставяме обикновено ученика в центъра на учебния процес. Четивната грамотност е фундамента на едно по общо понятие "функционална грамотност", която се отчита чрез редица международни тестове."

На 24 май попитахме видинчани какви книги предпочитат и трябва ли да има задължителна литература в училищата? 

"Четем предимно в интернет. По- интересни са ми книгите за психика, за философия. Аз съм чел някакви разкази, но вече съм спрял, преди много четях ... Децата вече малко четат, много малко четат, защото имат интернет. Те винаги се взират в него и дори някога учителите не могат да отговорят на техните въпроси. Аз съм много доволно от децата, от учениците. Те са прекрасни деца и могат. Всички деца могат, но си зависи от семейството. Семейството възпитава, а училището учи."- коментираха видинчани.

Книгите винаги са били неразделна част от живота на всеки грамотен човек. Купуват ли видинчани книги днес и какви са жанровете, които предпочитат? Разговаряхме с Елица Илиева, продавач- консултант в книжарница във Видин:

"Четат и то много четат всякаква литература- и българска и чужда литература, трилъри много се четат и по- лека литература. Въпреки инфлацията, книги се купуват. Учудващо е, но и младите хора много четат и купуват книги. Ивинела Самуилова много се купува, Владимир Зарев, романи за българския бит, има много такива напоследък."- обясни Елица Илиева.

На празничния 24 май деца от ломско училище раздават на жителите на града поздравителни картички с граматични правила и думи с правописни особености. Инициативата е на учениците от Първо основно училище "Никола Първанов" и е посветена на Деня на българската просвета и култура. Тя цели да пребори с растящата неграмотност, обзела обществото ни през последните години. Над 30 децата надписаха 300 честитки с думи, които често се грешат. С тях правилата на сложния български правопис ще достигнат до хората на централния площад  в града. Ефектът е двоен, защото пишейки ги за гражданите, учениците ги запомнят завинаги, каза за радио Видин Камелия Първанова, старши учител по БЕЛ в Първо основно училище "Никола Първанов", гр. Лом.

"Идеята я обмисляме от дълго време, докато достигне до този си вид. Това е нещо, което мислим с колегите от училището поне от две години. Всъщност слоганът "Пиши правилно, написаното остава" е на Института по български език, който ни призовава всяка година по повод 24 май да правим диктовки с ученици, като целта пак е същата да се пребори неграмотността."- каза Камелия Първанова.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала. 

БНР подкасти:

Галерия

Вижте още

Възстанови ли се Северозападът след пандемията

Намалява броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Северозападна България. Към края на април те са 15 706, със 183 лица или 1,2% по- малко от март, а спрямо април миналата година те са по-малко с 1084 лица или 6,5%.  "При тази численост равнището на регистрирана безработица към края на месец април, изчислено на база данните за..

публикувано на 29.05.23 в 16:55

Жители на Славотин: Едно село няма ли училищен звънец, то е приключило

Днес ще посетим село Славотин в община Монтана. Намира се на 20 км от общинския център в местност с хубава природа. Жителите му са на възраст от 20 до 95 години, голяма част от които пенсионери. Според местните предания, името на селото идва от името на свинаря Славо. Преди години селото се е намирало на друго място, където нямало вода и хората..

публикувано на 26.05.23 в 16:07

Любен Добрев: Ситуацията е "прости им, Господи, и те не знаят какво правят"

Въпреки многократните заявки, че ще изпълнят първия мандат, ГЕРБ върнаха празна папка на президента. Първата политическа сила обяви, че е постигнала споразумение за кабинет с основния си опонент от "Продължаваме промяната-Демократична България".  Коалициите обещават 18-месечно управление, което ще реализира конституционна реформа. Безпрецедентната..

публикувано на 25.05.23 в 10:44

Ако обвиняваме младите, че не са добри, значи ние, възрастните, не сме се справили

В навечерието на Деня на българската просвета в "Посоките на делника" търсим отговор на въпросите: как да се справим с поколенческите различия между учители и ученици; може ли и как новите технологии и социалните мрежи да бъдат използвани в полза, а не във вреда, за обучението и възпитанието на съвременните млади хора; може ли по-старите поколения да..

публикувано на 23.05.23 в 14:06

Какви са алтернативите за екологично отопление

38% от българските домакинства не отопляват поне една стая в жилището си, сочи проучване на WWF- България. Неправителствената организация проведе проучване сред домакинствата, отопляващи се на дърва, което имаше за цел да установи условията на живот, инвестициите за енергия, степента на зависимост от дървата за огрев, както и възможността за..

публикувано на 22.05.23 в 15:45

Село Дреновец - живо и съвременно, с желание да задържи младите хора

Дреновец е най-голямото село в община Ружинци. То е красиво, съвременно, постоянно обновяващо се, с условия за спорт, култура и образование.  Селото има плодородна земя, изобилие от водни запаси, железопътен и шосеен транспорт, и всичко това в миналото и днес привлича хората да живеят тук. Все по-често се възстановяват къщи и хората си идват..

публикувано на 19.05.23 в 12:30

Христо Иванов: Хипотези, които изглеждат иначе екзотични, в момента са все по-възможни

Коалицията "Продължаваме промяната-Демократична България" отказа подкрепа за кабинет с първия мандат на ГЕРБ-СДС.  Между опитите за съставяне на правителство и безпрецедентните трусове в Прокуратурата, търсим отговор на въпроса, какво е бъдещето на политическия живот в страната?  Потърсихме за коментар Христо Иванов , политолог. Радио ВИДИН : Мария..

публикувано на 18.05.23 в 10:00