Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гарантирани ли са плащанията след 10 юни?

Снимка: Архив

Aко след 10 юни няма приет бюджет за годината или ново удължаване на миналогодишния бюджет, държавата ще може да харчи само толкова, колкото събира. Това обявиха преди дни от Министерството на финансите. Според мнения на икономисти, ситуацията не е "розова", а продължаването на политиките още от пандемията с различни мерки, са вредни за бюджета и резултатите го показват. Към второто тримесечие външният ни дълг е 45 милиарда. Трябва да се предприемат спешни мерки, с които да се ограничат разходите. Според специалистите, плащанията и пенсиите са гарантирани без нов бюджет, но това ще има последствия. Според тях има достатъчно варианти, по които данъците да се балансират, защото увеличените разходи не водят до увеличени приходи. Изравняването на ставките е задължително, защото няма как в нормална обстановка да се дава приоритет на един сектор спрямо друг. Други експерти пък настояват, че се внасят излишни страхове и напрежение. Те припомнят, че вече сме били в подобна ситуация, в началото на годината, когато изтичаше бюджетът за 2022 г. и трябваше да влезем в 2023 г. със стария бюджет. Сега е въпрос на формално решение с колко точно да бъде продължен настоящият бюджет. В крайна сметка- гарантирани ли са плащанията след 10 юни? В "Актуално" в "Посоките на делника" разговаряхме с Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа".

"Притеснени трябва да бъдат всички български граждани, тъй като до 10 юни важи удължителният бюджет за тази година, който продължава бюджета от 2022 година. Това означава, че ние трябва да се справим само с приходите, които имаме, без да има възможност за допълнителни средства в отделните системи и това е изключително притеснително, тъй като натрупаната инфлация от миналата година значително надскача 15%, колкото е годишната за 2022-ра. Това означава, че на нас ни трябват минимум 15% повече средства, за да можем да покрием същите нужди както миналата година, дори и не да надграждаме."

Какви са двата възможни сценария в краткосрочен план за състоянието на бюджета на държавата? Това попитахме още Ваня Григорова:

"Песимистичният сценарий е, ако не се промени данъчната система, ние продължим да бъдем с 6.4% дефицит или още по-лошото е това, което заявиха представителите на двете водещи формации, да внесат бюджет с 3% дефицит, което означава не само увеличение на финансовите средства, но и редуциране, тъй като в противен случай няма как да се постигнат 3% дефицит. Това са двата песимистични, но напълно реални сцeнарии. Оптимистичният сценарий е да се промени данъчната система, така че тя да стане европейска, да се наложи данък върху свръхпечалбите, тъй като напомнят, че през последните 2 години печалбите на компаниите са се увеличили с 20 милиарда лева"- уточни Ваня Григорова.

Попитахме видинчани притесняват ли се от хода на политическите събития и тяхното евентуално отражение върху държавните плащания.

"След като все още няма бюджет, е много ясно, че рискът е твърде висок вече. Дано да не се наложи да затягаме отново коланите, много ми се ще да вярвам, че това няма да се случи... Аз съм пенсионер и малко се страхувам, зная ли какво ще бъде... Аз не се притеснявам... Не съм запозната и не мога нищо да Ви кажа... Аз не се притеснявам, взимам си две пенсии и се оправям... Нека си остане същият бюджет, да удължат срока и така"- коментираха видинчани.

Липсата на редовен бюджет в средата на годината се отрази и върху работата на общините. В Северозападна България ситуацията не е различна. Разговаряхме с Иво Цветков, кмет на община Бяла Слатина.

"Рискове крие единствено делeгирана от държавата дейност, която е свързана с финансирането на училищата и детските градини, на домовете за възрастни хора, което не е малко, тъй като бяха увеличени стандартите в края на миналата година, а се отпускат пари за цялата минала година, тоест работим по 1/12 от бюджета и се оказва, че няма да стигнат парите, сега до юни и след това може би ще бъде в дефицит бюджетът. Ние до сега добре се справяме със собствените приходи, имаме голям преходен остатък от миналата година и сме започнали да изпълняваме някои дейности и съответно са предвидени средства и ги имаме за разплащане"- обясни Иво Цветков.

Съществува ли пряка връзка между липсата на редовен държавен бюджет и работата на бизнеса в Северозападна България? Потърсихме за коментар Иван Сергисов, регионален представител на Асоциацията на индустриалния капитал в България за регион Монтана:

"Единственият проблем са така наречените капиталови разходи и те касаят основно инфраструктурни обекти и дейности, свързани с общините. Бизнесът ще се справи, както и до сега - трудно, защото при една неяснота на бюджета, при неяснота за възможностите по оперативните програми и по отделните пера на републиканския бюджет и всичко това стъписва дейностите от инвестиционен характер. Няма как бизнесът да не е притеснен. Притеснен е едно, но чак притиснат - не"- уточни Иван Сергисов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00