Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Читалището в Бели извор подрежда етнографска сбирка

Снимка: Читалище Бъдеще Бели извор

Етнографска сбирка ще разказва историята на врачанското село Бели извор. Тя ще бъде подредена в сградата на бившето училище, която в момента се ползва от местното Читалище "Бъдеще". В музейния кът ще бъдат изложени предмети, свързани с бита и ежедневието, фотографии, оръдия на труда и други вещи от миналото. Етнографската сбирка ще носи духа на минали времена и ще връща посетителите назад във времето, обясни за Радио ВИДИН Ива Григорова, секретар на читалището.

"Ние сме започнали да събираме такива старинни неща, от бита, от някога... Да направим етнографска сбирка, да знаят децата за поминъка на селото... Ние се помещаваме в училището, имаме равеник, постлан на диван, имаме стара кошница, чепкало, шиник, кошле за слама. Полека-лека ще събираме да наредим. Имаме и половин щатна бройка за организатор на тази сбирка, отпусната от Министерството. То по принцип ни е отдаден вторият етаж за музей, да направим на училището, но стаите са в окаяно състояние... В крайна сметка ни трябва една стая да съберем нещата. Ние се помещаваме в класни стаи, на първия  етаж последната стая, така сме я предвидили нея да я направим. Ще я поосвежим, ще я понаправим и ще наредим етнографската сбирка..."

В края на месец юли Читалище "Бъдеще" ще организира и традиционния фолклорен фестивал "Белите нощи", допълни Ива Григорова.


Вижте още

Община Видин ще кандидатства за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион

Местната управа във Видин ще кандидатства по Националния план за възстановяване и устойчивост за обновяване на сградите на гребната база и градския стадион. С решение на Общинския съвет беше дадено съгласие при санирането на двете сгради да има собствен принос, който да е до 10% от стойността на бюджета за ремонтите. Търгове с тайно наддаване ще..

публикувано на 29.05.23 в 17:09

Ясен е победителят в Националната кампания "Зелено четене"

Приключи Националната кампания "Зелено четене", която за поредна година избра Видин за един от 8-те града в страната, където се провежда. В рамките на кампанията много български автори дариха свои книги, които жители на градовете-участници намираха на различни зелени локации.  Това е третото издание на "Зелено четене", а за пръв път във Видин лично..

публикувано на 29.05.23 в 13:28

Може ли да са опасни детските играчките и как да ги избираме?

В навечерието на Деня на детето на дневен ред пред всеки родител изниква въпросът "Какъв подарък да купя на детето си?" Пазарът от своя страна е богат от към избор на най-различни играчки, но много често зад оригиналната им визия се крие и сериозна опасност за здравето на детето.  Много е важно, когато избираме стоки за деца, включително и играчки,..

публикувано на 29.05.23 в 12:30

Завършена е плочата за паметника на Пилон "Рожен"

Приключи изработката на плочата, която ще бъде в основата на новия Паметник на Обединението - 111-метровия пилон "Рожен" в Родопите. Монументът изобразява картата на България, а на него са вдълбани двайсет и осем послания от 28-те административни области в страната.  Дизайнът и проектът са на каменоделецът, скулптор и завеждащ работилницата в..

публикувано на 29.05.23 в 11:53

Отбелязваме 173 години от въстанието в Северозападна България

На днешната дата през 1850 избухва въстанието на българския Северозапад, в което големи групи селяни излизат на бунт. Видин, Белоградчик, Раковица, Лом, Грамада, Старопатица, Урбабинци и  още  десетки  села въстават и зле въоръжени или изобщо невъоръжени селяни с хиляди се стичат към сборните пунктове. Това въстание срещу османската власт е..

публикувано на 29.05.23 в 11:36

В "Музикална зона" слушаме ZAZ

 Френската певица ZAZ, чието име е Изабел Жофруа, е истинско явление в музикалната индустрия през последните години заради изключителното си сценично присъствие и специфичния си, леко дрезгав глас. Изабел започва като свободен артист с улични изпълнения на джаз, соул и френски шансони. Когато се мести да живее в Париж през 2006 г., Изабел започва..

публикувано на 29.05.23 в 10:50

Величието на човешкия живот започва оттам, откъдето започва вярата във вечността

В седма неделя след славното Христово Възкресение, Църквата възпоменава в почит Светите Отци от Първия вселенски събор, състоял се в 325 г. "А вечен живот е това, да познават Тебе, Едного Истиннаго Бога и пратения от Тебе Иисуса Христа" (Йоан. 17:3). "Седмата неделя след Пасха Църквата е посветила на  борбите против арианството..

публикувано на 28.05.23 в 08:00