Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нашите политически кръжоци са безкрайно зависими от външни сили

Любен Добрев: Ситуацията е "прости им, Господи, и те не знаят какво правят"

Лакмусът са местните избори, на тях ще се види какви са били договорките

Снимка: Радио ВИДИН
Въпреки многократните заявки, че ще изпълнят първия мандат, ГЕРБ върнаха празна папка на президента. Първата политическа сила обяви, че е постигнала споразумение за кабинет с основния си опонент от "Продължаваме промяната-Демократична България". 


Коалициите обещават 18-месечно управление, което ще реализира конституционна реформа. Безпрецедентната ситуация на политическата сцена продължава да се задълбочава на фона на войната в съдебната система. 

Ще се осъществи ли обещанието за разум, което новите партньори представиха като основен мотив за обединението си?

Темата дискутирахме с политическия анализатор Любен Добрев.

Радио ВИДИН: Безпрецедентната ситуация, която колкото се мени, толкова май си и остава същата. Въпреки многократните обещания на ГЕРБ, партията не предложи собствен кабинет. Изненадан ли сте?

"Ще коригирам - не е безпрецедентна, а иновативна. Нека използвам по-европейската риторика. На този етап ще се огранича само с едно - прости им, Господи, и те не знаят какво правят.

Радио ВИДИН: Наистина ли е така? Не знаят?

"В момента сме изправени пред много интересна ситуация, която реално не почива нито на научна, нито на политическа, нито социална, никаква логика. В този контекст е безкрайно трудно да се коментира каквото и да е. Всеки ден получаваме тотално потвърждение за неща, които всички ние си мислим. В този контекст аз се чудя как да коментирам, по-скоро мога да задавам въпроси, на които да се опитвам, на база на това, което ми се поднася, да отговарям. За съжаление, безкрайно много объркващи са жестовете и хвърлянията наляво и надясно. За да се опитаме да си обясним някои неща, трябва да погледнем нещата такива, каквито са. В България политическата класа не представлява политически партии, а клубове по интереси. Ако погледнем нещата от гледна точка клубовете по интереси, нещата ще се избистрят. Почти непосредствено след като приключиха изборите се видя разпределението на силите. В публичното пространство и в интернет се носеха такива коментари, че ще има някакъв брак. Че няма да е по любов, няма да е, явно беше, че ще е по сметка. Въпросът беше, коя ще е булката в брака. Явно ще се менкат. Ротацията отваря нови приноси в съвременния политически живот и съвременната политическа философия. В тази връзка първоначално имаше не по-малки шансове за съставяне на правителство, отколкото сега, между ГЕРБ и останалите три формации. Не визирам "Възраждане", защото тяхната позиция е за самостоятелно управление. Почти беше ясно, че има не малка вероятност да се направи едно такова коалиционно правителство. Тогава тръпка беше не толкова дали ще успеят да направят, колкото как г-жа Нинова ще успее да убеди електората си, че са направили нещо. Тук идеята, догадките, бяха как ще оправдае жеста за защита на националните интереси. Това се пренесе в другата половина. Това, което първоначално изглеждаше като лек шок за хората, опитващи се да разсъждават и да анализират нещо, беше как общо взето в 12 без 5 БСП и ИТН се отдръпнаха от тази идея. Явно са имали вече информация, която се оказа шокова, такова ми е усещането. Това нещо, което в момента наблюдаваме, е нещо, което затвърждава и друго мнение. Последните няколко избора имаме все по-малка и по-малка избирателна активност. Тогава част от отговора на хората, които не отиват до урните, беше: "Какво да правя там, от мен нищо не зависи". Избирателят това, че хвърля гласа си в урната, не означава нищо. Действията на ПП и ГЕРБ в момента затвърдиха това нещо. В крайна сметка хората, които са гласували за тези две формации спокойно могат да си зададат въпроса, оти урочаваме жабетата?"

Радио ВИДИН: Това са втори поредни избори, които ГЕРБ печелят. Борисов нямаше смелост както сега, така и преди, да предложи правителство на ГЕРБ. Първият път беше компромис с Габровски, сега пък след седмица обещания, приказки, а накрая нищо. Такава ситуация според мен разочарова избирателите. Промяната пък беше създадена под слогана за изчегъртване, за разправа, за наказание на Борисов. Такива неща обезсърчават хората.

"Всичко това затвърждава съмненията в част от българите, че нашите политически кръжоци са безкрайно зависими от външни сили. Иначе няма друго разумно обяснение. Аз се сещам как един от българските министри в служебното правителство каза, че проектозаконът, който е внесен в Народното събрание, е много добър, защото бил съгласуван с "Козяк".

Радио ВИДИН: При предишното Ви гостуване казахте, че ще има правителство, когато от "Козяк" се произнесат. Това е адресът, на който се намира американското посолство. Аз стигам до заключението, че може би чуждото влияние не е толкова голямо, колкото нашата политическа класа има този манталитет винаги да търси одобрение, да козирува на Големия брат.

