Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възстанови ли се Северозападът след пандемията

Снимка: Радио ВИДИН

Намалява броят на регистрираните безработни в Бюрата по труда в Северозападна България. Към края на април те са 15 706, със 183 лица или 1,2% по- малко от март, а спрямо април миналата година те са по-малко с 1084 лица или 6,5%. 

"При тази численост равнището на регистрирана безработица към края на месец април, изчислено на база данните за икономически активно  население от преброяването през 2021 година е 11,5 процента като намалението спрямо  предходния месец е с 0,1 пункта, а спрямо април с 0,8 пункта. Въпреки това равнището на безработица в Северозападна България продължава да е високо в сравнение с това  за страната като към края на април е 5,2 процента. В региона се запазва тенденцията предлагането на работна сила да е по-голямо търсенето, което и обуславя неравновесието на пазара на труда. За едно свободно място на пазара на труда се конкурират 11 безработни лица за област Видин, 10 за област Враца и 12 за област Монтана", каза каза Светла Узунова- директор на Дирекция Регионалната служба по заетостта - Монтана, която отговаря за региона. 

Към края на април в 12 общини в региона от общо 32 общини, равнището на безработица има леко увеличени спрямо месец март. Това са общините Макреш, Бойница, Кула, Димово, Брусарци, Мизия, Вълчедръм, Белоградчик, Якимово, Мездра, Оряхово и Лом.

"Търсенето на работници се засилва по време на активния сезон. Това е основно за нуждите на селското стопанство, хранително- вкусовата промишленост, строителството, туризмът и други", допълни Светла Узунова.

Най-много се търсят общи работници в туризма, селското и горското стопанство, строителството, шофьори. Към момента Бюрата по труда могат да сключват договори за обучения на възрастни - осигуряване на обучения и работа за позиции, които изискват определена професионална квалификация и професионални обучения по заявка на работодатели.

Бизнесът в Монтана, а и не само в Монтана има остра нужда от административна подкрепа от държавата, не са финансова, смята заместник кметът на Монтана Диман Георгиев. 

"Икономиката на един малък град като Монтана е функция на икономиката на държавата. Въпреки че, ако съпоставим Видин, Враца и Монтана Монтана може би е с най-добри показатели икономически като експорт, разбира се, на произведени стоки в града. Възстанови се икономиката, успешно, надявам се, а и това, което се вижда нещата са в ритъм. Дотолкова доколкото държавата ще съумее да създаде правителство, да се гласуват бюджети за Общините, за да може и всичките администрации, държавни и общински, да могат да бъдат в полза и на бизнеса както трябва. Те и сега са, но са особено затруднени поради липсата на бюджети. Безработицата в Монтана на практика почти не съществува от гледна точка на това, че има недостиг категоричен на квалифицирана работна ръка, има доста предприятия в самия град, които са в топ сто на държавата, а това са "Крос", "Монбат", завода за фитинги, консервите "Компас", военния завод "Емко" и много други малки и средни фирми, които съществуват благодарение на този едър бизнес", каза Диман Георгиев.

видин айхоф бизнес работаРаботници се търсят в машиностроителния бранш, в строителството също има недостиг. От Плана за възстановяване и устойчивост има предвидени средства за Монтана, но законодателството не е пригодено така че да бъдат отпуснати тези средства, допълни заместник кметът на Монтана:

"На този етап нещата са в реална хипотеза. Виждате какво става в държавата, нищо не може да кажем докато не видим, че има правителство и гласуван държавен бюджет, а знаете, общинските са функция на държавния."

Пандемията изненада всички, тя беше и доста продължителна, това се отрази зле на региона. Видинските фирмите се възстановиха, макар и по-бавно, каза председателят на Общинския съвет във Видин Генади Велков. 

"Най-трудно беше възстановяването във фирмите, които имат питейни заведения, защото те бяха и най-пострадали и фирмите, където имаше голямо струпване на хора на едно място където по-лесно ставаше заразяването с ковид вируса. Повечето от тях минаха дистанционно, но има и производствени фирми, при които това беше невъзможно да се случи и това се отрази доста зле на тяхното развитие като фирми. Прави ми впечатление, че в момента почти вече не се усещат последиците от ковид пандемията. За това помогна особено на заведенията и намаленият ДДС, което изигра своята роля, според мен и най- вероятно ще бъде увеличен, което е и правилно. Хубавото е, че в региона имаме няколко нови предприятия, като това предприятие в бившата бирена фабрика, които набират хора и където ще работят не малко хора. Имаме разширението на фабрика "Команд", имаме разширението, което започна немското предприятие "Технологични системи". Така че ще има нови и нови работни места и аз по-скоро съм притеснен дали ще се намерят хора за тези работни места, защото има глад за специалисти в такива ниски категории като заварчици, шлосери, дърводелци, специалисти в този клас, строителни работници. Хубаво е, че в момента и гимназията "Васил Левски" и филиалът на русенския университет започват вече да произвеждат кадри."

