Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видинска танцова школа ще представи концерт-спектакъл "Имало едно време..."

| обновено на 23.06.23 в 09:41
Снимка: Радио Видин

Видинската танцова школа за модерен балет "Суинг" ще отбележи края на учебната година с голям концерт-спектакъл днес, 23 юни. Проявата ще се състои в Драматичен театър "Владимир Трандафилов" и ще съчетае модерен с класически балет и актьорско майсторство. В концерт-спектакъла "Имало едно време..." ще участват близо 100 деца, всяко от които ще има роля. 

Мира Джунинска има няколко роли и ще бъде на сцената почти през цялото време:

"Водя армията на добрите балерини и участвам в танца на лошите... Като съм лоша, ми е много по-трудно да изглеждам като лоша, отколкото добра и в повечето пъти, когато го тренирам, госпожата казва, че изглеждам като добра балерина вместо лоша и ми е много трудно да го направя, да променя как изглеждам, какво чувствам точно. Много се притеснявам. Веднага като изляза на сцената се притеснявам, но не мисля, че ще отпадна, защото имам много енергия, когато изляза на сцената."

Виктория Огнянова участва в масовите сцени и танци и образът ѝ е на лош герой:

"Участвам в клуба на лошите. Ние, лошите, трябва да сме синхронизирани, трябва да има схема между нас, защото, ако при една куца, всичко се проваля. Трябва да имаме един синхрон и когато всички направим нещо, то трябва да е бомбастично... Много се забелязва, ако някой обърка, защото всичко трябва да го правим еднакво и равномерно, за да се покажем на хората, на зрителите как танцуваме и самата наша любов към тях."

Виктория Борисова ще изиграе главния злодей в спектакъла. Тя е водач на армия от зли герои и през цялото време се налага да поддържа образа си реален и естествен.

"Аз водя лошите балерини. Имам такъв, странен поглед, постоянно гледам лошо, особено когато се нацупя, затова имам опит с лошия образ... Хората казват, че ми се получава, сега ще видим на спектакъла какво ще стане... Не се притеснявам, защото съм тренирала много, но и да сбъркам нещо, всички други може да ме прикрият, но ще се опитам да го изиграя перфектно... Когато съм сама на сцената има малко притеснение, защото не съм свикнала сама да играя на сцената, винаги съм играла групово. Това ще ми е първото изиграване сама и много се притеснявам, но имам очаквания, че ще се справя добре... Има и притеснение, защото всички погледи гледат към теб и да объркаш нещо, то веднага се вижда и е голямо притеснение... Всички много се стараем, всички полагаме много усилия, идваме на репетиции и мисля, че ако се стегнем още малко, ще стане перфектно."

Сияна Стоянова влиза в два противоположни образа:

"Играя добрата фея, която пази две малки момиченца в спектакъла, също така и участвам в групата на лошите. Съответно, между двете ми роли има голям контраст. Оприличавам се на добра, но дори и да усещам емоцията, която е в танца, не я показвам достатъчно, не я изразявам достатъчно с лицето си, затова съм по-добра като лоша."

Николета Начева е в образа на лош герой от самото начало на спектакъла до неговия край. Ролите ѝ също са две и колкото и да са сходни, толкова са и различни:

"Аз съм лошата фея, която взима една от малките героини в началото на спектакъла... Танцувам и с лошите като войн... Досега не сме имали толкова динамична изява... За нас е доста голямо предизвикателство, но все пак ще дадем всичко от себе си."

Спектакълът е смесица от герои и образи, разказващи една необикновена история по необичаен начин. 

Ръководителят на танцовата школа, Елена Венелинова, не сподели много за сюжета с идеята да има момент на изненада за всички гости на проявата, но признава, че до момента това е най-трудното нещо, с което са се заемали тя и децата.

"Искам да го запазя в тайна. Ще бъде много забавно, много интересно. Разказваме историята на едни прекрасни малки същества, ще има много герои, много емоции ще преживеят хората... Дори и за мен е голямо предизвикателство. Честно да си призная, на мен също ми е доста трудно, но смятам ,че отново ще се представим на ниво."

Името на концерт-спектакъла умишлено остава отворено и съвсем  не е избрано случайно, каза още ръководителят. 

"Всеки може да изтълкува това, което види по собствен начин... Кой знае? Никой не знае какъв ще е финалът."

Средствата от концерта ще са за дете, което иска да се развива в областта на изкуството, но няма тази финансова възможност. Информация за това как може да закупите билет може да намерите на фейсбук страницата на танцова школа "Суинг". 

Концерт-спектакълът "Имало едно време..." започва в 19:00 часа.

Повече може да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
ВиК-Видин

ВиК - Видин: Към момента водоизточниците са в добро количествено състояние

Летните горещини са честа причина за безводие или усложнения с водоподаването у нас. Наскоро от "Водоснабдяване и Канализация" (ВиК) - Монтана отправиха призив към жителите на областта да бъде ограничено използването на водата за непитейни нужди заради силно намаления дебит на някои водоизточници. Въпреки високите температури в нито едно населено..

публикувано на 02.07.24 в 15:40

Насилието над лекарите - кои са причините и възможните решения

Всеки втори лекар у нас е ставал жертва на агресивно поведение , като 11% от медиците са били обект на физическа агресия от пациентите си или от техните близки, а 49% - на вербална. За около половината от пациентите (47%), обаче, лекарите сами са си виновни за проявената спрямо тях агресия, а близо една пета (17%) от тях са на мнение, че..

публикувано на 02.07.24 в 15:00

Видински ученици проведоха урок по история на остров Белене (снимки)

Общо 26 ученици от ГПЧЕ "Йордан Радичков" във Видин, с профил "История", посетиха дунавския остров Персин край град Белене, известен като остров Белене, където се проведе урок за  комунистическото минало на България и съществуващия концентрационен лагер там. Обучението носеше името "Памет или забрава - един красив остров за грозни спомени"...

публикувано на 02.07.24 в 14:00

Евгени Будинов: Усмихвайте се повече

Профилактиката има изключително важна роля при поддържането на здрави зъби и красива усмивка. Това обясни с много чувство за хумор в "Час при зъболекаря" актьорът и режисьор Евгени Будинов . Наскоро усмихнатият артист постави във видинския драматичен театър комедията "Убийство в първа класа". "Устната хигиена и това да си мием зъбите, редовно,..

публикувано на 02.07.24 в 13:00

Ще успее ли проектокабинетът на ГЕРБ

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от най-голямата парламентарната група, тази на ГЕРБ-СДС - Росен Желязков .  "Най-важното е стабилизирането на публичните финанси и неотклонност от нашия европейски път", заяви Желязков след като представи състав и..

публикувано на 01.07.24 в 15:43

От днес плащаме по-скъп ток

Новите цени на електрическата и топлинната енергия за следващата една година прие Енергийният регулатор . Минималното поскъпване на тока около 1,5 % се оказа малко по-високо, както предупреди председателят на КЕВР Иван Иванов още по време на общественото обсъждане. "Всички жени, които са изготвени като прогноза, са на базата на данните..

публикувано на 01.07.24 в 14:30

Лятото - сезонът на стомашно-чревните инфекции

Лятото е известно като сезона на стомашно-чревни инфекции , които през този период значително се повишават. Основният рисков фактор за тяхното предаване и развитие са мръсните ръце. Затова тези инфекции често са наричани болест на мръсните ръце. Останалите рискови фактори са храната и водата, каза д-р Пепа Цветанова , директор на Дирекция "Надзор на..

публикувано на 01.07.24 в 14:00