Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Георги Рачев: Очаква ни хубаво и топло лято

Снимка: Светослав Цветанов

Под месечната норма са падналите дъждове през май във Видин. Валежите са едва 50 процента от годишната норма, като сумарно са 40 литра на квадратен метър. 

"Създава се впечатление, защото всички гледат едни наводнени улици, примерно, във Варна. Обаче това не е нещо неестествено. Те, улиците, са наводнени, защото просто водата няма къде да се оттече, а не че дъждът е страшно, страшно силен. Имало е значително по-големи валежи. И то не говоря за времето на баба и дядо, а говоря примерно за 2014-а, 2015-а година. На нас ни предстои един голям празник, православен празник. Това е Черешова задушница. А в климатологията съществува едно такова понятие - "черешови води". Точно по времето, когато зреят черешите, вали кратко, интензивно и част от реките, освен че реките са пълни, част от реките се разливат. И това са точно дните на черешовите води. Тази седмица и следващата седмица, когато ще излязат масово българските череши. Това си е открай време", каза климатологът проф. Георги Рачев.

Май и юни са месеците, в които вали най-много. И гръмотевичната дейност, която е свързана най-вече с мълниите, е в своя абсолютен максимум.

Май месец беше студен. За различните части на България между 1 градус и 2 градуса под нормата. Средната денонощна температура през някои дни остана под 10 градуса, максималната не превиши пък 11-12 градуса. Това са температури, характерни за късния месец март. И април, и май бяха малко по-хладни от нормалното, допълни професор Георги Рачев:

"Така се случи синоптичната обстановка, че ние бяхме непрекъснато на един приток на сравнително по-хладен въздух от север и североизток. Въпреки това, предполагам че до 10 дни това изоставане в температурно  отношение ще бъде преодоляно."

Времето през май не се дължи на промяна в климата. Трябва да минат поне 30 години и тази тенденция да се затвърди, за да може да говорим за промяна в климата.

Лятото ще бъде топло. Двата големи метеорологични модела- на американската NOAA и на европейския център за средносрочни прогнози дават нормални температури за лятото, особено за месец юни.

"Под "нормални температури" трябва да се разбира температури от порядъка на 20-24 средномесечни температури. Максималните температури ще надминат 30-35 градуса и минималните най-после ще се установят твърдо на едно ниво от порядъка на 15-16-17 градуса. Това са типични летни температури. По отношение на валежите Видин ще си изпълнява нормата, такива са прогнозите, та дори има вероятност за малко повече валежи юни месец. А за района на Видин и за равнинната част на България нормата е между 40 и 65-70 литра на квадратен метър", допълни климатологът.

Юли и август се очаква да бъдат с нормални температури, със специфичното засушаване.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:

Вижте още

За събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" през септември

В поредното издание на "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация"- Видин през септември. От фондацията посрещнаха  партньори от Сърбия, а хората, които ползват услугите в Центъра за социална рехабилитация и интеграция посетиха дневния център към сдружение за лица с умствени затруднения. Отправиха се на еднодневна..

публикувано на 29.09.23 в 16:45

101 радиоапарата от цял свят ще бъдат показани във Враца

Колекция от над 100 радиоапарата представя във Враца Петър Тодоров. По професия той е пожарникар и живее в Згориград , но преди около 15 години съвсем случайно се заражда страстта му към старите радио апарати.  Историята на Петър започва след като става свидетел на пожар, в който почти изгаря частен имот, собственост на негов познат. Едни от..

публикувано на 29.09.23 в 16:33

"Програма достъп до информация" връчва годишните си награди

За 21-ви път  Фондация "Програма достъп до информация" ще връчи годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Така организацията отбелязва 28 септември - Международния ден на правото да знам. Вече над 26 години фондацията следва мисията си да спомага за упражняването на правото на информация. От своето създаване през 1996..

публикувано на 28.09.23 в 13:02

За книжен фестивал се готвят в Челопек

Първото издание на Фестивал на книгата, добрините и традициите  ще се проведе на 30 септември и 1 октомври в известното като първото българско село на книгата -  Челопек . Организатори на проявата са Сдружение „Книгини“ и Народно читалище „Огнище - 1930“, с. Челопек, в партньорство с Кметство Челопек, с подкрепата на Община Враца и Общински..

публикувано на 28.09.23 в 12:19

В "Музикална зона" на 28 септември 2023 слушаме Four80East

Те се двама експериментатори от канадския град Торонто, студийни музиканти, изявяващи се напоследък все по-често на живо и по клубните сцени с най-добрите съвременни джаз изпълнители. Класифицирането на музиката не им е присъщо, но в тяхното творчество могат да намерят място понятия като ню джаз, електро джаз, фънк, ейсид джаз. Страхотно..

публикувано на 28.09.23 в 09:00

Краевед с призив: Да създадем карта на времето на Северозапада

Датата 27 септември 1837 година е приета за начало на организираната краеведска дейност в България и се отбелязва като Ден на краеведа. Свързва се с писмото на Юрий Венелин до Васил Априлов, написано на този ден преди 186 години, в което той предлага да се организира събирането на краеведски материали - песни, стари ръкописи и др. В наши дни..

публикувано на 27.09.23 в 15:10

Танцов клуб в Монтана обновява костюмите си със средства по национална програма

Клубът по модерни танци "Дъга" към Центъра за подкрепа за личностно развитие - Обединен детски комплекс (ОДК) "Ние, врабчетата" в Монтана спечели финансиране по Националната програма на Министерството на образованието и науката "Подкрепа за личностно развитие на децата и учениците",  с максимален резултат от 100 точки. Проектът на..

публикувано на 26.09.23 в 15:10