"Това даже не е толкова страшно. За мен нещата по-страшни от гледна точка на това, че ние загиваме като нация. Не може 30 години да нямаме национална идея, идеал. Не може членството в Шенген и Еврозоната да бъде национална идея. Не го разбирам, няма как да го разбера. Освен това, в момента в света от трийсетина години се води ожесточена война, която е на друг фронт. Такива конфликти като Африка, арабския свят, между Русия и Украйна, са съпътстващи една много по-голяма война - войната за ценностна система, войната на ценности. Ние губим облика си като нация, ние изчезваме като нация, тъй като в това, което се опитват в този глобален свят с тези глобалистки идеи, всички тези неща, които прокарва Сорос като стожер на глобализма, водят до изчезването на нациите. Такива неща като патриотизъм, родова памет, национална идентичност, това са мръсни думи. Стана мръсна дума да кажеш "аз съм мъж" или "аз съм жена". Тук са ми опасенията. Това, че ти, поставяйки се в позиция на слугинаж - естествено, че ще слушаш какво ти казват. Оправдания от типа на "ние сме малки, от нас нищо не зависи" просто не са верни. В световен мащаб ние сме достатъчно мижава държава - и като територия, и като население, да не говорим като индустрия. Допреди 30 години бяхме в топ 30 на индустриалните държави, а в момента сме топ минус 250. В рамките на Евросъюза ние сме на десето място от трийсетина държави. Далеч не сме толкова малки и толкова безлики".

Радио ВИДИН: Доста се спекулира по темата, но нашето общество категорично е проевропейско.

"Ние сме си европейци, какво значи проевропейци? Не сме азиатци".

Радио ВИДИН: Вие споменахте за слугинаж. Това е, което притеснява хората. Никой не иска, поне според мен, България да излиза от Европейския съюз, от НАТО, няма как да сме център на нищо. Да си спомним, че партията на Борисов наложи ветото над Македония. Една вечер някой от партийните дейци, може да е бил Георг Георгиев, каза че няма да го вдигат. Намеси се лидерът и на следващия ден беше вдигнато (б.авт. - ГЕРБ подкрепи вдигането). Общо взето едни такива тънки моменти, в тях има някои детайли, които говорят за чуждо влияние.

"Естествено, тъй като в момента в България връх вземат привържениците на глобализма. За хора, които не са живели в България, нямат нищо останало българско в тях, онзи ден ми беше страшно смешно, че г-жа Габриел е "страшно чиста, защото десет години е живяла извън България", т.е. всички, които сме тук, сме маскари. Много готино звучи, ама на мен не ми е приятно. Неистовите усилия именно на правителството на Кирил Петков за сваляне на това вето..."

Радио ВИДИН: Което аз лично смятам, че беше историческо предателство - подминато и заметено под килима от медиите.

"Идеята на глобализма е национализъм, национално чувство, достойнство, родова памет, тези неща да ги няма. Вижте какво празнуват нашите деца - Хелоуин, тези светии, сутрин трябва да се събуждаме с молитва: "Да живее ЕС, НАТО и Байдън". Иначе няма да сме европейци".

Радио ВИДИН: Наскоро в разговор с политически анализатор, същият ми каза, че когато ситуацията стана изключително напечена, политиците прехвърлят отговорността към експерти. Оставам с впечатлението, че в нашата страна има купища експерти. Мария Габриел и акад. Денков представиха странен кабинет. Звучи несериозно - малко е времето за промяна.

"Това е дъвка - експертното правителство, която се хвърля в политическото пространство, разчитайки че хората са достатъчно прости и глупави. Значи всички други правителства, които не са били експертни, какво правят там? След това чух още една такава мъдра мисъл - конституционно правителство. Какво, всички други са противоконституционни ли? Същото е и с експертизма. Експертиза дава ТЕЛК. Експертно решение дава ТЕЛК. Какво значи експертиза?"

Радио ВИДИН: А какво значи независими експерти? Така, като гледам, всички са партийно обвързани.

"Независим означава, че от него нищо не зависи".

Радио ВИДИН: В България си зависи от Вожда.

"Това са едни такива дъвки, които просто се хвърлят в публичното пространство. Аз не случайно започнах, че това са неща, които можем да си ги обясним с това, че не говорим за политически партии. С теб сме коментирали какво значи политическа партия от гледна точка на философската и политическата наука. Това са такива кръжоци по интереси. Изхождайки от тази позиция, 99% от нещата си идват на мястото".

Радио ВИДИН: Да погледнем, например, Мария Габриел. Нищо лично, както се казва, но първото - еврокомисари имат всички държави. Представят ни я като дете-феномен, с изключително дълбоки връзки в европейската политика.

"Това си е длъжност. Идеята е, че всичко трябва да се взима еднакво, с право на вето, всеки има право на един такъв представител. Какво значи тази структура? Тя е тотално измислена. Някой да я избира? Ние гласуваме за европарламент, но за Европейската комисия някой избира ли ги? Това са фигури, сложени да изпълняват определени, да не казвам, поръчки, макар че и така може да се каже. Ние сме имали и други хора със CV".

