Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Колоездачи от шест държави участват във Велообиколката на Северозапада

4
Снимка: Любо Андреев


За трета поредна година Чипровци е домакин на Велообиколката на Северозапада. 350 участници от страната и чужбина се пуснаха по мартрушите от 45, 75 и 105 километра на територията на областите Монтана и Видин. 

Еленко Еленков е един от организаторите на Велопохода:

"Правим го за трета година. Радваме се, че сме го превърнали в традиция и ще продължаваме да го организираме все по-добре. Имаме участници от Великобритания, Франция, Албания, Нидерландия, Румъния и Сърбия."

Стефан Чолаков е от София и за първи път участва в обиколката на Северозапада.

"Изглежда всичко нормално като природа и като условия и се моля да няма дъжд, това е. По-организирано и по-сериозно карам от около 6-7 години. Бих казал, че не съм болен на темата, а съм настинал. Т.е. обичам да карам, но не съм от тези фракции, където трябва да правят по 100-150 километра със скъпите колела. Просто при мен забавлението е на първо място."

Антония Светлинова е родена в Монтана, живее в София и за втори път е един от участниците.

"Подкрепям всякакъв тип инициативи, които се случват в нашия край и смятам, че трябва да има повече такива, които наистина да показват и на хората извън тази област колко красив е нашият край и колко хубави неща могат да се случват тук."

Кметът на Чипровци Пламен Петков е доволен, че балканското градче отново събира малки и големи велосипедисти.

"Хареса ни и решихме да стане ежегодно. Виждате, че се получава. Всяка година има все повече и повече участници."

Финалът и награждаването е тази вечер, от 18:00 часа в село Митровци, където ще има изненади за участниците.


По публикацията работи: Виктория Топалска

Галерия

Вижте още

Снимката на 27 септември 2023 година

Новата ваксина срещу COVID-19 вече е налична в Регионалната здравна инспекция във Видин.  Ваксината може да бъде поставена в имунизационния кабинет на здравната инспекция или при личните лекари.  Централната избирателна комисия изтегли номерата на партиите и коалициите в бюлетината за гласуване за местния вот на 29 октомври. Жребият беше..

публикувано на 27.09.23 в 18:00

"Нощ на литературата" в Монтана

"Нощ на литературата" е инициатива, която се провежда по едно и също време в различни европейски градове.  България се включва за единадесета поредна година в един от най-вълнуващите формати за популяризиране на съвременната европейска литература. Известни личности ще четат откъси от съвременна европейска поезия и проза, публикувана..

публикувано на 27.09.23 в 14:37

Полицията иззе дрехи и обувки от магазин в Криводол

Служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в Областната дирекция на МВР във Враца иззеха стока от магазин в Криводол . Проверката е извършена вчера, 26 септември.  Криминалистите установили, че в обекта се извършва търговия с дрехи , носещи името и логото на търговски марки, без съответното разрешително от представителя на..

публикувано на 27.09.23 в 11:45

Ученик от Мездра получи награда за достойна постъпка

Кристиян Панов , ученик в IV "б" клас на Основно училище "Св. св. Кирил и Методий" в Мездра получи грамота от началника на Районното управление в града, в присъствието на директора на учебното заведение Галя Богданова. Отличието му беше връчено за извършена от него достойна постъпка. Момчето е намерило и предало изгубено портмоне с пари на..

публикувано на 27.09.23 в 11:32

Библиотеката във Враца представя изложба за първата Мис България

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа . По повод празника врачанската библиотека отправи покана за документална изложба, посветена на първата Мис България - Люба Йоцова. Това обясни за Радио ВИДИН  Калина Тодорова от отдел "Краезнание" в културната..

публикувано на 27.09.23 в 09:48

Симфониета Враца отбелязва с концерт две кръгли годишнини

По инициатива на кмета Калин Каменов и с подкрепата на диригента на Симфониета Враца - Христо Павлов, във Враца ще се проведе спектакъл, с участието на популярни изпълнители.  Концертът е посветен на 100-годишнината от рождението на врачанката Радосвета Бояджиева - първата жена диригент в България и 50-годишнината от създаването на..

публикувано на 27.09.23 в 09:32

Инициативна група помогна за ремонта на храма в Гаганица

Ремонтиран е храмът в Гаганица . Група ентусиасти, чиито корени са от населеното място, се обединяват около каузата да помогнат за обновяването на църквата "Свети Георги Победоносец" в берковското село, обясни Пламен Гергов , жител на Гаганица:  "Отстранени са течовете от покрива. Една част от фасадата вътре, по-точно лявата, беше станала на..

публикувано на 27.09.23 в 08:26