Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Читалището в Бели извор подрежда етнографска сбирка

Снимка: Читалище Бъдеще Бели извор

Етнографска сбирка ще разказва историята на врачанското село Бели извор. Тя ще бъде подредена в сградата на бившето училище, която в момента се ползва от местното Читалище "Бъдеще". В музейния кът ще бъдат изложени предмети, свързани с бита и ежедневието, фотографии, оръдия на труда и други вещи от миналото. Етнографската сбирка ще носи духа на минали времена и ще връща посетителите назад във времето, обясни за Радио ВИДИН Ива Григорова, секретар на читалището.

"Ние сме започнали да събираме такива старинни неща, от бита, от някога... Да направим етнографска сбирка, да знаят децата за поминъка на селото... Ние се помещаваме в училището, имаме равеник, постлан на диван, имаме стара кошница, чепкало, шиник, кошле за слама. Полека-лека ще събираме да наредим. Имаме и половин щатна бройка за организатор на тази сбирка, отпусната от Министерството. То по принцип ни е отдаден вторият етаж за музей, да направим на училището, но стаите са в окаяно състояние... В крайна сметка ни трябва една стая да съберем нещата. Ние се помещаваме в класни стаи, на първия  етаж последната стая, така сме я предвидили нея да я направим. Ще я поосвежим, ще я понаправим и ще наредим етнографската сбирка..."

В края на месец юли Читалище "Бъдеще" ще организира и традиционния фолклорен фестивал "Белите нощи", допълни Ива Григорова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

С "Тоска" се открива деветото издание на "Опера на върховете" в Белоградчик

За девета поредна година Белоградчишките скали ще се превърнат в оперна сцена и ще посрещнат световно известни артисти. Седем постановки ще бъдат представени на започващия днес фестивал "Опера на върховете - Белоградчишки скали", каза директорът на Софийската опера и балет акад. Пламен Карталов.   "Започваме с огромна увереност и благодарност за..

публикувано на 02.08.24 в 11:15

Златотърсачите се събират на Национален събор край Враца

Златотърсачите на самородно злато ще се съберат на Национален събор тази събота, 3 юли, в местността Леденика във Врачанския Балкан. Проявата е най-голямата по рода си у нас. Освен хора от цялата страна, се очакват гости и от други европейски държави. В рамките на събора са предвидени различни състезание за мъже, жени и деца, обясни за Радио ВИДИН..

публикувано на 01.08.24 в 15:50

Парад на ретро автомобилите за осми път във Видин

За осми пореден път  Видин става притегателно място за ретро автомобили. Ретро парадът   "Vintage Vehicles Vidin 2024"  е част от културния календар на Община Видин и   всяка година привлича все повече гости, не само от Видин и областта, но и от други градове, дори от чужбина. Събитието наистина е колоритно, различно и открояващо..

публикувано на 01.08.24 в 13:05

"Олимпийски ден" организират във видинското село Гъмзово

В разгара на Олимпиадата във видинското село Гъмзово се готвят да проведат тази събота инициатива, свързана със спортните игри. Идеята идва след като Тихомир Петков, който е женен за родената в Гъмзово Вероника Димитрова, участва в щафетата, пренасяща олимпийския огън. Младото семейство живее в Ница, Франция. Именно в съседния град Грас Тихомир носи..

публикувано на 01.08.24 в 13:00

В "Музикална зона" на 01 август 2024 слушаме духови оркестри – 4 част

През 70-те и 80-те години наминалото столетие, духовите оркестри на Ню Орлиънс преживяват своеобразен ренесанс, като към традиционните стилове се добавят елементи на фънк, хип-хоп и боп. През 90-те хип-хопът окончателно оформя звука на съвременните духови оркестри. Традицията процъфтява в известен смисъл, тъй като продължава да предава опита на..

публикувано на 01.08.24 в 09:00

Съгласувателни процедури бавят ремонта на видинския катедрален храм

Изключително бавно вървят ремонтно-реставрационните дейности по сградата на катедралния храм "Св. Димитър" във Видин. Причината - сложността на възстановителните работи и съгласуването с Националния институт за недвижимо културно наследство на всяка процедура, обясни експертът по управление на собствеността и финансов ревизор във Видинснска света..

публикувано на 31.07.24 в 16:30

Започва новият археологически сезон в Рациария

Новият археологически сезон започва от утре в античния град Рациария край село Арчар. В продължение на три месеца екип от над 50 души ще проучва римските императорски терми, които са най-големите на територията на България. Археолози започнаха спешни спасителни разкопки в най-големия некропол на Рациария 400 000 лева са осигурени от..

публикувано на 31.07.24 в 16:14