Подготовка в учебните заведения във Видин всяка година получават между 30 и 50 инженера от Видин. Развитието на Видин ще бъде подето от видинските фирми, те са активни и работят добре, заяви още Генади Велков.

"Притеснително е, че това в този прословут План за възстановяване и развитие, т.е. за възстановяване от ковид пандемията и за развитие на регионите, за да се избегне и да се намали различието в икономическото развитие на отделните региони. Ние го проспахме този момент, Видин го има включен само с едни 600 хиляди лева целево за подмяна на част от осветлението на някои улици и тези пари вече са сигурни. За съжаление няма предвидени целеви пари за болницата, примерно, няма целеви пари за пътища, няма целеви пари за саниране. В момента имаме около 40 блока, които са подали и одобрени за саниране, което би било чудесно още 40 блока във Видин да бъдат санирани, да изглеждат по- добре, да имат по-ниски сметки. Няма го предвидено това в Плана за възстановяване и развитие. При предвидени около 150 милиона за Северозападна България мисля, че Видин трябваше да се пребори и да бъде включен в този план, целево, примерно, 5 милиона за болницата, 10 милиона за саниране, да  бъде гарантирано, че тези пари са сигурни. Защото сега тези 40 блока във Видин ще се съревновават с всички блокове в цялата страна", допълни председателят на Общинския съвет. 

По отношение на строителния бранш сега цените на  строителните материали започват да се стабилизират и дори да падат, посочи Генади Велков. На фирмите, които санират блоковете, беше разрешено да получат до 15% актуализация заради поскъпналите материали:

"СМР-ата на повечето от блоковете са правени 2019 година, а се сещате от 19-а година досега каква е разликата в цените на повечето материали. Това беше глътка въздух за строителните фирми, въпреки че някои ги направиха на загуба блоковете, но все пак ги направиха, защото имаха договори, за което заслужават само уважение." 

Още по темата може да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Стоил Цицелков

Стоил Цицелков: Сценарият на дълбоката държава излезе извън коловозите на кукловодите

Кабинетът "Желязков" не получи одобрение.  Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет с втория и третия мандат?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическото статукво дискутираме с изборния експерт Стоил Цицелков. Радио ВИДИН :..

публикувано на 04.07.24 в 10:00

Европа ни отряза за еврото - какви са реакциите у нас?

Преди дни стана ясно, че приемането на еврото в България със сигурност се отлага. Страната ни ще поиска извънреден конвергентен доклад догодина, като очакванията на Министерството на финансите са да покрием критериите за членство в еврозоната в края на 2024 г. Най-ранната дата за присъединяване на България към еврозоната се очертава 1 януари..

публикувано на 03.07.24 в 10:45

Проф. Маруся Любчева: Преодоляването на кризите започва от знанието

В нестабилен, несигурен и страдащ от редица кризи свят живеят съвременните общества. Подготвени ли сме да се справим и как да овладеем заплахите, които ни притискат? В "Посоките на делника" потърсихме мнението на проф. Маруся Любчева, университетски преподавател, бивш народен представител и евродепутат : "Обществото ни наистина се намира в една..

публикувано на 02.07.24 в 13:35

Климатичните промени ще доведат до нарастване на бедността

В България всеки пети човек е беден - страната ни е на дъното на класацията за издръжка на живот в Европейския съюз. У нас се очаква увеличение на реалните цени в цялата икономика, което вероятно ще доведе до значително намаляване на реалните доходи и до увеличаване на бедността за домакинствата. Доходите също ще се променят - приходите от..

публикувано на 01.07.24 в 14:45

Делейна - селото с бистри извори и сърцати хора

Днес ще посетим село Делейна в община Брегово. Намира се на 25 км от Видин и само на километър и половина от границата със Сърбия.  Селото води началото си още от римско време. Споменава се за първи път под името Даляйна в турски данъчен регистър от 1560 г. По време на турското робство селото се е намирало на 2 км на изток от сегашното си..

публикувано на 28.06.24 в 16:52

Тома Ушев: Скептиците първи ще кажат, че България без евроатлантизъм огън ще я гори

Обречена ли е възможността за съставяне на редовен кабинет?  Ще продължи ли да се задълбочава политическата криза в страната?  Какви трябва да бъдат приоритетите пред 50-тото Народно събрание?  Политическата ситуация дискутираме с  Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Как стигнахме дотук, това се чудя? Според..

публикувано на 27.06.24 в 10:00

Можем ли да си позволим пълноценна лятна почивка?

Повечето работещи българи имат възможността да почиват само веднъж годишно, а както добре знаем нищо не може да бъде по-приятно от една спокойна лятна почивка. След дълга година на работа, ограничения и стрес е хубаво ваканцията ни да бъде пълноценна, с необходимите удобства и дори малки глезотии. Разбира се, след това идва основният въпрос -..

публикувано на 26.06.24 в 10:45