Радио ВИДИН: Изглежда, че Борисов добре си изигра картите по посока на евроатлантизма. И вчера Кирил Петков отново повтори, че жената е тази обединителна фигура. Цялото му връщане на сцената - 1-2 години той беше по чукарите, по джипката, не го бяхме виждали с месеци. Завърна се, за да води преговорите със съперника. Как си го обяснявате?

"Той реално от една година се е завърнал. Както казват хората - най-доброто предстои. Понеже стана въпрос и за г-жа Габриел, аз много се бях притеснил, знаеш, тя беше освободена от позицията еврокомисар. Казах си, че тази жена остава без работа, как ще си храни семейството... Добре, че я направиха ротационен премиер".

Радио ВИДИН: Цялата формула не вдъхва доверие. В Израел не постигна успех, защото когато властта трябваше да бъде поета от Бени Ганц, това не се случи. Може ли такава формула да бележи успех? Двете партии, които в никакъв случай не са в коалиция, както казват те...

"Няма такова нещо. Има коалиция, това е формула. Разговори могат да се водят и в кафенето. Когато става въпрос за водене на държавата, има политики, не водене на разговори. Всички останало е прах в очите на хората. Говорейки за държавно управление и политика - какъв да ти е разговорът, той е политически. Тук не можеш да си говориш за времето, за чая, какво прави балдъзката. Говори се за политика, политики, единственото, което в момента дъвчем, е приемането на еврото и цялата съдебна реформа, която опира върху смяната на Гешев и контрола върху главния прокурор. Това ли е съдебна реформа? Ще махнем този Гешев, ще дойде друг. Вече имаме няколко Гешевци".

Радио ВИДИН: Обвинител №1 пусна доста тревожни записи. 

"Направо се разтревожихме и разтреперихме. Самият факт, че измъкнаха едно обвинение от 12/13 година, десетгодишна история срещу Делян Добрев... Къде спа тази Прокуратура? Какво е това дело за неупражнен контрол? Всеки един ръководител може да се обвини в едно такова нещо. Директорът на Детската градина, ако някое дете се напишка, може да бъде обвинен, че не е упражнител контрол. Не искам да коментирам, искам да задавам въпроси".

Радио ВИДИН: Най-често най-простото обяснение, най-първосигналното, е вярно.

"Винаги е така".

Радио ВИДИН: Влизането на Борисов отново в голямата игра, раздвижването в Прокуратурата, всички тези сигнали, целият този цирк, а накрая ГЕРБ се отдръпнаха. Изведнъж стигаме до задължителното извършване на съдебна реформа. Стигаме обаче до Барселонагейт, до обвиненията на Васил Божков.

"Това ще бъде от ден до пладне. В България всичко е за три дни. За мен, тъй като все още не е сигурно, че ще има правителство, макар да е заявено - може да не се случи гласуването. Дори много малък процент, но има вероятност и да не мине номерът. Ако мине, за мен лакмусът са местните избори. Там ще видим какви са били договорките. Извинявайте, но ПП и ДБ са коалиция, но на местните избори единни кандидати ли ще издигнат? Не забравяйте, че местната власт е възлова. Животът на хората зависи от кмета, а не от Кирчо и другия".

Радио ВИДИН: Това не обърква ли сметките за местната власт? Изборите са сравнително скоро. Представят правителство за над година и половина.

"Нека да кажат хората. Нека всеки си погледне в джоба и да гласува по джоба си".

Радио ВИДИН: Колкото повече се променят нещата, толкова повече си остават същите: все познатите обещания за разправа с миналото, но не стигаме доникъде.

"Лов, риболов и политика - това е едно и също".

Радио ВИДИН: Защо не се осъществи изчегъртването на ГЕРБ, за разправата с Борисов?

"Трудно, трудно. Всичко е от едно котило. Въпросът е, кой колко ще вземе от баницата. Дали тя ще е постна, с мръвка..."

Радио ВИДИН: Тези събития, които са на фона на войната в Прокуратурата, очаквате ли най-накрая да оправим съдебната система?

"Не. Въпросът е да не е Гешев. Не очаквам. Освен това, вижте, Прокуратурата е държавен обвинител. Тя винаги и при всяка една ситуация - в нея ще има нещо политическо, защото тя реално трябва да защитава идеите и принципите на държавата и държавността, а тя се определя от парламент и правителство. Да кажем, че в Прокуратурата няма да има никакви политически елементи, за мен е несериозно. Въпросът е съдът и съдебната система като цяло да бъдат извън политиката".

Радио ВИДИН: Рано или късно, отново ще се ходи до урните. Задавам си често въпроса: "Има ли смисъл в цялото това упражнение?". Като хора, разбира се, трябва да упражним правото си на глас. Избирателят обаче получава едно и също: гръмки приказки, последвани от исторически компромиси. Ще се покачи ли избирателната активност?

"Не, но би трябвало. Колкото и да звучи парадоксално, това е единственият демократичен начин. Единственият начин, ако не е Майдан, Цветна революция, които да сменят посоката, политиката, това са си изборите. Аз не искам да отиваме към каквато и да е революция. Призовавам българите, дори разочарованите, отидете, преглътнете, пък гласувайте, поне после да има кой да псувате".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00